ΚΟΣΜΟΣ

Παραλήρημα Τσελίκ: Αναφορές για «γαλάζια πατρίδα» - «Κακομαθημένη» η συμπεριφορά της Ελλάδας στην ΕΕ

Παραλήρημα Τσελίκ: Αναφορές για «γαλάζια πατρίδα» - «Κακομαθημένη» η συμπεριφορά της Ελλάδας στην ΕΕ
Associated Press

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου (15/08) ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, κάνοντας λόγο για παράνομο «ελληνικό θέατρο» στην Ανατολική Μεσόγειο και κατηγορώντας την Ελλάδα για… κακομαθημένη συμπεριφορά.

Ειδικότερα, ο Ομέρ Τσελίκ σε ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε ότι: «Δεν θα εκχωρήσουμε ούτε μια σταγόνα θάλασσας της “Γαλάζιας Πατρίδας"».

«Δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια στη δική μας “Γαλάζια Πατρίδα”», πρόσθεσε και προειδοποίησε μάλιστα ότι η Τουρκία δεν απειλείται.

«Αυτό που καταλαβαίνει η Ελλάδα ως διπλωματία, είναι να επιβάλλει την κακομαθημένη της συμπεριφορά ως πολιτική της Ευρώπης», έγραψε χαρακτηριστικά ο ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP της Τουρκίας. Επίσης, εξαπέλυσε «πυρά» κατά του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος -κατά τον Ομέρ Τσελίκ- επειδή έχει αποτύχει σε όλα τα πολιτικά ζητήματα που διαχειρίστηκε εμπλέκεται τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ να απευθύνει κάλεσμα σε όσους δεν μας σέβονται

Μήνυμα - απάντηση προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις συστάσεις τους για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας, απηύθυνε σήμερα Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της. Το κάλεσμα της ΕΕ δεν πρέπει να απευθύνεται σε εμάς αλλά σε αυτούς που λαμβάνουν μονομερή και προκλητικά μέτρα στην Ανατολική Μεσόγειο και σε εκείνους που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση μέσω Twitter που κινείται στον ίδιο αδιάλλακτο και προκλητικό τόνο που διέπουν τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες.

Η ανακοίνωση κρίνεται ως απάντηση στα όσα συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Παρασκευή και ειδικότερα στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέφ Μπορέλ.

Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, o επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε χθες την Τουρκία να προχωρήσει σε άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.

Παράλληλα, εξέφρασε με δήλωσή του την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων των «27».

«Οι τελευταίες ναυτικές κινητοποιήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντιθέτως, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.

«Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών ενεργειών και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», επισημαίνει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια», σημειώνει και προσθέτει:

«Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, θα καταβάλω όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανασύνδεσης. Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr