ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο κορονοϊού: Έφτασε στη Βρετανία η πρώτη παρτίδα – Φυλάσσεται σε μυστική τοποθεσία

Εμβόλιο κορονοϊού: Έφτασε στη Βρετανία η πρώτη παρτίδα – Φυλάσσεται σε μυστική τοποθεσία
AP

Εμβόλιο κορονοϊού: Στο Ηνωμένο Βασίλειο παραδόθηκαν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer - BioNTech για τον κορονοϊό.

Τα εμβόλια έχουν μεταφερθεί σε άγνωστη τοποθεσία και αναμένεται τις επόμενες ημέρες -δεδομένου ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα- να διανεμηθούν σε κέντρα εμβολιασμού σε όλη τη χώρα, όπως μεταδίδει το BBC.

Υπενθυμίζεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, αριθμός αρκετός για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Μιλώντας στο BBC, ο αναπληρωτής Αρχίατρος Τζόναθαν Βαν-Ταμ χαρακτήρισε εφικτό να κάνουν όλοι κατά σειρά προτεραιότητας το εμβόλιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό να διανεμηθεί το εμβόλιο «όσο πιο γρήγορα».

Τα εμβόλια των Pfizer - BioNTech έχουν παρασκευαστεί στο Βέλγιο και έχουν ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω ειδικών φορτηγών, καθώς απαιτούνται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για τη διατήρησή τους.

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε την Τετάρτη (02/12), το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη γερμανική BioNTech και την Pfizer, περνώντας μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο στην κούρσα για την έναρξη του κρίσιμης σημασίας προγράμματος μαζικού εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για «φανταστικά νέα», όμως προειδοποίησε για τις επιμελητειακές προκλήσεις που περιλαμβάνει η διανομή του εμβολίου, το οποίο πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

Αν και μπορεί να διατηρηθεί για πέντε ημέρες σε κανονικό ψυγείο, ο Βαν-Ταμ δήλωσε πως υπάρχει όριο στο πόσο συχνά μπορεί να βγει και να ξαναμπεί στο ψυγείο, κάτι που έχει επιπτώσεις στη διανομή του στα γηροκομεία.

Η Βρετανία έχει ανακοινώσει πως οι ένοικοι οίκων ευγηρίας και αυτοί που τους φροντίζουν έχουν την πρώτη προτεραιότητα για να κάνουν το εμβόλιο, μαζί με τους άνω των 80 ετών, αν και ο γιατρός που προεδρεύει της επιτροπής εμβολίων, η οποία συνέταξε τον κατάλογο, έχει δηλώσει πως επιχειρησιακά ζητήματα θα επηρεάσουν τη διανομή του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο Ερντογάν: Πόλεμοι, γενοκτονίες και οι Τούρκοι στην ανέχεια - Ήρθε η ώρα να το πληρώσει