ΚΟΣΜΟΣ

Οι νεαροί Αμερικανοί γυρνούν την πλάτη στις εκλογές

Οι νεαροί Αμερικανοί γυρνούν την πλάτη στις εκλογές

Κατακόρυφη μείωση αναμένεται στη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του 2012 στις ΗΠΑ, καθώς οι νέοι, που συνέρρεαν στα εκλογικά τμήματα στις εκλογές του 2008 για να ψηφίσουν τον Μπαράκ Ομπάμα, δείχνουν τώρα περιορισμένο ενδιαφέρον για την πολιτική.

Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Μελετών του Εκλογικού Σώματος, το μειωμένο ενδιαφέρον των νέων θα ωθήσει προς τα κάτω τη συνολική συμμετοχή στις εκλογές του Νοεμβρίου, μετά τα ποσοστά-ρεκόρ που είχε καταγράψει στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το 2008 και το 2004.

«Οι εκλογές αυτές πιθανότατα θα προσφέρουν πολύ λίγες ελπίδες και πάρα πολύ υβρεολόγιο --πιθανότατα μεταξύ της αντίληψης για έναν αποτυχημένο πρόεδρο και ένα κόμμα με αποτυχημένες ιδέες, που θα μεγεθύνεται από υβριστικές και βιτριολικές τηλεοπτικές διαφημίσεις χωρίς προηγούμενο» υποστηρίζει ο διευθυντής του Κέντρου, Κέρτις Γκανς.

Στις εκλογές του 2008 καταγράφηκε η μεγαλύτερη συμμετοχή από το 1960, καθώς έδειξαν ενδιαφέρον πολλοί μορφωμένοι νέοι και πάρα πολλοί Αφροαμερικανοί. Όμως σύμφωνα με τον Γκανς οι εκλογές του 2012 θα είναι διαφορετικές γιατί για όλους τους υποψηφίους ο ενθουσιασμός των πολιτών εμφανίζεται περιορισμένος.

«Επειδή ο Ομπάμα ως πρόεδρος δεν εκπλήρωσε τις ελπίδες που είχαν εναποτεθεί στον Ομπάμα ως υποψήφιο, υπάρχει μεγάλη αίσθηση δυσαρέσκειας μεταξύ των νέων που μέχρι πρότινος ήταν πολιτικά ενεργοί», κατέληξε ο Γκανς.