ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν- κορονοϊός: Συμφωνία ΕΕ- Pfizer για επιπλέον 1,8 δισ. δόσεις εμβολίου

εμβόλιο Pfizer
AP

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Πέμπτη πως υπέγραψε τρίτο συμβόλαιο με τις BioNTech και Pfizer, για επιπλέον 1,8 δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό.  

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής δεσμεύονται 1,8 δισ. δόσεις για τις χώρες- μέλη της ΕΕ για το διάστημα μεταξύ των τελών του 2021 και του 2023. Στο πλαίσιό της προβλέπεται η αγορά 900 εκατ. δόσεων του υπάρχοντος εμβολίου και ενός προσαρμοσμένου σε παραλλαγές, με την επιλογή για αγορά επιπλέον 900 εκατ. δόσεων.

Προϋπόθεση της συμφωνίας είναι η παραγωγή να έχει τη βάση της στην ΕΕ και τα απαραίτητα συστατικά να προέρχονται από την Ένωση. Επίσης, τονίζεται πως, από την έναρξη των προμηθειών το 2022, η παράδοση στην ΕΕ είναι εγγυημένη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, χάρη στην «καλά εδραιωμένη συνεργασία με τις εταιρείες στο πλαίσιο των υπαρχόντων συμβολαίων και συνεννοήσεων που είναι σε ισχύ, οι έγκαιρες παραδόσεις των δόσεων είναι εξασφαλισμένες». Επίσης, σημειώνεται ότι η πιθανότητα επαναπώλησης ή δωρεάς δόσεων σε χώρες εκτός ΕΕ από χώρες- μέλη της ΕΕ ή μέσω του μηχανισμού COVAX έχει ενισχυθεί, συμβάλλοντας σε «παγκόσμια και δίκαιη πρόσβαση στο εμβόλιο ανά τον κόσμο».

Το νέο συμβόλαιο, υποστηρίζει η Κομισιόν, θα ενισχύσει τις δυνατότητες παραγωγής της ΕΕ, επιτρέποντας την εξυπηρέτηση άλλων αγορών ανά τον κόσμο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε πως «με την υπογραφή μας, το νέο συμβόλαιο είναι πλέον σε ισχύ, που είναι καλό νέο μακροπρόθεσμα για τη μάχη μας για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών ενάντια στον ιό και τις παραλλαγές του. Η παραγωγή και η παράδοση στην ΕΕ μέχρι και 1,8 δισ. δόσεων είναι εγγυημένη. Πιθανά συμβόλαια με άλλους κατασκευαστές θα ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο, προς όφελος όλων».

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος υγείας, τόνισε πως «πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τον ιό. Αυτό σημαίνει πρόσβαση σε προσαρμοσμένα εμβόλια για την προστασία μας ενάντια στην απειλή παραλλαγών, ενισχυτικά εμβόλια για την παράταση της ανοσίας, καθώς και προστασία του νεαρότερου πληθυσμού. Εστιάζουμε στην προτεραιότητα σε τεχνολογίες που έχουν αποδείξει την αξία τους, όπως τα εμβόλια mRNA, μα κρατούμε τις επιλογές μας ανοιχτές. Οι προηγούμενοι μήνες έχουν αποδείξει ξεκάθαρα την ανάγκη για πρόσβαση σε ένα ευρύ portfolio εμβολίων και διαφορετικών τεχνολογιών, καθώς και αξιόπιστων εταίρων. Καθώς οι ρυθμοί εμβολιασμών αυξάνονται κάθε ημέρα και εντείνεται η δουλειά πάνω σε θεραπευτικές μεθόδους, μπορούμε να κοιτάμε προς τα εμπρός με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση».

Μπουρλά, Pfizer: Έρχεται νέα έκδοση του εμβολίου που αποθηκεύεται σε κανονικούς καταψύκτες

Η Pfizer δουλεύει πάνω σε μια «νέα έκδοση» του εμβολίου της για τον κορονοϊό, που θα μπορεί να αποθηκεύεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλβέρτος Μπουρλά, στο Axios, κατά τη διάρκεια virtual εκδήλωσης την Τετάρτη.

Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου πως ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εκστρατείες εμβολιασμού είναι η διασφάλιση δυνατοτήτων αποθήκευσης σε επαρκώς χαμηλές θερμοκρασίες για τα εμβόλια.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή η αποθήκευση γίνεται στους -70 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο «θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε μετά από δύο εβδομάδες σε κανονικό ψυγείο» είπε, προσθέτοντας πως η Pfizer ήδη έχει κάποια δεδομένα που υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να αντέξει έναν μήνα σε κανονικό καταψύκτη. «Αυτή είναι σημαντική εξέλιξη, καθώς παρέχει μεγάλη ευελιξία» για εργαζόμενους στην υγεία που διαχειρίζονται το εν λόγω εμβόλιο, πρόσθεσε.

«Ωστόσο εργαζόμαστε ήδη πάνω σε μια νέα έκδοση αυτού του εμβολίου που θα είναι έτοιμο προς χρήση, οπότε δεν χρειάζεται ανασύνθεσή του, δεν χρειάζεται αραίωσή του...και αυτό το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί μέχρι και έξι μήνες σε κανονικό καταψύκτη».

Όπως πρόσθεσε, ήταν «αρκετά βέβαιος» πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει «αρκετά σύντομα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μπουρλά, Pfizer: Έρχεται νέα έκδοση του εμβολίου που αποθηκεύεται σε κανονικούς καταψύκτες