ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για τη μετάλλαξη του κορονοϊού: Θα δράσουν τα εμβόλια; - «Εκτός ελέγχου» το νέο στέλεχος

Φόβοι για τη μετάλλαξη του κορονοϊού: Θα δράσουν τα εμβόλια; - «Εκτός ελέγχου» το νέο στέλεχος
AP Photo/Ariel Schalit

Εμβόλιο κορονοϊού: Την ώρα που όλος ο πλανήτης περιμένει τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, προκειμένου να επιστρέψει – όσο γίνεται – στην κανονικότητα, το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Μεγάλη Βρετανία και το οποίο ήδη έχει «ταξιδέψει» μέχρι την Αυστραλία ανησυχεί ιδιαιτέρως καθώς δεν γνωρίζουμε προς το παρόν αν και κατά πόσο θα επηρεάζει την δράση του εμβολίου.

Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, οι περισσότερες από τις νέες παραλλαγές εξαφανίζονται, άλλες φορές εξαπλώνονται χωρίς να αλλάζουν τη συμπεριφορά του ιού. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις εκείνες που προκαλούν δραματικές αλλαγές.

Και το ερώτημα, με το οποίο έρχονται τώρα αντιμέτωποι οι επιστήμονες είναι απλό: εμπίπτει η μετάλλαξη VUI-202012/01 σε αυτήν την τελευταία κατηγορία;

Η υγεία μας βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από την συγκεκριμένη μετάλλαξη;

Αυτές οι βασικές ερωτήσεις, προβληματίζουν τους ειδικούς από την περασμένη εβδομάδα μετά την αποκάλυψη για την ύπαρξη της νέας μετάλλαξης από τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η εμφάνιση αυτή της νέας μετάλλαξης ναι μεν είναι ανησυχητική, όμως θα πρέπει σημειωθεί ότι υπήρξαν αρκετές προηγούμενες μεταλλάξεις της Covid-19.

Τον περασμένο μήνα μάλιστα, η κυβέρνηση της Δανίας σκότωσε εκατομμύρια βιζόν, μετά την ανακάλυψη ότι εκατοντάδες μολύνσεις Covid-19 σχετίζονταν με μεταλλάξεις του Sars-CoV-2 που εμφανίστηκαν σε εκτροφεία βιζόν.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι αυτή η μετάλλαξη δεν αύξησε την ταχύτητα μετάδοσης της νόσου.

Μέχρι αυτή τη στιγμή όμως δεν είναι σαφές ότι αυτό ισχύει για την εν λόγω μετάλλαξη της Βρετανίας, τη VUI-202012/01.

Το μεγάλο ζήτημα τώρα για τους επιστήμονες είναι εάν αυτή η μετάλλαξη θα είναι σε θέση να παρακάμψει την προστασία που προσφέρουν τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια της Covid-19.

«Εάν η νέα μετάλλαξη είχε μεγάλο αντίκτυπο στη σοβαρότητα της νόσου, θα το είχαμε δει μέχρι τώρα», δήλωσε ο Ewan Birney, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας και από κοινού διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής στο Cambridge.

Επιπλέον, ο Birney είπε ότι τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί σε πολλές μεταλλάξεις του ιού, που κυκλοφορούν. «Πιστεύουμε λοιπόν ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να λειτουργούν ενάντια σε αυτό το νέο στέλεχος, αν και προφανώς αυτό πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά», συμπλήρωσε.

Στη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού αναφέρθηκε, μιλώντας στο Open, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Ο κ. Δημόπουλος, μεταξύ άλλων τόνισε ότι όντως προβληματίζει η μετάλλαξη γιατί ουσιαστικά ακόμα γίνεται προσπάθεια ανάλυσής της, ωστόσο όπως υπογράμμισε «οποιαδήποτε μετάλλαξη και αν συμβεί στον κορονοϊό, δεν πρόκειται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν ή θα πάρουν έγκριση».

Παράλληλα είπε ότι αυτό που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται σχετικά με τη μετάλλαξη είναι ότι μεταδίδεται πιο γρήγορα.

Το νέο στέλεχος του κορονοϊού ήταν «εκτός ελέγχου» στη Μεγάλη Βρετανία - 70% πιο μεταδοτικό

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε σήμερα πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού ήταν «εκτός ελέγχου», προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή της καραντίνας στο Λονδίνο και σε ένα τμήμα της Αγγλίας, η οποία θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να διαρκέσει εωσότου τα εμβόλια καταστούν ευρύτερα διαθέσιμα.

«Δυστυχώς, το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου. Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές», δήλωσε ο Χάνκοκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Έχουμε να διασχίζουμε μακρύ δρόμο μέχρι να το διευθετήσουμε αυτό», επισήμανε ο ίδιος.

Μπροστά στη θύελλα επικρίσεων, επειδή επέβαλε αυστηρότερο lockdown σε περισσότερους από 16 εκατομμύρια ανθρώπους λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο Χάνκοκ σημείωσε πως η χθεσινή απόφαση ελήφθη πολύ σύντομα, καθώς τα στοιχεία που είχε η κυβέρνηση έδειχναν πως το νέο στέλεχος ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Βάσει των νέων μέτρων, απαιτείται από περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αγγλίας να παραμείνει στα σπίτια του με εξαίρεση σημαντικούς λόγους, όπως η εργασία.

Τα μη αναγκαία καταστήματα έκλεισαν και όλες οι μετακινήσεις εκτός των ζωνών που ορίστηκαν και τέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, είτε εντός της Βρετανίας είτε στο εξωτερικό, απαγορεύτηκαν.

«Είναι μια τεράστια πρόκληση εωσότου χορηγήσουμε ευρύτερα το εμβόλιο για να προστατεύσουμε τους πολίτες. Με αυτήν την πρόκληση θα βρεθούμε αντιμέτωποι τους δύο επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο Ματ Χάνκοκ.

Η Βρετανία ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ταχύτερη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, «έως και 70%», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Από την πλευρά του, ο Κιρ Στάρμερ, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, δήλωσε ότι αν και στηρίζει τα νέα μέτρα:

«Ο κώδωνας του κινδύνου αντηχούσε για εβδομάδες, όμως ο πρωθυπουργός (Μπόρις Τζόνσον) επέλεξε να τον αγνοεί… Είπε στη χώρα να προχωρήσει και να γιορτάσει έστω και περιορισμένα τα Χριστούγεννα… κι όμως τρεις ημέρες αργότερα λέει σε εκατομμύρια οικογένειες να εγκαταλείψουν αυτά τα σχέδια».

Υπουργοί λένε ότι το νέο στέλεχος, που έχει καταγραφεί στη Δανία, την Ολλανδία και την Αυστραλία, είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι περισσότερο θανατηφόρο ή προκαλεί σοβαρότερη νόσο.

Λίγο αφότου ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε στους Βρετανούς πολίτες τις αλλαγές, ορισμένοι στο Λονδίνο έσπευσαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πρωτεύουσας επιχειρώντας να ταξιδέψουν για να δουν τους συγγενείς τους ενόψει των Χριστουγέννων και καταγράφηκαν σκηνές συνωστισμού, κάτι που ο Χάνκον χαρακτήρισε «απόλυτα ανεύθυνο».

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως ο οικονομικός αντίκτυπος των νέων μέτρων θα είναι «σοβαρός». Ωστόσο, μιλώντας στο BBC, ο Βρετανός υπουργός Υγείας επισήμανε ότι ένα νέο πανεθνικό lockdown δεν είναι «απαραίτητα» αναπόφευκτο για να αναχαιτιστεί η αύξηση των μολύνσεων.

«Ένας από τους λόγους που επιβάλαμε τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς στο επίπεδο 4… είναι να επιχειρήσουμε να σταματήσουμε τη διασπορά της νέας μετάλλαξης», απάντησε στο "Andrew Marr Show".

Μία μία οι χώρες αναστέλλουν τις αεροπορικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις από και προς τη Βρετανία

Το Βέλγιο θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας).

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ωρών.

Η αναστολή των ταξιδιών προς το Βέλγιο από το Ηνωμένο Βασίλειο θα αφορά τις πτήσεις και το τρένο Eurostar, που αναχωρεί από το Λονδίνο. Ακολουθεί μια παρόμοια απαγόρευση που αποφάσισε η Ολλανδία.

Επιπλέον, η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική, όπου επίσης ανιχνεύτηκε η παραλλαγή του ιού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή του γερμανικού υπουργείου Υγείας.

Την ίδια ώρα και η Ιταλία σχεδιάζει να αναστείλει τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο σε μια ανάρτησή του στο Facebook.

«Ως κυβέρνηση έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε τους Ιταλούς, για αυτόν τον λόγο, αφού ενημερώσαμε τη βρετανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας θα υπογράψουμε το διάταγμα για την αναστολή των πτήσεων με τη Μεγάλη Βρετανία», έγραψε ο Ντι Μάιο.

«Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε την Ιταλία και τους συμπατριώτες μας».

Με τη σειρά της και η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία.

Η επίσημη απόφαση των γαλλικών αρχών αναμένεται αργότερα σήμερα, ανέφερε το BFM χωρίς να επικαλεστεί τις πηγές του.

Αξιωματούχοι στο υπουργείο Μεταφορών δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.

ΠΟΥ: Ενισχύστε τους ελέγχους - Θα μπορούσε να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα διαγνωστικών μεθόδων

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τα μέλη του στην Ευρώπη να «ενισχύσουν τους ελέγχους τους» λόγω της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού που κυκλοφορεί στη Βρετανία, επισήμανε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το παράρτημα του ΠΟΥ στην Ευρώπη.

Εκτός της βρετανικής επικράτειας, κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Δανία (9), όπως και στην Ολλανδία και την Αυστραλία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που συστήνει στα μέλη του να «ενισχύσουν τις ικανότητές τους προσδιορισμού της αλληλουχίας» του ιού, μέχρι να μάθουν περισσότερα για τους κινδύνους που θέτει η μετάλλαξη, επισήμανε μια εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες».

Επικοινωνία Παρισιού, Βερολίνου και ΕΕ για τη νέα μετάλλαξη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επικοινώνησαν σήμερα για να συζητήσουν τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού.

Με πληροφορίες από Guardian/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ με τον γαμπρό του Ερντογάν: Άφαντος ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ - Οργιάζουν οι φήμες για την τύχη του