ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Να καταλάβουν οι μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία ότι τα σύνορα δεν είναι ανοικτά

Μπορέλ: Να καταλάβουν οι μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία ότι τα σύνορα δεν είναι ανοικτά
AP PHOTOS

Την προσδοκία του να βρεθεί λύση για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα μετά τη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάϊεν, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ελπίζω να φτάσουμε σε μια συμφωνία, έτσι ώστε οι μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία να καταλάβουν ότι τα σύνορα δεν είναι ανοικτά και να μην επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη, ασκώντας μαζική, υπερβολική πίεση στα σύνορα, γιατί αυτό δεν θα είναι καλή λύση για κανέναν, ούτε γι' αυτούς. Δεν θα είναι μια καλή λύση για τις σχέσεις μας με την Τουρκία, ούτε θα είναι χρήσιμο καθώς προσπαθούμε να βρούμε μια δομική μόνιμη λύση» ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μπορέλ κατά την παρουσίαση της στρατηγικής της ΕΕ για την Αφρική.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, είπε πως δεν συνδέεται με τη στρατηγική της ΕΕ για την Αφρική, «αλλά αντίθετα πρόκειται για απολύτως διαφορετικά ζητήματα». Εκτίμησε πως δεν θα έχει καμία επίπτωση στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική, επειδή οι περισσότεροι μετανάστες που φτάνουν στην Τουρκία και προσπαθούν να φτάσουν την Ευρώπη, προέρχονται κυρίως από το Αγφανιστάν, τη Μέση Αντολή, το Ιράκ, το Ιράν, και όχι από αφρικανικές χώρες.

Αναγνώρισε πως η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει σχέση με τις μεταναστευτικές πολιτικές. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τα σύνορά της και την ίδια ώρα αναγνώρισε την ανάγκη η ΕΕ να αποκτήσει μια μεταναστευτική πολιτική.

Τέλος, επισήμανε πως σήμερα η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα «μάς δίνει μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΕΕ μπορεί να καταλήξει σε μια απόφαση. Αυτά θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν με τον Τούρκο Πρόεδρο σήμερα, όπως κάναμε στην Άγκυρα πριν από λίγες ημέρες, σημείωσε περαιτέρω.

Κατά τη σημερινή παραμονή του στις Βρυξέλλες, ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί επίσης με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Η συνάντηση θα λάβει μέρος στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Μετά τη συνάντησή τους, στις 17:30 (18:30 ώρα Ελλάδος) οι Γενς Στόλτενμπεργκ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Κρούσματα σε Γαλάτσι και ισραηλινή πρεσβεία - Κλείνει το ΙΒ του Κολλεγίου Αθηνών

Κοροναϊός: Αποκάλυψη - «βόμβα» καθηγητή Ιατρικής για τρία από τα κρούσματα στην Αττική

Σχετικές ειδήσεις