ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ποινή φυλάκισης ενός έτους στον επικεφαλής του IRNA

Ιράν: Ποινή φυλάκισης ενός έτους στον επικεφαλής του IRNA

Σε ποινή φυλάκισης ενός έτους καταδίκασε το Επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης τον επικεφαλής του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου IRNA.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mashregh, η κατηγορία που αντιμετώπιζε ο Αλί Ακμπάρ Τζαβανφέκρ ήταν ότι προσέβαλε τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Στον Τζαβανφέκρ, στενό συνεργάτη του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, απαγορεύθηκε επίσης κάθε πολιτική και δημοσιογραφική δραστηριότητα για πέντε χρόνια.

Ο δικηγόρος του Τζαβανφέκρ, ο Γαχρεμάν Σοτζαεΐ, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «η απαγγελία μιας τέτοιας κατηγορίας εναντίον κάποιου που θεωρεί τον εαυτό του στρατιώτη στην υπηρεσία της ηγεσίας είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμη».

Βάσει του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι επικεφαλής του κράτους και έχει τον τελευταίο λόγο για όλα τα κρατικά θέματα. Η προσβολή του ηγέτη, επομένως, αποτελεί όχι μόνο ποινικό αδίκημα αλλά και προσπάθεια υπονόμευσης του ισλαμικού συστήματος στο Ιράν.

Ο Σοτζαεΐ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις κατηγορίες, αλλά είπε στο IRNA ότι θα ασκήσει έφεση μέσα στην νόμιμη προθεσμία των 20 ημερών.

Η υπόθεση υπογραμμίζει τις κλιμακούμενες εντάσεις ανάμεσα στους συντηρητικούς πνευματικούς και τον κύκλο των ανθρώπων γύρω από τον Αχμαντινετζάντ ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 2ας Μαΐου.

Η παράταξη του Αχμαντινετζάντ θεωρείται από τους συντηρητικούς και ιερωμένους «αποκλίνουσα τάση» λόγω της προσπάθειας που της αποδίδουν να υιοθετήσει μια εθνικιστική --αντί για ισλαμική-- προσέγγιση στην διακυβέρνηση της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια ο Τζαβανφέκρ είχε μετατρέψει το IRNA σε βασικό εκφραστή του προέδρου και της παράταξής του.

Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον Τζαβανφέκρ οφείλεται και σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα της αντιπολίτευσης Etemad, στην οποία είχε αναγνωρίσει τις διαφορές της ομάδας του Αχμαντινετζάντ από τις πολιτικές των συντηρητικών και των ιερωμένων.