ΚΟΣΜΟΣ

Μπλακ-άουτ σε χιλιάδες μεγάλες ιστοσελίδες - Τι προκάλεσε το «μαύρο» σε ΒΒC, CNN, Amazon, Λευκό Οίκο

Μπλακ-άουτ σε χιλιάδες μεγάλες ιστοσελίδες - Τι προκάλεσε το «μαύρο» σε ΒΒC, CNN, Amazon, Λευκό Οίκο

Παγκόσμια ανησυχία προκλήθηκε απο το ταυτόχρονο «μπλακ-άουτ» σε πολλούς μεγάλους ιστότοπους σε ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους ειδησεογραφικά και κυβερνητικά site, όπως ο ιστότοπος του Λευκοί Οίκου, αλλά και της βρετανικής κυβέρνησης. Κορυφαίoι ιστότοποι του πλανήτη τέθηκαν εκτός λειτουργίας λίγο μετά τις 13:00 ώρα Ελλάδας σήμερα, με ορισμένα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι το πρόβλημα οφείλεται στην αμερικανική εταιρεία cloud computing Fastly. Ο κολοσσός ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα έχει εντοπιστεί και διορθώνεται.

Οι αρχικές ανησυχίες για μία μεγάλη κυβερνο-επίθεση με στόχο τη Δύση φαίνεται πως δεν επιβεβαιώνονται. Το «μαύρο» που έπεσε σε δεκάδες εφαρμογές, μεγάλες ιστοσελίδες ενημέρωσης και πώλησης αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και ιστότοπους κυβερνήσεων οφείλεται όπως όλα δείχνουν σε τεχνικό πρόβλημα της Fastly.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα techchrunch.com το πρόβλημα -που σύμφωνα με τον Guardian διήρκεσε περισσότερο επί μία ώρα- δημιουργήθηκε από τη διακοπή λειτουργίας του κολοσσού, μετά απο τεχνικό πρόβλημα.

Πρόκειται για έναν πάροχο περιεχομένου ιστοσελίδων μέσω cloud σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας που μίλησε στους Financial Times.

Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και το πρακτορείο Reuters που ανέφερε πρόβλημα στον αμερικανικό πάροχο υπηρεσιών cloud computing.

Eκπρόσωπος του Fastly απο την πλευρά του, ανακοίνωσε οτι η εταιρεία διερευνα το πρόβλημα και «τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην απόδοση με τις υπηρεσίες μας CDN», όπως ανέφερε ο ιστότοπός της.

Το πρόβλημα σε αρκετές απο τις ιστοσελίδες έχει αρχίσει να αποκαθίσταται και πολλές απο αυτές ειναι εκ νέου προσβάσιμες .

Οι ιστοσελίδες που τέθηκαν εκτός λειτουργίας

Εκτός λειτουργίας τέθηκε μεταξύ άλλων και ο ιστότοπος του Λευκού Οίκου ενώ αυτός της βρετανικής κυβέρνησης, εμφάνιζε την ένδειξη "Error 503 Service Unavailable" περίπου στις 13:20 ώρα Ελλάδας.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι ιστοσελίδες πολλών μεγάλων ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων αυτές των εφημερίδων The Guardian, Financial Times, The New York Times, Le Monde, καθώς και του Bloomberg News, του CNN και του BBC είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας σε όλο τον πλανήτη.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2 της Δανίας επίσης ανακοίνωσε ότι έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ο ιστότοπός του.

Το «μπλακ άουτ» έπληξε και τον ιστότοπο λιανικών αγορών της Amazon.com Inc,με περίπου 2.000 χρήστες της να αναφέρουν προβλήματα στη σύνδεσή τους με τον κολοσσό.

Εκτός λειτουργίας τέθηκε και η πλατφόρμα Reddit, με σχεδόν 21.000 χρήστες της να αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης Downdetector.com

«Η αυξανόμενη συγκέντρωση της διαδικτυακής υποδομής στα χέρια μερικών κολοσσών σημαίνει ότι μεμονωμένα λάθη και σημεία αποτυχίας μπορούν να οδηγήσουν σε εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας» αναφέρει ο Guardian.

To 2007 ένα πρόβλημα στην υπηρεσία AWS της Amazon, για παράδειγμα, έθεσε εκτός λειτουργίας μερικούς από τους μεγαλύτερους ιστότοπους του κόσμου για αρκετές ώρες σε ολόκληρη την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Το 2020 μία δυσλειτουργία στην Cloudflare, αμερικανική εταιρεία υποδομής ιστού και ασφάλειας ιστότοπων, οδήγησε επίσης σε διακοπή μισής ώρας σε υπηρεσίες του διαδικτύου σε μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη και την Αμερική.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σκέρτσος για self test: Τέλος η δωρεάν διάθεση στα φαρμακεία - Από πού θα διανέμονται εφεξής