ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Καζάνι που βράζει η Δ.Όχθη και το Ισραήλ- Νεκροί και τραυματίες σε νέα έξαρση βίας

Μέση Ανατολή: Καζάνι που βράζει η Δ.Όχθη και το Ισραήλ- Νεκροί και τραυματίες σε νέα έξαρση βίας

Με ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τις σφοδρές συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ μεταξύ Παλαιστινίων και Εβραίων εποίκων και το θάνατο τριών Παλαιστινίων και ενός Ισραηλινού στη Δυτική Όχθη.

Επικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή. Ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους –ενώ τραυμάτισαν ένα τρίτο- σε βάση της συνοριοφυλακής στην Τζενίν, στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι τρεις Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών.

Δύο 24ωρα νωρίτερα ο Ισραηλινός φοιτητής Γεχουντα Γκέτα είχε υποκύψει στα τραύματά του σε ισραηλινό νοσοκομείο μετά τα θανάσιμα πυρά που δέχθηκε ενώ βρισκόταν σε σταθμό λεωφορείων κοντά στην πόλη της Νάμπλους στη Δυτική Όχθη. Δύο άλλοι έφηβοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση. Οι Ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έναν Παλαιστίνιο άντρα σε σχέση με την επίθεση .

Στις αρχές της εβδομάδας ένας Παλαιστίνιος έφηβος είχε σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά, έξω από τη Ναμπλούς, σε ένα περιστατικό που διερευνάται. Ισραηλινοί στρατιώτες δήλωσαν ότι ο νεαρός εκτόξευσε βόμβα μολότοφ εναντίον τους και απάντησαν με πυρά σύμφωνα ωστόσο με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Defense for Children International –Palestine ο νεαρός Παλαιστίνιος που πυροβολήθηκε δύο φορές πισώπλατα, δεν συμμετείχε στην αντιπαράθεση.

Βία με φόντο τις εξώσεις Παλαιστινίων από εποίκους στην Ιερουσαλήμ

Τα νέα αιματηρά περιστατικά σημειώνονται την ώρα που η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ είναι έκρυθμη. Δεκάδες οικογένειες Παλαιστινίων κινδυνεύουν με έξωση από τα σπίτια τους, όπου η ισραηλινή κυβέρνηση προτίθεται να εγκαταστήσει εποίκους. Οι Παλαιστίνιοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ενάντια στην απόφαση.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, περισσότεροι απο 200 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι από αυτούς στην Πλατεία Τεμενών, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε έξι τραυματίες στις τάξεις της.

Λάδι στη φωτιά έριξε ο ακροδεξιός βουλευτής του κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός» Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ που πήγε στη συνοικία Σέιχ Τζάρα –επίκεντρο της σύγκρουσης- για να υποστηρίξει μια οικογένεια εποίκων. «Αυτό το σπίτι είναι δικό μας» δήλωσε στα εβραϊκά.

Το γεγονός εξαγρίωσε τους Παλαιστινίους, που πέταξαν καρέκλες και αντικείμενα σε μια τέντα που είχαν τοποθετήσει μπροστά από ένα σπίτι έποικοι και αντάλλαξαν ύβρεις με τον βουλευτή με την ισραηλινή αστυνομία να αναφέρει ότι συνέλαβε επτά άτομα. Η νέα ακρόαση για την υπόθεση των παλαιστινιακών οικογενειών που απειλούνται με έξωση προς όφελος των Ισραηλινών εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ έχει οριστεί για τη Δευτέρα.

Οι οικογένειες των Παλαιστινίων ζούσαν στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, οι ομάδες εποίκων ωστόσο ισχυρίζονται ότι η γη στα οποία χτίστηκαν τα σπίτια τους ανήκε αρχικά σε εβραϊκές οργανώσεις πριν από το 1948, όταν η Ιερουσαλήμ χωρίστηκε σε ανατολική και δυτική.

Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση απο τη διεθνή κοινότητα στο Ισραήλ

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει τις εκδιώξεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, κάνοντας λόγο για μία κατάσταση άκρως ανησυχητική.

Παρίσι, Βερολίνο, Λονδίνο, Ρώμη και Μαδρίτη κάλεσαν το Ισραήλ να "θέσει τέλος στην πολιτική του της επέκτασης των οικισμών εποίκων του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη", τους οποίους χαρακτηρίζουν "παράνομους" και να σταματήσει τις εξώσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες προέτρεψαν συγκεκριμένα την ισραηλινή κυβέρνηση να "υπαναχωρήσει από την απόφασή της να προχωρήσει στην κατασκευή 540 νέων οικιστικών μονάδων στον οικισμό Χαρ Χόμα Ε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη", που ανοικοδομήθηκε το 1997 και "να θέσει τέλος στην επεκτατική πολιτική του της επέκτασης των οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη".

Ειδικοί εκφράζουν φόβους για νέα περιστατικά βίας τις επόμενες ημέρες. Αύριο Κυριακή, γιορτάζεται η «Νύχτα του Πεπρωμένου», που είναι ιερή για το Ραμαζάνι, και αναμένεται να συγκεντρωθούν μουσουλμάνοι στο τέμενος Αλ-Άκσα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, περιοχή ιερή τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους Εβραίους.

Την ίδια ημερα εορτάζεται επίσης η Ημέρα της Ιερουσαλήμ, όταν το Ισραήλ γιορτάζει την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και υπερορθόδοξοι Εβραίοι και Εβραίοι εθνικιστές οργανώνουν γιορτές και παρελάσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Η Ελλάδα… ανοίγει! Το χρονοδιάγραμμα για πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, αγορά