ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Χρειαζόμαστε ανθρώπους με δυσλεξία λένε οι υπηρεσίες πληροφοριών

Βρετανία: Χρειαζόμαστε ανθρώπους με δυσλεξία λένε οι υπηρεσίες πληροφοριών

Τα άτομα με δυσλεξία έχουν δεξιότητες και ξεχωριστές ικανότητες που χρειαζόμαστε, λέει η κεντρική βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ, δεκαετίες μετά τη στρατολόγηση του λαμπρού μαθηματικού και κρυπτογράφου Άλαν Τούρινγκ, του πιο διάσημου δυσλεκτικού της μέλους μέχρι σήμερα.

Η Κυβερνητική Υπηρεσία Επικοινωνιών της Βρετανίας, ευρύτερα γνωστή ως GCHQ, που είναι αρμόδια για τις υποκλοπές και την ασφάλεια των κρατικών επικοινωνιών στρατολογεί προσωπικό με δυσλεξία, με στόχο να συλλέξει στοιχεία και πληροφορίες που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό εγκληματιών του κυβερνοχώρου, ξένων κατασκόπων και τρομοκρατών.

Οι μαθητευόμενοι στα προγράμματα της GCHQ είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν δυσλεξία από ό, τι σε προγράμματα άλλων οργανισμών, ανέφεραν οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας και αυτό γιατί έχει ανάγκη από ανθρώπους που ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο.

Ενώ πολλά δυσλεκτικά άτομα έχουν δυσκολία στην ανάγνωση, τη γραφή και την κατανόηση λέξεων, συχνά έχουν υψηλή ικανότητα να απομονώνουν γεγονότα από πολύπλοκα σχήματα και εκδηλώσεις.

Η GCHQ λέει ότι οι άνθρωποι που έχουν δυσλεξία έχουν πολύτιμες δεξιότητες εντοπισμού μοτίβων που οι άλλοι δεν διαθέτουν - ένας βασικός τομέας που η υπηρεσία κατασκοπείας θέλει να ενθαρρύνει καθώς εγκαταλείπει τις τετριμμένες παραδοσιακές μεθόδους και στρέφεται προς την υψηλής τεχνολογίας κυβερνοασφάλεια και ανάλυση δεδομένων.

«Αναζητούμε άτομα που μπορούν να δουν κάτι που είναι εκτός θέματος σε μια μεγαλύτερη εικόνα, που έχουν καλή οπτική ευαισθητοποίηση και μπορούν να εντοπίσουν ανωμαλίες», δήλωσε ο Τζο Κέιβαν, διευθυντής στρατηγικής, πολιτικής και δέσμευσης στο GCHQ. «Αν αναλύουμε μεγάλες ποσότητες δεδομένων από μεγάλο αριθμό πηγών για να αποτρέψουμε μια τρομοκρατική επίθεση ή έναν σοβαρό οργανωμένο εγκληματία, οι δεξιότητες όπως η αναγνώριση προτύπων είναι βασικές. Πολλοί δυσλεξικοί συνάδελφοι έχουν αυτά τα δυνατά σημεία» προσθέτει.

Άλαν Τούρινγκ , ο πιο διάσημος υπάλληλος της υπηρεσίας

Η υπηρεσία λέει ο Κέιβαν είχε εκτιμήσει τη νευρο-ποικιλότητα κατά τη διάρκεια της 100χρονης ιστορίας του, από την εποχή του Άλαν Τούρινγκ, του πιο γνωστού υπαλλήλου του με δυσλεξία.

Ο Άγγλος μαθηματικός, κρυπτογράφος και θεωρητικός βιολόγο θεωρείται ο «πατέρας της επιστήμης υπολογιστών», χάρη στην πολύ μεγάλη συνεισφορά του στο γνωστικό πεδίο της θεωρίας υπολογισμού κατά τη δεκαετία του 1930, αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης.

Η μετάβαση ωστόσο στην διαδικτυακή άμυνα και ασφάλεια που περιλαμβάνεται στο νέο αμυντικό δόγμα Τζόνσον από τον περασμένο Μάρτιο θα κάνει τις δυσλεξικές δεξιότητες σκέψης ακόμα μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του μέλλοντος της GCHQ, είπε.

Η Σάρλοτ, αναλύτρια δεδομένων στην υπηρεσία GCHQ, δήλωσε ότι η δυσλεξική της σκέψη τη βοήθησε σημαντικά στην καριέρα της, αν και ωφελήθηκε επίσης από την εργασία σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που κατανοούσε τις προκλήσεις που θέτει η κατάστασή της.

«Κοιτάζω συχνά πολλά δεδομένα και βρίσκω ότι η δυσλεξία μου με βοηθά να δω τη μεγαλύτερη εικόνα και τα στοιχεία που δεν είναι πάντα προφανή σε όλους τους άλλους γύρω μου. Θεωρώ επίσης ότι η προσέγγισή μου για την εξεύρεση λύσεων είναι πολύ διαφορετική. Συχνά σκέφτομαι αρκετά γρήγορα και έξω από τα συνηθισμένα», εξηγεί.

Για να ενθαρρύνει τα άτομα με δυσλεξία να κάνουν αίτηση, το GCHQ προωθεί ενεργά τον εαυτό του ως εργοδότη της συγκεκριμένης κατηγορίας ανθρώπων και προσφέρει κίνητρα και προσαρμογές στη διαδικασία πρόσληψης.

Το πρόγραμμα μαθητείας είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για άτομα με δυσλεξία, καθώς πολλοί «δεν αισθάνονται ότι μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ένα παραδοσιακό εκπαιδευτικό περιβάλλον», λένε οι υπεύθυνοι.

Η στρατηγική αυτή γράφει ο Guardian θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλα εργασιακά περιβάλλοντα και άλλους κλάδους «Οι δυσλεκτικοί άνθρωποι δεν έχουν τυποποιημένα μυαλά. Επεξεργάζονται τις πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο, κάτι που είναι πολύτιμο όταν στο εργατικό δυναμικό», λέει η Κέιτ Γκριγκς, διευθύντρια στην οργάνωση Made by Dyslexia.

Σύμφωνα με έρευνες ορισμένες από τις δεξιότητες σκέψης που έχουν τα άτομα με δυσλεξία είναι πολύ ξεχωριστές, συμπεριλαμβανομένης της σύνθετης επίλυσης προβλημάτων, της ενσυναίσθησης, της επικοινωνίας και της κριτικής σκέψης.

Αυτά εκτιμώνται όλο και περισσότερο στους χώρους εργασίας, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση σημαίνουν ότι περισσότερες εργασίες ρουτίνας είναι αυτοματοποιημένες, τονίζουν οι επιστήμονες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στο Ισραήλ: Δεκάδες νεκροί σε θρησκευτικό προσκύνημα