ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ εναντίον κρατιδίων: Απειλεί να αφαιρέσει τοπικές εξουσίες λόγω κορονοϊού

Μέρκελ εναντίον κρατιδίων: Απειλεί να αφαιρέσει τοπικές εξουσίες λόγω  κορονοϊού

Εκνευρισμένη φέρεται να είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από τις τοπικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας και τις «υπερεξουσίες» που συγκεντρώνουν τα κρατίδια.

Η Μέρκελ απειλεί να «εθνικοποιήσει» το θέμα της πανδημίας, συγκεντρώνοντας όλες τις εξουσίες για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στο Βερολίνο. Αυτό συμβαίνει γιατί αρκετά από τα ομόσπονδα κρατίδια αρνούνται να εφαρμόσουν το μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για την αυστηροποίηση των μέτρων, παρά τα αυξανόμενα κρούσματα και την εξάπλωση των μεταλλάξεων, γράφει η εφημερίδα Guardian.

Σε συνέντευξή της στη γερμανική τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής, η Γερμανίδα καγκελάριος παραπονέθηκε ότι η κυβερνησή της δε διαθέτει τα πολιτικά μέσα για την καταπολέμηση του τρίτου κύματος κορονοϊού -προχωρώντας λόγου χάρη σε ένα νέο πανεθνικό lockdown.

H Mέρκελ μίλησε για ένα «σημείο καμπής» στη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού στη Γερμανία, δεν ανέλυσε ωστόσο πώς θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία τόσο ευαίσθητη πολιτικά αλλαγή. Υπονόησε απλά ότι σκέφτεται μία τροποποίηση της γερμανικής νομοθεσίας λόγω πανδημίας.


«Χρειαζόμαστε δράση στα ομόσπονδα κρατίδια. Πρέπει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα πολύ σοβαρά. Ορισμένα κρατίδια το κάνουν, άλλα όμως δεν το κάνουν ακόμα» είπε χαρακτηριστικά. Το μικρό κρατίδιο του Σάαρλαντ στα σύνορα με τη Γαλλία, για παράδειγμα, σχεδιάζει να τερματίσει τα μονομερώς το lockdown μετά το Πάσχα και να ανοίξει εκ νέου χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας.

Κάθε κρατίδιο...έχει το δικό του«Θεό»


Το μεγάλο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στη δύση, που διοικείται από τον νέο επικεφαλής του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ Άρμιν Λάσετ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά σε ορισμένους δήμους παρά τα ποσοστά μόλυνσης που ξεπερνούν το κρίσιμο σημείο αναφοράς των 100 λοιμώξεων ανά 100.000 άτομα την εβδομάδα.

Χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της διπλωματίας, η Γερμανίδα καγκελάριος χρησιμοποίησε τη συνέντευξη της Κυριακής για να επικρίνει…με το γάντι το διάδοχό της, ο οποίος ελπίζει να εκπροσωπήσει το CDU στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η ερμηνεία των κανόνων από τον συνάδελφό μου, είπε, «δεν με γεμίζει με χαρά».

O Άρμιν ΛάσετA.P


Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ πάλι αρχηγός του αδελφού κόμματος, CSU και καταλληλότερος υποψήφιος για την καγκελαρία σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, έσπευσε να στηρίξει τη Μέρκελ δηλώνοντας στο πρόγραμμα Tagesthemen την Κυριακή ότι θα μπορούσε να φανταστεί το ομόσπονδο κράτος να συγκεντρώνει περισσότερες εξουσίες για να «επιβάλλει σαφείς κανόνες» μέσω της τροποποίησης του νόμου περί πανδημίας.

Μία ευαίσθητη πολιτική απόφαση


Για να επιβάλει εθνική νομοθεσία ή απαγόρευση, ο εκάστοτε Γερμανός καγκελάριος πρέπει να λάβει ομόφωνη συγκατάθεση από τα κρατίδια. Εμπειρογνώμονες στο συνταγματικό δίκαιο λένε ότι η βασική νομοθεσία της Γερμανίας επιτρέπει ήδη στη Μέρκελ να επιβάλλει τον αποκλεισμό ως «μέτρο για την καταπολέμηση μίας επικίνδυνης μεταδοτικής νόσου μεταξύ ζώων και ανθρώπων».
Αλλά μια τέτοια κίνηση θα ήταν πολιτικά και νομικά ριψοκίνδυνη και θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με το συναινετικό στυλ που εφάρμοσε η Mέρκελ τα τελευταία 16 χρόνια.

Η Γερμανία διαιρείται σε δεκαέξι ομόσπονδα κράτη, Το κάθε ένα έχει τη δική του κυβέρνηση και το δικό του κοινοβούλιο, καθώς και τα δικά του σύμβολα (σημαία, εθνόσημο). Ορισμένα μάλιστα έχουν το δικό τους εθνικό ύμνο, όπως π.χ. η Βαυαρία, ενώ ο αρχηγός του κάθε κράτους κατέχει τον τίτλο του πρωθυπουργού.

Aνδρας με μάσκα σε κεντρικό δρόμο της ΚολωνίαςΑ.Ρ


Η αποκέντρωση ήταν μια από τις βασικές κατευθυντήριες αρχές της Γερμανίας μετά τον ΄Β Παγκόσμιο πόλεμο. Πολλά κρατίδια ωστόσο απομακρύνονται μονομερώς από τις «κόκκινες γραμμές» που συμφωνούνται στη μηνιαία τηλεδιάσκεψη που έγινε το κεντρικό φόρουμ λήψης αποφάσεων της Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος την περασμένη άνοιξη, ο φεντεραλισμός για πολλούς βοήθησε στη συμμόρφωση με τους κανόνες του lockdown. Στη συνέντευξή της πάντως την Κυριακή, η Μέρκελ είπε ότι «εξακολουθεί να σκέφτεται» πώς θα μπορούσαν να ευθυγραμμιστούν τα κρατίδια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ever Given: Έλληνας πλοίαρχος στο Newsbomb.gr - Θέλει μέρες για να ανοίξει η Διώρυγα του Σουέζ