ΚΟΣΜΟΣ

Αβέβαιη η αποχώρηση από το Αφγανιστάν

Αβέβαιη η αποχώρηση από το Αφγανιστάν
Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, ανώτατος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, εκτίμησε ότι το 2014,...

Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, ανώτατος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, εκτίμησε ότι το 2014, ημερομηνία κατά την οποία έχει ανακοινωθεί ότι θα περάσει στις αφγανικές δυνάμεις η ασφάλεια της χώρας, είναι μια "λογική προοπτική" αλλά επισήμανε ότι "τίποτε δεν είναι σίγουρο".

"Δεν ξέρω εάν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά", απάντησε ο στρατηγός σε ερώτηση της τηλεόρασης του ABC εάν είναι σίγουρο πως θα μεταφερθεί η ασφάλεια της χώρας στις αφγανικές δυνάμεις το 2014.

Τα σχόλια του στρατηγού έγιναν μετά την ξαφνική επίσκεψη την Παρασκευή στο Αφγανιστάν του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος διαβεβαίωσε τους εκεί αμερικανούς στρατιώτες ότι "επέτυχαν την αποστολή τους".

Ωστόσο ο κ. Ομπάμα προειδοποίησε τους στρατιώτες ότι έρχονται "δύσκολες ημέρες" στις μάχες με τους Ταλιμπάν.

"Σε κάθε επιχείρησή μας σκοτώνουμε ή συλλαμβάνουμε εξεγερμένους Ταλιμπάν αλλά αμέσως αναδύονται κι άλλοι. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να συνεχίσουμε να τους κυνηγάμε" τόνισε ο στρατηγός Πετρέους, ο οποίος καταλήγοντας χαρακτήρισε την κατάσταση στο Αφγανιστάν "έναν πολύ δύσκολο και πολύ μπερδεμένο πόλεμο".