ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Η κυβέρνηση καλεί σε υπευθυνότητα μετά τα «πάρτι ελευθερίας» για το τέλος του lockdown

Ισπανία: Η κυβέρνηση καλεί σε υπευθυνότητα μετά τα «πάρτι ελευθερίας» για το τέλος του lockdown

Μετά τις εικόνες από τους πανηγυρισμούς για τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση καλεί τον κόσμο να δείξει «υπευθυνότητα». Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το σαββατοκύριακο σε υπάιθρια πάρτι σε δρόμους και παραλίες για να γιορτάσει την αρχή της...επιστροφής στην κανονικότητα.

Η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τον κόσμο να δείξει "υπευθυνότητα" και υπογράμμισε ότι παραμένουν σε ισχύ περιορισμοί για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, μετά τις εικόνες από ανθρώπους που πανηγύριζαν το βράδυ του Σαββάτου προς τα ξημερώματα της Κυριακής για τη λήξη της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στη χώρα, χωρίς να φορούν μάσκες ή να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τους άλλους.

"Το τέλος της έκτακτης κατάστασης δεν σημαίνει και το τέλος των περιορισμών. Το αντίθετο μάλιστα. Η απειλή του ιού εξακολουθεί να υφίσταται. Οι αρχές οφείλουν να συνεχίσουν τη δράση τους και οι πολίτες να έχουν υπεύθυνη συμπεριφορά", σημειώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χουάν Κάρλος Κάμπο σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα El Pais.

Αφού άντεξαν μήνες απαγόρευσης της κυκλοφορίας και κλεισίματος περιφερειών της χώρας, από τις οποίες δεν μπορούσε κανείς να βγει ούτε να μπει, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης που επιβλήθηκε στα τέλη του Οκτωβρίου, οι Ισπανοί απέκτησαν ξανά από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου κάποια ελευθερία.

Οι εικόνες σήμερα στα πρωτοσέλιδα των ισπανικών εφημερίδων από κάποιους που πανηγύριζαν πηδώντας και χορεύοντας στους δρόμους της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης ή άλλων ισπανικών πόλεων, χωρίς να φορούν μάσκα ούτε να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, σοκάρισαν και προκάλεσαν αντιδράσεις, κυρίως στους κόλπους της πολιτικής τάξης.

"Με τον (Πέδρο) Σάντσεθ (τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό), περάσαμε από την κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στο χάος", κατήγγειλε χθες, Κυριακή, ο ο ηγέτης του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) Πάμπλο Κασάδο.

Απαντώντας στις κριτικές, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε ότι οι σημερινοί κανόνες που ισχύουν "επαρκούν σε σχέση με τη φάση της πανδημίας στην οποία βρισκόμαστε" και υπογράμμισε ότι "το 28% του πληθυσμού έχει ήδη λάβει μια δόση εμβολίου" κατά της COVID-19.

Οι περιφέρειες, οι οποίες είναι αρμόδιες για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην σε μεγάλο βαθμό αποκεντρωμένη αυτή χώρα, εξακολουθούν να μπορούν να θέσουν περιορισμούς στις ώρες λειτουργίας ή τις δυνατότητες υποδοχής των μπαρ, των εστιατορίων ή των καταστημάτων.

Επίσης μπορούν να ζητήσουν την επαναφορά της απαγόρευσης της κυκλοφορίας ή το κλείσιμο της περιοχής τους, αλλά μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα πρέπει γι'αυτό να λάβουν το πράσινο φως από τη δικαιοσύνη διότι τα μέτρα αυτά περιορίζουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Αν το τοπικό δικαστήριο το αρνηθεί, η κυβέρνηση τους έχει επιτρέψει να ασκήσουν έφεση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου. Το αρχιπέλαγος των Καναρίων ήταν η πρώτη περιφέρεια που ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι θα το κάνει, μετά την απόρριψη του αιτήματός της για τη διατήρηση μιας απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Η ετυμηγορία της ανώτατης δικαστικής αρχής της Ισπανίας θα ορίσει "το κοινό μοντέλο για τη χώρα μας", υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να "προτείνει".

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα προνόμια που σκέφτονται για τους εμβολιασμένους – Πρώτο δείγμα τα γυμναστήρια