ΚΟΣΜΟΣ

Κομήτης NEOWISE: Ορατός και από την Ελλάδα - Δείτε τις φωτογραφίες

Κομήτης NEOWISE: Ορατός και από την Ελλάδα - Δείτε τις φωτογραφίες
AP

Μέχρι τα τέλη του Ιουλίου θα παραμείνει ορατός από το Βόρειο Ημισφαίριο ο νέος κομήτης NEOWISE, ο οποίος έχει ήδη εντυπωσιάσει πολλούς επιστήμονες ανά τον κόσμο όπως και παρατηρητές του καλοκαιρινού ουρανού.

Όπως ανακοίνωσε η NASA, όταν εξαφανιστεί ο κομήτης από την δημόσια θέα, θα χρειαστεί να περάσουν περίπου 6.800 χρόνια για να γίνει και πάλι ορατός στους ανθρώπους στην Γη.

Ενώ κατά την έναρξη του Ιουλίου ο κομήτης ήταν ορατός περισσότερο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, πλέον μπορεί κανείς να παρατηρήσει με μεγαλύτερη ορατότητα τον κομήτη NEOWISE κατά τις απογευματινές ώρες και ιδιαίτερα όταν ο ήλιος αρχίσει να δύει.

Αν και είναι ορατός με γυμνό μάτι, τα κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο μπορούν να διευκολύνουν σημαντικά την θέασή του.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Για εκείνους που κατοικούν σε μεγάλα αστικά κέντρα με έντονο νυχτερινό φωτισμό συνιστάται να βρουν ένα ψηλό -κατά προτίμηση- σημείο με λιγότερο φωτισμό, ώστε να καταφέρουν να τον παρακολουθήσουν με μεγαλύτερη ευκολία.

Η NASA συμβουλεύει τους φανατικούς θεατές του κομήτη να κοιτάξουν προς τη Μεγάλη Άρκτο, βορειοδυτικά του ουρανού, για να τον δουν. Το σχήμα του είναι όμοιο με αυτό ενός θολού αστεριού με ουρά.

Ο κομήτης θα συνεχίσει να ανεβαίνει προς τον βορειοδυτικό ορίζοντα, ενώ η κοντινότερη απόσταση που θα πλησιάσει τη Γη , θα είναι μόλις 64 εκατομμύρια μίλια μακριά. Το κοντινότερο πέρασμα θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου.

Αν και οι κινήσεις των κομητών δεν μπορούν να προβλεφθούν με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, οι αστρονόμοι θεωρούν ότι το συγκεκριμένο ουράνιο σώμα θα παραμείνει ορατό μέχρι το τέλος του μήνα που διανύουμε.

Ο κομήτης NEOWISE φαίνεται να είναι ένας πραγματικός survivor. Πρόσφατα πλησίασε σε πολύ κοντινή απόσταση από τον ήλιο δίχως να σπάσει. Το γεγονός αυτό μας δείχνει ότι η δομή του κομήτη πρέπει να είναι πιο στιβαρή και όχι τόσο εύθραυστη όσο άλλοι κομήτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κομήτης Atlas, τον οποίο εντόπισε τον Δεκέμβριο του 2019 το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. 4 μήνες μετά ο κομήτης είχε ήδη διαλυθεί.

Αν εξετάσει κανείς την δομή των κομητών, θα δει ότι αποτελούνται από πάγο και σκόνη σε συνδυασμό με κάποιο άλλο οργανικό υλικό. Οι περισσότεροι κομήτες με μεγάλες τροχιές, όπως αυτή του NEOWISE, διεισδύουν μόνο στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα και κοντά στον ήλιο για μικρό χρονικό διάστημα.

Έπειτα από την κοντινότερη προσέγγιση του στη Γη, ο κομήτης NEOWISE θα συνεχίσει την μεγάλη του τροχιά στην άκρη του ηλιακού συστήματος. Γιατί όμως δεν θα το ξανά δούμε; Διότι χρειάζονται χιλιάδες χρόνια, για να διανύσει ένας κομήτης την απόσταση από το εξωτερικό ηλιακό σύστημα προς το εσωτερικό.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, αυτό σημαίνει ότι ο κομήτης δεν είναι εντελώς νέος, αλλά νέος σ’ εμάς, καθώς νωρίτερα θα είχε περάσει μέσα από τους ουρανούς της Γης περίπου 6.800 χρόνια πριν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τρίκαλα - Θάνατος 16χρονης: Τα ουρλιαχτά, το κινητό τηλέφωνο και τα βίντεο