ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Γιατί ο ουρανός βάφτηκε μωβ πριν την έλευση του τυφώνα «Hagibis»– Απόκοσμες εικόνες

Ιαπωνία: Γιατί ο ουρανός βάφτηκε μωβ πριν την έλευση του τυφώνα «Hagibis»– Απόκοσμες εικόνες
Associated Press / Twitter

Συναγερμός έχει σημάνει στις ιαπωνικές αρχές καθώς ο ισχυρός τυφώνας «Hagibis» προσεγγίζει τη χώρα και έχει βάψει τον ουρανό... μωβ. Πού οφείλεται το φαινόμενο;

 

Οι αρχές της Ιαπωνίας, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχουν συστήσει σε περισσότερους από έξι εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ο ισχυρός τυφώνας που πλησιάζει το Τόκιο, αναμένεται να φέρει μαζί του τις ισχυρότερες βροχές και ανέμους των τελευταίων 60 ετών. Είναι ενδεικτικό ότι μετεωρολόγοι έχουν συγκρίνει τον τυφώνα «Hagibis» με τον ισχυρό τυφώνα «Ida», ο οποίος είχε αφήσει πίσω του 1.269 νεκρούς στην Ιαπωνία το 1958.

Σημειώνεται ότι πολλοί είναι οι κάτοικοι του Τόκιο που εν αναμονή του ισχυρού τυφώνα δημοσίευσαν στο Twitter εικόνες στις οποίες ο ουρανός έχει γίνει μοβ αλλά και ροζ.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες:

Ο τυφώνας «Hagibis», που στη γλώσσα Ταγκαλόγκ των Φιλιππίνων σημαίνει «ταχύτητα», κατέφθασε, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, λίγο πριν τις 19:00 το απόγευμα (τοπική ώρα) του Σαββάτου (12/10) στην περιοχή Izu Peninsula.

Δείτε βίντεο από τον τυφώνα:

Σύμφωνα με το CNNi, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και, μέχρι στιγμής, υπάρχουν αναφορές για 33 τραυματίες.

Η σφοδρότητα των ισχυροί ανέμων και η καταιγίδα που πλήττουν την χώρα έκαναν την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού για 12 επαρχίες, μεταξύ των οποίων το Τόκιο.

Ο μωβ ουρανός πριν την έλευση του «Hagibis»

Σύμφωνα με την Daily Express, ο μωβ ουρανός είναι ένα φαινόμενο που συχνά προηγείται ή ακολουθεί ένα μεγάλο τυφώνα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το βρετανικό μέσο, ο μωβ ουρανός είναι το αποτέλεσμα ενός φαινομένου που ονομάζεται «σκέδαση». Το φαινόμενο αυτό πραγματοποιείται όταν τα μόρια και τα μικρά σωματίδια στην ατμόσφαιρα επηρεάζουν την κατεύθυνση του φωτός, προκαλώντας διασκορπισμό του φωτός.

Οι βροχοπτώσεις και οι μεγάλες καταιγίδες τείνουν να απομακρύνουν τα μεγαλύτερα σωματίδια από την ατμόσφαιρα, κάνοντας τα χρώματα του ουρανού πιο ζωηρά. Υπό κανονικές συνθήκες στον ουρανό υπάρχουν μεγαλύτερα σωματίδια, τα οποία απορροφούν περισσότερο φως και διασκορπίζουν τα μήκη κύματος του φωτός πιο ομοιόμορφα με αποτέλεσμα ο ουρανός να παίρνει απαλές αποχρώσεις.

Μετά τον τυφώνα Μάικλ το 2018 στη Φλόριντα των ΗΠΑ ο μετεωρολόγος Lauren Rautenkranz είχε εξηγήσει το εν λόγω φαινόμενο. «Καθώς το ηλιακό φως φθάνει στη Γη, τα περισσότερα από τα χρώματα του φάσματος είναι σε θέση να φτάσουν στην επιφάνεια της γης χωρίς διακοπή. Αλλά τα βραχύτερα μήκη κύματος, όπως το μπλε και το μωβ, διασκορπίζονται προς πάσα κατεύθυνση, το φως αναπηδά από σωματίδιο σε σωματίδιο μέχρι τελικά να φτάσει στα μάτια μας».

Δείτε στην gallery φωτογραφίες:

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, τα μάτια μας μπορούν να ανιχνεύσουν μόνο το μπλε, επειδή το βιολετί είναι το μικρότερο μήκος κύματος του χρωματικού φάσματος. Αλλά πριν από μια μεγάλη καταιγίδα, οι συνθήκες είναι σωστές για να κάνει την εμφάνισή του το μωβ χρώμα. Στην ατμόσφαιρα υπάρχει υγρασία, τα σύννεφα βρίσκονται κοντά στο έδαφος και, αν ο ήλιος ανατέλλει ή δύει μπορούμε να δούμε το πραγματικό χρώμα του ουρανού.

«Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει στα μάτια μας να βλέπουν τα αληθινά χρώματα του ουρανού, δεδομένου ότι η βιολετί είναι εκεί αρχικά, απλά δεν το βλέπουμε συνήθως. Το φως διασκορπίζεται στον υγρό αέρα, προκαλώντας το μαγικό μωβ χρώμα», δήλωσε ο Lauren Rautenkranz.

Εικόνες Αποκάλυψης στο Τόκιο

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, νοτιοδυτικά του Τόκιο η εικόνα που επικρατεί δε θυμίζει σε καμία περίπτωση την πολυσύχναστη και θορυβώδης πόλη της Ιαπωνίας. Οι δρόμοι έχουν ερημώσει και τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει αφού οι κάτοικοι προμηθεύθηκαν τροφή και νερό μετά τις προειδοποιήσεις της ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την επικινδυνότητα του φαινομένου.

Για προληπτικούς λόγους, παραμένουν κλειστά καταστήματα, εργοστάσια και γραμμές του μετρό ενώ οι διοργανωτές του ιαπωνικού Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 ακύρωσαν όλες τις δοκιμές που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα. Ακυρώθηκαν επίσης δύο αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι που ήταν προγραμματισμένοι για σήμερα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι θα το πάρουν και πότε

Τρόμος: Αρχίζει ο «πόλεμος» Τραμπ - Ερντογάν μετά τη γκάφα της Τουρκίας στη Συρία (pics)

Σχετικές ειδήσεις