ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα συμφιλίωσης από Ομπάμα στο Ιράν

Μήνυμα συμφιλίωσης από Ομπάμα στο Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε σήμερα με αφορμή τον εορτασμό του Νέου Έτους στο Ιράν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει διχασμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.


Στο μήνυμά του μάλιστα επανέλαβε το αίτημά του προς την ισλαμική δημοκρατία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στα πυρηνικά.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει διχασμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν. Εδώ στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί ιρανικής καταγωγής ευημερούν και συνεισφέρουν σε τεράστιο βαθμό στον πολιτισμό μας», δήλωσε ο Ομπάμα στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Φέτος, μια ιρανική παραγωγή, (η ταινία) 'Ένας Χωρισμός' πήρε την πιο σημαντική διάκριση για μια ξένη ταινία» στα Όσκαρ, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει.

«Οι πεζοναύτες μας αγωνίστηκαν κατά του κινδύνου της πειρατείας και Αμερικανοί πεζοναύτες βοήθησαν μάλιστα Ιρανούς που είχαν συλληφθεί όμηροι», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο μήνυμά του αυτό, στο οποίο επικρίνει παράλληλα τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις ελευθερίες στο Ιράν, ιδιαίτερα όσον αφορά την ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί ανοιχτά την Τεχεράνη ότι έχει επιβάλει ένα «ηλεκτρονικό παραπέτασμα» για να σταματήσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πληροφοριών στην ισλαμική δημοκρατία και δεσμεύεται να δοθεί μια νέα ώθηση από τις ΗΠΑ ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση του ιρανικού λαού στο Διαδίκτυο.

«Η κυβέρνησή μου θα δώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για να καταστήσει ευκολότερο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις να παρέχουν λογισμικό και υπηρεσίες στο Ιράν που θα κάνουν ευκολότερη τη χρήση του Ίντερνετ για τον ιρανικό λαό», είπε ο ίδιος.