ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στο Τιγκράι: ΗΠΑ, Ιρλανδία και ΗΒ ζητούν κατεπείγουσα σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ

Στρατός στο Τιγκράι
AP Photo

Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησαν τη Δευτέρα να συγκληθεί δημόσια κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, όπου οι δυνάμεις των ανταρτών επέστρεψαν στην πρωτεύουσα Μεκέλε, κατά διπλωματικές πηγές.

Η συνεδρίαση αυτή ενδέχεται να διεξαχθεί την Παρασκευή, κατά τις ίδιες πηγές.

Αφότου ξέσπασε η σύρραξη στην επαρχία τον Νοέμβριο του 2020, δεν κατορθώθηκε ποτέ να διεξαχθεί δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ για το Τιγκράι, καθώς αφρικανικές χώρες, η Κίνα, η Ρωσία και άλλα κράτη μέλη κρίνουν ότι η κρίση αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Αιθιοπίας.

Τη Δευτέρα (28/6) αντάρτες του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF) επέστρεψαν στη Μεκέλε, την πρωτεύουσα από όπου είχαν εκδιωχθεί, και κατέλαβαν πολλές θέσεις, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Αντίς Αμπέμπα ανακοίνωνε – καταλαμβάνοντας εξαπίνης πολλούς – πως κηρύσσει εκεχειρία στη βόρεια εμπόλεμη περιοχή ως το τέλος της περιόδου «της συγκομιδής», ώστε να επιτρέψει «στους αγρότες» να προχωρήσουν στις σοδειές τους.

Η περίοδος της συγκομιδής διαρκεί συνήθως ως τον Σεπτέμβριο.

Κατά πληροφορίες, στελέχη της κεντρικής κυβέρνηση έφυγαν εσπευσμένα από τη Μεκέλε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, συνομίλησε με τον Αιθίοπα πρωθυπουργό Άμπι Άχμεντ και κατόπιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύρραξη θα τερματιστεί, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση εξαιρετικά ανησυχητική.

Στις αρχές Νοεμβρίου ο Άμπι Άχμεντ, ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2019, ανακοίνωνε πως διέταξε τον ομοσπονδιακό στρατό να επέμβει στην Τιγκράι για να συλλάβει και να αφοπλίσει την ηγεσία του TPLF, δυνάμεις του οποίου κατηγόρησε πως επιτέθηκαν εναντίον στρατοπέδων των ομοσπονδιακών δυνάμεων. Το TPLF, που κυβερνούσε την επαρχία μέχρι τότε, βρισκόταν σε διένεξη με την κεντρική κυβέρνηση πρακτικά αφότου απώλεσε την εξουσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τρία χρόνια νωρίτερα.

Παρότι η Αντίς Αμπέμπα υποσχόταν πως ο πόλεμος θα ήταν σύντομος και ανακήρυξε τη «νίκη» της στη σύρραξη στα τέλη Νοεμβρίου, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν. Στον πόλεμο, στον οποίο ενεπλάκη και η γειτονική Ερυθραία, υπάρχουν καταγγελίες για τη διάπραξη σωρείας ωμοτήτων, ιδίως γενικευμένων βιασμών και σφαγών αμάχων.

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια για να ζήσουν, όμως οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πλήρη πρόσβαση λόγω του ότι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται και των γραφειοκρατικών προσκομμάτων που προβάλλει η Αντίς Αμπέμπα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Με ποιο σκεπτικό αποφάσισε η εισαγγελία ανηλίκων για την επιμέλεια της Λυδίας