ΚΟΣΜΟΣ

Επικεφαλής CDC - «Ο κορονοϊός ξέφυγε από εργαστήριο στη Ουχάν»

 Επικεφαλής CDC - «Ο κορονοϊός ξέφυγε από εργαστήριο στη Ουχάν»

O επικεφαλής του CDC επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, επιμένει ότι ο SARS-CoV-2 δεν είναι προϊόν φυσικής δημιουργίας, αλλά «ξέφυγε» από εργαστήριο της κινεζικής μεγαλούπολης.

Ο 69χρονος δρ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, επικεφαλής του CDC επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, επιμένει σε συνέντευξή του στο CDC ότι ο SARS-CoV-2 δεν είναι προϊόν φυσικής δημιουργίας, αλλά «ξέφυγε» από εργαστήριο της Γουχάν στην Κίνα.

Η θεωρία για την προέλευση του κορoνοϊού δεν είναι καινούρια, αλλά ο πρώην επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) επιμένει ότι ο κορoνοϊός ξέφυγε από εργαστήριο της κινεζικής πόλης . «Θεωρώ ότι η πιθανότερη αιτιολογία αυτής της παθογένεσης στην Γουχάν είναι ένα εργαστήριο. Ξέφυγε. Άλλοι δεν το πιστεύουν αυτό. Εντάξει. Αλλά η επιστήμη στο τέλος θα το δείξει», είπε ο ιολόγος που είχε στα χέρια του το τιμόνι του CDC όταν η πανδημία ήταν στην κορύφωσή της στις ΗΠΑ.

Επιστήμονες, αλλά και ο ΠΟΥ, συμφωνούν ότι ο κορονοϊός μεταπήδησε από νυχτερίδες σε ενδιάμεσο ζώο-ξενιστή και μέσω αυτού στον άνθρωπο. Αλλά για τον δρα Ρέντφιλντ «αυτό δεν βγάζει νόημα από βιολογική άποψη». Όχι ότι προσάπτει κάποια πρόθεση σε Κινέζους επιστήμονες, αλλά όπως επισημαίνει δεν είναι ασυνήθιστο παθογόνοι οργανισμοί του αναπνευστικού συστήματος να μολύνουν εργαζομένους σε εργαστήρια.

Ο κορονοϊος εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά ο Ρέντφιλντ επανέλαβε ότι ο SARS-CoV-2 κυκλοφορούσε ήδη από τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο ΠΟΥ έστειλε κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων στην Ουχάν για να διερευνήσουν την προέλευση του κορονοϊού. Η ομάδα τους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» να προήλθε ο κορονοϊός από εργαστηριακό ατύχημα κι ότι πιθανότατα προήλθε από ζώο προτού μεταπηδήσει σε ανθρώπους. Στο ίδιο συμπέρασμα με τον Ρέντφιλντ κατέληξε πάντως και ο επιστήμονας Νανοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, Ρόλαντ Βίζενταγκερ, ο οποίος στα μέσα Φεβρουαρίου παρουσίασε μια μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο κορονοϊός προήλθε από το υψίστης ασφαλείας Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν .

Αν και βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής το πανεπιστήμιό του έσπευσε να τον στηρίξει, ενώ ο ίδιος επέμεινε σε δηλώσεις του στη Bild ότι «και όμως, ο SARS-CoV-2 προήλθε από εργαστήριο στην Ουχάν ».