ΚΟΣΜΟΣ

Εικόνες - σοκ στις Φιλιππίνες: Ένα παιδί νεκρό από τον ισχυρό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ

Εικόνες - σοκ στις Φιλιππίνες: Ένα παιδί νεκρό από τον ισχυρό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ
ASSOCIATED PRESS

Ένα κορίτσι έξι ετών έχασε τη ζωή του όταν τοίχος κατέρρευσε πάνω του κατά τη διάρκεια του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε την Κυριακή κοντά στην πόλη Νταβάο των Φιλιππίνων και προκάλεσε επίσης ζημιές σε κτήρια καθώς και τραυματισμούς.

Το επίκεντρο της μεγέθους 6,8 βαθμών δόνησης βρισκόταν σε απόσταση 61 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Νταβάο στο νησί Μιντανάο και το εστιακό βάθος της ήταν 28,2 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το USGS, αναθεωρώντας προς τα κάτω το μέγεθος του σεισμού, για το οποίο είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως ήταν 6,9 βαθμοί.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι βάσει των διαθέσιμων στοιχείων.

Ο Άντονι Αγιάντα, αξιωματούχος αρμόδιος για την ενημέρωση στην πόλη Μαγκσαϊσάι της επαρχίας Νταβάο ντελ Σουρ, δήλωσε πως 14 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, αλλά κανένας σοβαρά. Δρόμοι και κτήρια, περιλαμβανομένου του τοπικού γραφείου της κυβέρνησης, υπέστησαν ζημιές και η ηλεκτροδότηση διακόπηκε στην πόλη, δήλωσε ο Αγιάντα.

Η περιοχή είχε πληγεί τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο από τέσσερις ισχυρούς σεισμούς, που είχαν στοιχίσει συνολικά τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους.

Ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος κατάγεται από την Νταβάο, βρισκόταν στην πόλη όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

«Είναι εντάξει. Ο ίδιος και η κόρη του, η Κίτι, βρίσκονταν στο σπίτι τους όταν σημειώθηκε ο σεισμός», δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος Σαλβαδόρ Πανέλο. «Η Πρώτη Κυρία Χάνιλετ κατευθυνόταν στο σπίτι, όταν το έδαφος άρχισε να τρέμει. Είπε πως το αυτοκίνητό της ταλαντεύτηκε. Είναι σώα».

Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων (Phivolcs) ανακοίνωσε πως αναμένονται ζημιές και μετασεισμοί.

Αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί έχουν ήδη καταγραφεί μετά τον κύριο σεισμό. Ο ισχυρότερος είχε μέγεθος 5,7 βαθμών και επίκεντρο βόρεια της πόλης Χενεράλ Σάντος.

Ο ραδιοσταθμός DZMM μετέδωσε πως η ηλεκτροδότηση διακόπηκε στην πόλη Χενεράλ Σάντος, όπου εκκενώθηκε τοπικό νοσοκομείο.

Μια φωτογραφία που λέγεται ότι είναι από την Παντάντα της επαρχίας Νταβάο ντελ Σουρ εικονίζει ένα κτήριο να έχει καταρρεύσει πάνω σ' ένα αυτοκίνητο.

Το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει τη φωτογραφία, όμως η τοπική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών ανέφερε πως κατέρρευσε ένα τριώροφο κτίριο. Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν βρίσκονταν άνθρωποι μέσα σ' αυτό.