ΚΟΣΜΟΣ

«Οι μάσκες είναι σαν τις…ζώνες ασφαλείας» - Θα μας συντροφεύουν για πάντα λέει Βρετανίδα επιστήμονας

«Οι μάσκες είναι σαν τις…ζώνες ασφαλείας» - Θα μας συντροφεύουν για πάντα λέει Βρετανίδα επιστήμονας

Οι μάσκες είναι σαν τις…ζώνες ασφαλείας και θα πρέπει να μείνουν για πάντα στη ζωή μας και στην εποχή μετά τον κορονοϊό λέει επιστήμονας που συμβουλεύει την κυβέρνηση της Βρετανίας.

Οι μάσκες προσώπου και ορισμένα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ίσως θα πρέπει να συνεχιστούν «για πάντα», λέει κορυφαίο μέλος της επιτροπής Sage που συμβουλεύει την βρετανική κυβέρνηση.

Η καθηγήτρια ψυχολογίας υγείας στο UCL Σούζαν Μίτσι ,τονίζει ότι ορισμένες συνήθειες που αποκτήσαμε στη ζωή μας εν μέσω πανδημίας, μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες και στο μέλλον για την καταπολέμηση ιών, όπως η γρίπη.

Συνέκρινε μάλιστα τις μάσκες με τις ζώνες ασφαλείας και είπε ότι οι άνθρωποι στο εξής θα πρέπει να τσεκάρουν ότι έχουν πάντοτε μία μάσκα μαζί τους πριν βγουν απο το σπίτι τους. «Δεν είναι και τόσο μεγάλο θέμα» πρόσθεσε.

Το Λονδίνο σκοπεύει να τερματίσει όλους τους νομικούς περιορισμούς και τα μέτρα για την καταπολέμηση του κορονοϊού στις 21 Ιουνίου, βάσει του οδικού χάρτη της κυβέρνησης. Η ημερομηνία ωστόσο υπόκειται σε συζήτηση και θα μπορούσε να παραταθεί.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές συμπεριφορές που έχουμε αλλάξει στη ζωή μας. Φοράμε συνήθως ζώνες ασφαλείας, δεν συνηθίζαμε να τις χρησιμοποιούσαμε», είπε χαρακτηριστικά η δρ. Μίτσι, μιλώντας στο κανάλι 5.

«Πλέον μαζεύουμε τακτικά τις ακαθαρσίες σκύλων από τα πάρκα, κάτι που δεν συνηθίζαμε. Όταν οι άνθρωποι βλέπουν ότι υπάρχει μια απειλή και υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν για να την μειώσουν… για τους εαυτούς τους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τις κοινότητές τους, το κάνουν. Αυτό ακριβώς βλέπουμε να κάνουν τον τελευταίο χρόνο».

Η τήρηση αποστάσεων σε κλειστούς χώρους, ο καλός εξαερισμός, η χρήση μάσκας, η καλή υγιεινή χεριών και επιφανειών, όλες αυτες είπε είναι συνήθειες που θα συνεχίσουμε -και θα πρέπει να συνεχίσουμε- να τηρούμε μακροπρόθεσμα.

Όχι μόνο για να νικήσουμε τον κορονοϊο, «αλλά και για άλλες ασθένειες» Σε ερώτηση για πόσο καιρό πιστεύει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα απάντησε: «Νομίζω για πάντα, μέχρι ένα βαθμό».

Επιστήμονες απο την Ιατρική Σχολή του Yale έχουν επίσης δηλώσει ότι οι μάσκες θα μπορούσαν να συνοδεύουν πλέον τον πληθυσμό κατά τη διάρκεια της ετήσιας περιόδου έξαρσης της γρίπης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέες αντικειμενικές αξίες: Άνοιξε η εφαρμογή - Δείτε στον χάρτη όλες τις τιμές ζώνης