ΚΟΣΜΟΣ

Στα ύψη η ψυχροπολεμική κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας: Το Κρεμλίνο καλεί τον Μπάιντεν να ζητήσει συγγνώμη

Στα ύψη η ψυχροπολεμική κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας: Το Κρεμλίνο καλεί τον Μπάιντεν να ζητήσει συγγνώμη

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα μετά τις αποκαλύψεις περί ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε "δολοφόνο" τον Πούτιν και ο "τσάρος" απειλεί με αντίποινα αν δε ζητήσει συγγνώμη

Η Ρωσία απαιτεί μία συγγνώμη από τις Η.Π.Α μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν ο οποίος αποκάλεσε το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν "δολοφόνο". Προειδοποίησε μάλιστα οτι σε διαφορετική περίπτωση θα προβεί σε αντίποινα εναντίον της Ουάσινγκτον, οπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ρώσος πολιτικός.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Μπάιντεν απάντησε “ ναι”, όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί τον Πούτιν "δολοφόνο". Πρόσθεσε επίσης ότι ο Ρώσος ομόλογός του δεν έχει ψυχή και δεσμεύθηκε ότι θα πληρώσει το τίμημα για τη φερόμενη εμπλοκή της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2020 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.

Μετά τη συνέντευξή του, η Μόσχα ανακοίνωσε οτι ανακαλεί τον πρέσβη της στις ΗΠΑ για έκτακτες διαβουλεύσεις με θέμα το μέλλον των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων.

Στη διάρκεια συναντήσεων στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα τεθεί το θέμα των μέσων με τα οποία μπορούν να επιδιορθωθούν οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις που διέρχονται κρίση”, έγραψε την περασμένη νύκτα η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ στη σελίδα της στο Facebook. Σύμφωνα με την πρεσβεία, οι απερίσκεπτες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε κατάρρευση τις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις.

Ρώσος αξιωματούχος: Να ζητήσει συγγνώμη ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος της κάτω βουλής της Ρωσίας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν κατηγόρησε χθες, Τετάρτη, τον Μπάιντεν ότι “ προσέβαλε” όλους τους Ρώσους και “ επιτέθηκε” στη χώρα του. Από την πλευρά του ένας από τους αντιπροέδρους της κάτω βουλής, ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ, δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου είναι απαράδεκτες, ενώ τον κάλεσε “ να ζητήσει συγγνώμη και να δώσει εξηγήσεις”.

Η ανάκληση ενός πρεσβευτήείναι κάτι σπάνιο στη ρωσική διπλωματία. “ Υποπτεύομαι ότι δεν θα είναι το τελευταίο (μέτρο), αν δεν ακολουθήσει μια εξήγηση ή συγγνώμη από την αμερικανική πλευρά”, έγραψε ο Κοσάτσεφ στο Facebook.

Το Κρεμλίνο δεν έχει απαντήσει ακόμη επισήμως στις δηλώσεις Μπάιντεν.

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Μπάιντεν- Πούτιν

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εκλογής του στο Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει στο Ρώσο ομόλογό του ότι «η εποχή που οι ΗΠΑ ανέχονταν τις επιθετικές πράξεις της Ρωσίας, την ανάμιξη σε εκλογές, τις κυβερνο-επιθέσεις και τη δηλητηρίαση πολιτών» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.


Ο Πούτιν είχε φροντίσει να «σνομπάρει» με τον τρόπο του το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αποφασίζοντας να τον συγχαρεί στις 15 Δεκεμβρίου ένα και πλέον μήνα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές λέγοντας μάλιστα πως δεν ανησυχεί για τις συνέπειες της καθυστέρησης αυτής στις διμερείς σχέσεις: «Δεν μπορείς να χαλάσεις μια χαλασμένη σχέση» έλεγε τότε χαρακτηριστικά.


Ρωσία και ΗΠΑ έκαναν «προσωρινή ανακωχή» τον Ιανουάριο, καταλήγοντας σε συμφωνία για την 5ετή παράταση της Νέας Συνθήκης START περί ελέγχου των πυρηνικών όπλων.


Οι τόνοι στην αντιπαράθεση Μόσχας-Ουάσινγκτον ανέβηκαν επικίνδυνα αυτή την εβδομάδα, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες. Αφορμή για το νέο γύρο αντιπαράθεσης η έκθεση από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι το Κρεμλίνο προσπάθησε να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 με στόχο να πλήξει την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν.


Ακολούθησε η οργισμένη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου που για πρώτη φορά από την εκλογή του «έδειξε τα δόντια του». Ο Πούτιν είναι «δολοφόνος» είπε όταν ρωτήθηκε από το Τζορτζ Στεφανόπουλο του δικτύου ABC και προειδοποίησε πως «θα υποστεί τις συνέπειες» αν αποδειχθεί ότι το Κρεμλίνο πράγματι ενεπλάκη στις αμερικανικές εκλογές.

Μπάιντεν-Πούτιν: Δύο παλιοί γνώριμοι


«Τον ξέρω σχετικά καλά», τόνισε, προσθέτοντας ότι «το πιο σημαντικό στις επαφές με ξένους ηγέτες, σύμφωνα με την εμπειρία μου ... είναι απλώς να ξέρεις τον άλλο».
Η Μόσχα απάντησε άμεσα, ανακαλώντας τον πρέσβη της στις ΗΠΑ για διαβουλεύσεις. Στόχος σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργειο Εξωτερικών και την εκπρόσωπό του Μαρία Ζαχάροβα, να αποφευχθεί μια μη αναστρέψιμη φθορά στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ.

To 2011 ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντάει στη Μόσχα το Βλαντιμίρ ΠούτινΑ.Ρ

Η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς όπως είπε και ο ίδιος ο Μπάιντεν, βετεράνος πολιτικός με ιδιαίτερη εμπειρία στις διεθνείς σχέσεις, οι δύο ισχυροί άνδρες γνωρίζονται εδώ και δεκαετίες. «Ελπίζουμε να υπάρξει μια ευκαιρία, αλλά η σχέση μας θα φαίνεται διαφορετική από την προηγούμενη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ» επεσήμανε και η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.


Αναλυτές τονίζουν άλλωστε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας έχει ήδη ξεκινήσει και μαίνεται στο διαδίκτυο με τη μορφή κυβερνο-επιθέσεων. Η αμερικανική κυβέρνηση είναι «πεπεισμένη» ότι η Ρωσία ευθύνεται για τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον προσώπων και πολιτικών θεσμών στις ΗΠΑ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Το «θαύμα» και η μάχη για να κρατηθεί στη ζωή το τρίχρονο αγόρι