ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός στην Αλγερία: Ανοίγουν τα σχολεία μετά από επτά μήνες

Κορονοϊός στην Αλγερία: Ανοίγουν τα σχολεία μετά από επτά μήνες

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Οι μαθητές των πρωτοβάθμιων σχολείων θα πάρουν ξανά τον δρόμο για τα σχολεία τους την 21η Οκτωβρίου κι αυτοί των γυμνασίων και των λυκείων την 4η Νοεμβρίου, έπειτα από επτά μήνες αναγκαστικών διακοπών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η κυβέρνηση της Αλγερίας.

Αναμενόμενες εδώ και μέρες, οι ημερομηνίες αυτές ανακοινώθηκαν έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της οποίας προέδρευσε ο αρχηγός του κράτους Αμπντελματζίντ Ταμπούν.

Η Αλγερία, η μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής, έχει καταγράψει από τα τέλη του Φεβρουαρίου πάνω από 50.000 από τον COVID-19, όμως διαπιστώνει ελαφριά μείωση των νέων περιπτώσεων μόλυνσης σε ημερήσια βάση εδώ και μερικές εβδομάδες.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ξαναρχίσει 21η Οκτωβρίου η λειτουργία των πρωτοβάθμιων σχολείων «σε όλες» τις περιφέρειες της χώρας και την 4η Νοεμβρίου αυτή των δευτεροβάθμιων σχολείων και της μέσης εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να «εγγυηθεί» τη μεταφορά των παιδιών στα σχολεία και το άνοιγμα των σχολικών καντινών, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της.

Οι ημερομηνίες αυτές ορίστηκαν «κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και συλλόγους γονέων των μαθητών», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση αποφάσισε ακόμη να επαναληφθεί η λειτουργία των πανεπιστημίων την 21η Νοεμβρίου, ώστε να υπάρξει «αναδιοργάνωση των πανεπιστημιουπόλεων» και να «αποφευχθεί» ο συνωστισμός «στα αμφιθέατρα».

Η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για «αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής» ιδίως όσον αφορά την απολύμανση των σχολικών ιδρυμάτων 72 ώρες προτού επιστρέψουν οι μαθητές και τη χρήση μάσκας από τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συνδικαλιστικοί φορείς των Αλγερινών εκπαιδευτικών απευθύνουν έκκληση να περιοριστεί ο αριθμός των μαθητών σε 20 ανά τάξη, ώστε να τηρείται ο κανόνας της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης, όμως η εφαρμογή αυτού του μέτρου προσκρούει στην έλλειψη δασκάλων και καθηγητών καθώς και χώρων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στελέχη τους προτρέπουν την κυβέρνηση να προσλάβει εκπαιδευτικούς, μόνιμους και συμβασιούχους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Γάμος στην Κόρινθο έγινε εστία μετάδοσης – Πέντε κρούσματα