ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία ζητά στρατιωτική βοήθεια από ΕΕ-ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία-Υπαινιγμοί για πυρηνικά όπλα

Ουκρανικά στρατεύματα
AP

Διπλωματική, μα και στρατιωτική στήριξη από την ΕΕ απέναντι στη Ρωσία επιζητεί η Ουκρανία, ενώ παράλληλα εμφανίζεται να ζητά άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται οι εντάσεις λόγω συγκέντρωσης μεγάλων ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα.  

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, η ουκρανική πλευρά κάνει λόγο για 90.000 Ρώσους στρατιώτες στα σύνορα, εκτιμώντας πως τις επόμενες ημέρες μπορεί να φτάσουν τους 110.000.

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Αντρίι Μέλνικ, υποστηρίζει ότι «αυτή η συγκέντρωση στρατευμάτων δεν είναι μία απλή επίδειξη δύναμης, όπως πολλοί πιστεύουν στη Γερμανία. Μιλάμε για την πιο μαζική μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στη Ρωσία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν πρόκειται για τη συνήθη ‘πολιτική των κανονιοφόρων' που ακολουθεί η Μόσχα. Προετοιμάζεται μία νέα στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, κάτι που οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη του το Βερολίνο».

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τη Μόσχα να σταματήσει τη συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή, ενώ πρόσφατα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε απερίφραστα ότι οι Βρυξέλλες «στηρίζουν» την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός διπλωμάτης ωστόσο υποστηρίζει ότι τα «ωραία λόγια» δεν αρκούν. «Δεν χρειαζόμαστε μόνο τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης που μας έχουν ήδη εκφράσει» λέει ο Αντρίι Μέλνικ. «Ευπρόσδεκτα είναι και τα ωραία λόγια, αλλά δεν μας προστατεύουν απέναντι στους πυραύλους και τις βόμβες. Το ζήσαμε αυτό το 2014. Είμαστε ευγνώμονες για την πρωτοβουλία που πήρε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να ζητήσει από τον Πούτιν τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, αλλά ο Πούτιν αγνοεί τις εκκλήσεις, προσβάλλοντας τη Γερμανία και την ΕΕ».

Σημειώνεται πως το Κίεβο έχει παραλάβει από τις ΗΠΑ αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, κάτι που κάνει τους Ρώσους να διαμαρτύρονται γι’ αυτό που αποκαλούν «εξοπλισμό της Ουκρανίας με αμερικανική βοήθεια».

Ο Ουκρανός διπλωμάτης έχει εντελώς αντίθετη άποψη: «Η Ουκρανία βρίσκεται σε κατάσταση αυτοάμυνας. Δεν εισβάλαμε εμείς στη Ρωσία, το αντίθετο συνέβη. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε μία νέα ρωσική επίθεση αύριο ή μεθαύριο. Η μόνη μας δυνατότητα είναι να ενταχθεί επιτέλους η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Προσωπικά πιστεύω, όπως και πολλοί συμπατριώτες μου, ότι αν ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ το 2014 δεν θα γινόταν η εισβολή, δεν θα ξεσπούσε πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία».

Υπαινιγμοί για πυρηνικά όπλα

Ο Αντρίι Μέλνικ επιμένει ότι ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το ταχύτερο δυνατόν, για να μπορεί να αντιμετωπίσει μία ρωσική απειλή. Παραδέχεται ότι πολλοί Ευρωπαίοι φοβούνται πιθανή αντίδραση της Μόσχας σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν «παίζει» με τους φόβους των Ευρωπαίων. Σε τελική ανάλυση όμως, υποστηρίζει, η Ουκρανία πρέπει να βρει έναν τρόπο να υπερασπίσει τον εαυτό της.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή», λέει. «Είτε θα γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της Ευρώπης, είτε θα εξοπλιστούμε μόνοι μας και σε αυτή την περίπτωση ίσως ξανασκεφτούμε το καθεστώς της πυρηνικής δύναμης. Διαφορετικά δεν ξέρω πώς θα εγγυηθούμε την άμυνά μας…»

Πηγή: Deutsche Welle

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στην Τουρκία: Έσφαξε τη γυναίκα του επειδή του ζήτησε διαζύγιο