ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Πέθανε ο Gianni Bernardinello, ο φούρναρης - σύμβολο που μοίραζε δωρεάν τρόφιμα

Κορονοϊός: Πέθανε ο Gianni Bernardinello, ο φούρναρης - σύμβολο που μοίραζε δωρεάν τρόφιμα

Το όνομά του έγινε συνώνυμο της προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Το όνομα του Gianni Bernardinello μπορεί να μην λέει κάτι σε αρκετούς. Στην Ιταλία, ωστόσο, θρηνούν το θάνατό του, καθώς πέθανε νικημένος από τον κορονοϊό. Ένας απλός φούρναρης, που κάθε μέρα χάριζε τα ψωμιά του σε ανθρώπους που δεν είχαν να φάνε.

Κάθε μέρα, έξω από το μαγαζί του, υπήρχαν ψωμιά, γλυκά και πίτσες. Τα έβαζε σε ένα καλάθι ώστε να πάρει όποιος ήθελε. Πάνω από το καλάθι υπήρχε μία επιγραφή που έλεγε: «Να δίνουμε ένα χέρι βοήθειας σε όποιον το χρειάζεται: Πάρτε ελεύθερα και σκεφτείτε και τους άλλους». Στη συνέχεια εξαφανιζόταν, ώστε να μην φέρει σε δύσκολη θέση, όποιον έπαιρνε τα τρόφιμα.

«Έλεγε πως ήταν τρόφιμα που του είχαν ξεμείνει αλλά εγώ τον έβλεπα να βγάζει έξω φρέσκο ψωμιά στη διάρκεια της ημέρας. Ανησυχούσε πολύ» δήλωσε η 56χρονη Αλεσάντρα Ντε Λούκα, φίλη του και πελάτισσα στους New York Times.

Ο καλόκαρδος Gianni, άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Μιλάνο από κορονοϊό, πριν από λίγες ημέρες, σε ηλικία 76 ετών. Μέχρι να αρρωστήσει, δούλευε κάθε μέρα στον φούρνο που ήταν η ζωή του.

«Μέσα σε αυτόν τον φούρνο που υπάρχει εδώ και 130 χρόνια, δεν έχει περάσει ούτε μία ημέρα χωρίς να φουρνίζουμε. Ακόμη και στους βομβαρδισμούς του 1943», θυμόταν στις αφηγήσεις του ο Gianni.

Η ζωή ενός ήρωα

Γεννήθηκε το 1943, στην πόλη Montù Beccaria στην Λομβαρδία. Ο πατέρας του ήταν εργάτης σε βιομηχανία αυτοκινήτων και η μητέρα του ήταν νοικοκυρά. Ξεκίνησε να δουλεύει σε ηλικία 12 ετών, ως βοηθός χρυσοχόου στο Μιλάνο για να βοηθήσει την οικογένειά του.

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την φωτογραφία και τα υφάσματα. Στη δεκαετία του '80, όταν ο κλάδος περνούσε κρίση, στράφηκε στα προϊόντα που «ο κόσμος πάντα αγοράζει» δηλαδή τα τρόφιμα.

Έτσι αγόρασε τον φούρνο Macchi και παρότι δεν είχε καμία πείρα ως φούρναρης έμαθε γρήγορα υπό την καθοδήγηση του φούρναρη που εργαζόταν εκεί. Μετονόμασε τον φούρνο σε «Berni» κάνοντάς τον σημείο αναφοράς στη γειτονιά.

Πάντα έξω από τον φούρνο, υπήρχαν τρόφιμα για όλους...

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Απόφαση – σταθμός: Αναδρομικά από δώρα στις συντάξεις – Ποιοι θα πάρουν από 800 – 2.921 ευρώ