ΚΟΣΜΟΣ

Top10: Δέκα σημαντικές προσωπικότητες που αφόρισε η εκκλησιά

Top10: Δέκα σημαντικές προσωπικότητες που αφόρισε η εκκλησιά

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ, ποιο κοινό μπορεί να συνδέει τον Fidel Castro με τον Ναπολέων Βοναπάρτη και τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο; Εάν εξαιρέσουμε το γεγονός πως και οι τρεις κατάφεραν με το έργο τους να αποκτήσουν φανατικούς ακολούθους, μία περίοπτη θέση στις σελίδες της ιστορίας και της αιωνιότητας, υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο που μοιράζονται, αφού και οι τρεις υπήρξαν μερικές από τις προσωπικότητες που προκάλεσαν την οργή και το μένος της εκκλησίας. Αυτό είχε ως επακόλουθό να αφοριστούν με συνοπτικές διαδικασίες, ακόμη και αν δεν ήταν σε καμία περίπτωση αυτός, ο σκοπός των πράξεων τους.

Ο αφορισμός θεωρείται η σκληρότερη μορφή τιμωρίας, η πιο σοβαρή θρησκευτική ποινή και συνεπάγεται πως το μέλος της Ορθόδοξης ή της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, αποκλείεται από την κοινότητα των χριστιανών, συνεπώς δεν μπορεί να κατέχει κανένα εκκλησιαστικό αξίωμα, ούτε να συμμετέχει σε θρησκευτικές τελετές, όπως ο γάμος ή η θεία κοινωνία.

Ανδρέας Λασκαράτος

Ο ποιητής Ανδρέας Λασκαράτος κατάφερε να κερδίσει την προσοχή της εκκλησίας, εκδίδοντας το 1856 το διαχρονικό έργο «Τα μυστικά της Κεφαλονιάς», μέσα στο οποίο έκανε τολμηρές νύξεις γύρω από τα κοινωνικά ήθη του νησιού, σχολιάζοντας καυστικά, θέματα όπως η οικογένεια, η θρησκεία, η πολιτική και παρουσιάζοντας έναν ιδιαίτερα φεμινιστικό λόγο για τα πρότυπα της εποχής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τον αφορίσει η εκκλησία του νησιού και να ζητήσει καταφύγιο στη Ζάκυνθο, όπου και εκεί έλαβε μία ανάλογη αντιμετώπιση.

Fidel Castro

To 1962, o Πάπας Ιωάννης XXII αφορίζει τον Fidel Castro, βασιζόμενος σε ένα εκκλησιαστικό διάταγμα του 1949, που έλεγε πως ένας Καθολικός απαγορεύεται να υποστηρίζει μία κομμουνιστική κυβέρνηση. Οι μελετητές βέβαια έρχονται να καταρρίψουν αυτή την αφήγηση, ισχυριζόμενοι πως ο Castro αφορίστηκε έπειτα από επιθέσεις σε υψηλόβαθμα μέλη της επισκοπής. Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν εμπόδισε τον Κουβανό επαναστάτη από το να έχει σχέσεις με την εκκλησία, αφού διατηρούσε επαφές με τον Πάπα Ιωάννη ΙΙ, τον οποίο συνάντησε το 1998 και τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ναπολέων Βοναπάρτης

Κανείς δεν μπόρεσε να σταματήσει τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ναπολέοντα, ούτε καν ο αφορισμός του Πάπα Πίο το 1809, ο οποίος του απαγόρευσε κάθε σχέση με την εκκλησία, έπειτα από την πολιορκία της Ρώμης. Αυτό βέβαια δεν άρεσε καθόλου στον Ναπολέοντα, ο οποίος την ίδια στιγμή που το πληροφορήθηκε, έστειλε ανθρώπους για να τον απαγάγουν. Ο Πάπας Πίο έμεινε φυλακισμένος για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ επέστρεψε στα καθήκοντά του το 1814, όταν ο αυτοκράτορας εκδιώχθηκε και εξορίστηκε από την πόλη.

Θόδωρος Αγγελόπουλος

Το σπουδαίο έργο «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» έγινε η αιτία να αφοριστεί ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, καθώς και οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας, από τον μητροπολίτη Φλώρινας, Αυγουστίνο Καντιώτη. Ο τελευταίος προσπάθησε να σταματήσει τα σχέδια του σκηνοθέτη, όταν διάβασε το σενάριο της ταινίας, το οποίο βρήκε αντιχριστιανικό και ενάντια στο έθνος. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα της εποχής, η μητρόπολη αποκαλούσε τον σκηνοθέτη «Διαβολόπουλο», ενώ όσο κράτησαν τα γυρίσματα στην περιοχή της Φλώρινας τον Δεκέμβρη του 1990, ακούγονταν κατάρες από τα μεγάφωνα της πόλης, εθνικά εμβατήρια στους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και καθημερινά οι καμπάνες της εκκλησίας χτυπούσαν πένθιμα.

Juan Perón

Ο Juan Perón είχε την τιμή να υπάρξει τρεις φορές Πρόεδρος της Αργεντινής, ενώ την τελευταία από αυτές, προσπάθησε να νομιμοποιήσει τη διαδικασία διαζυγίου και την πορνεία, προκαλώντας την κατακραυγή των θρησκευτικών εκπροσώπων της χώρας. Αυτό βέβαια δεν ήταν το μόνο πρόβλημα, αφού αρκετοί από αυτούς, είχαν διαδόσεις φήμες πως ο Perón διατηρεί εξωσυζυγικές σχέσεις με μία ανήλικη, γεγονός για το οποίο εκδιώχθηκαν από τον Perón. Σε κάθε περίπτωση, εκείνος κατάφερε να περάσει τη νομοθεσία που ήθελε, αδιαφορώντας για τη στάση της εκκλησίας, γεγονός που οδήγησε στον αμετάκλητο αφορισμό του.

Ιωάννα της Λωρραίνης

Η θρυλική ιστορία της γυναίκας που υποδύθηκε τον άντρα και ηγήθηκε των γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο ενάντια των Άγγλων, είναι λίγο πολύ γνωστή. Όχι μόνο για την ιστορική νίκη της Γαλλίας, αλλά και για το άδοξο τέλος που βρήκε η Ιωάννα της Λωρραίνης πάνω στον πάσσαλο. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι πως λίγο πριν την εκτελέσουν, η Ιωάννα της Λωρραίνης αφορίστηκε φιλοαγγλικούς επισκόπους, με την κατηγορία πως υπήρξε αιρετική και φορούσε αντρικά ρούχα. Η δικαίωση για εκείνη ήρθε πολλά χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα τον 20ο αιώνα, όταν ανακηρύχθηκε επίσημα Αγία και προστάτιδα της Γαλλίας.

Εμμανουήλ Ροΐδης

Το μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Ροΐδη «Η Πάπισσα Ιωάννα», ήταν ένας αρκετά καλό λόγος για τον στείλει η εκκλησία στο… πυρ το εξώτερον. Οι άκρως τολμηρές περιγραφές, η στηλίτευση πρακτικών της Ορθόδοξης εκκλησίας, αλλά και η ίδια η αφήγηση, η οποία αφορά μια νεαρή γυναίκα που μεταμφιεσμένη σε άντρα, εκτελεί χρέη Πάπα ενώ συγχρόνως αναπτύσσει ερωτικές σχέσεις με έναν μοναχό, από τον οποίο μένει έγκυος, έκαναν αρκετούς κληρικούς να αντιδράσουν σφόδρα, ξεσηκώνοντας εναντίον του Ροΐδη την Ιερά Σύνοδο, η οποία με εγκύκλιο αφόρησε το έργο και ζήτησε την απαγόρευση της κυκλοφορίας του.

Ελευθέριος Βενιζέλος

Μπορεί ο ηγέτης που οραματιζόταν την «Ελλάδα των πέντε ηπείρων και των πέντε θαλασσών» να είναι μέχρι σήμερα ένα από τα πιο τιμώμενα πολιτικά πρόσωπα της χώρας μας, το 1916 ωστόσο, δεν είχαν όλοι την ίδια γνώμη για εκείνον. Η εποχή του Εθνικού Διχασμού είχε προκαλέσει μία έκρυθμη κατάσταση, κάνοντας αρκετούς Αθηναίους της εποχής να θεωρούν τον Βενιζέλου έναν πουλημένο προδότη. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη πηγή που να εξηγεί την ανάμειξη της εκκλησίας στην τότε πολιτική σκηνή, ωστόσο τα θρησκευτικά «κεφάλια» της χώρας τον αφόρισαν, καλώντας τους πολίτες να λιθοβολήσουν τα άγαλματά του.

Μαρτίνος Λούθηρος

Ο μοναχός και θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος αφορίστηκε από τον Πάπα Λέοντα X το 1521, επειδή αρνήθηκε να αναπαράγει τις αιρετικές διδασκαλίες που του επέβαλε και οι οποίες κατάφεραν να υποκινήσουν την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση. Πέρα από το ότι ο Μαρτίνος Λούθηρος δεν δίστασε να κάψει έναν τεράστιο όγκο βιβλίων σε δημόσιο θέα, στα κηρύγματά του συνήθιζε να αποκαλεί τον Πάπα «Αντίχριστο».

Νίκος Καλογερόπουλος

Ο αγαπημένος Έλληνας ηθοποιός που έγινε ευρέος γνωστός στο κοινό από τη συμμετοχή του στις ταινίες «Λούφα και Παραλλαγή» και «Ρεμπέτικο», δεν αφορίστηκε μόνο μία αλλά δύο φορές από την Ορθόδοξη εκκλησία! Η πρώτη φορά ήταν το 1975, όταν ανέβασε την παράσταση «Μπαμπούλα» και η δεύτερη, όταν μετέφερε στη μικρή οθόνη το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.