ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Τουλάχιστον έξι νεκροί από τη βίαιη καταστολή των μεταναστών

Μετανάστες στην Λιβύη
AP Photo

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης κλιμάκωσαν τη βίαιη καταστολή των μεταναστών, με αποτέλεσμα τη σύλληψη χιλιάδων και τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων, καταγγέλλουν οργανώσεις αρωγής.

Οι μετανάστες έπεσαν νεκροί από σφαίρες καθώς εκατοντάδες δραπέτευαν από κέντρο κράτησης στην πρωτεύουσα Τρίπολη την Παρασκευή, εξήγησε την Κυριακή το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC).

Ήταν ανάμεσα «στους χιλιάδες ανθρώπους» τους οποίους «οι λιβυκές αρχές έθεσαν υπό κράτηση πριν από μία εβδομάδα, στο πλαίσιο κύματος καταστολής άνευ προηγουμένου, διπλασιάζοντας τον αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων υπό κράτηση σε περίπου 10.000», διευκρίνισε η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της. Το υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε αντίθετα την Παρασκευή ότι οι μαζικές συλλήψεις της περασμένης εβδομάδας έγιναν στο πλαίσιο επιχείρησης εναντίον εστιών «του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών».

Πλάνα που μεταφορτώθηκαν στο διαδίκτυο την Παρασκευή εικονίζουν εκατοντάδες μετανάστες καθώς δραπετεύουν από το κέντρο κράτησης στην περιοχή Γουτ ας Σάαλ της Τρίπολης.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, έκανε επίσης λόγο για 6 νεκρούς και άλλους τουλάχιστον 24 τραυματίες από πυρά φρουρών στο κέντρο κράτησης Μαμπάνι κατά τη διάρκεια της απόδρασης.

Στο συγκεκριμένο κέντρο, με οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού εγκλείστων, κρατούνταν πάνω από 3.400 μετανάστες πριν από την απόδραση, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης ανέφερε απεναντίας προχθές Σάββατο ότι μόνο ένας μετανάστης σκοτώθηκε και αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους αστυνομικοί, όταν –κατ’ αυτό– μετανάστες ποδοπατήθηκαν καθώς δραπέτευαν.

Η απόδραση «οδήγησε σε επέμβαση της αστυνομίας για να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο» και η επιχείρηση «διεξήχθη με επαγγελματισμό και χωρίς χρήση υπέρμετρης βίας», διαβεβαίωσε το υπουργείο στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε την Παρασκευή πως δραπέτευσαν κάπου 2.000 έγκλειστοι, χωρίς να αναφερθεί στις πληροφορίες για τα πυρά των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Ο ΔΟΜ κάλεσε από την πλευρά του χθες τις αρχές της Λιβύης «να σταματήσουν τη χρήση υπέρμετρης βίας, να βάλουν τέλος στις αυθαίρετες συλλήψεις και να ξαναρχίσουν αμέσως τις πτήσεις που επιτρέπουν στους μετανάστες να φεύγουν». Κάπου «10.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν παγιδευτεί σε πολύ δύσκολες συνθήκες στα επίσημα κέντρα κράτησης», κατά την ίδια πηγή.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κάλεσε και αυτή την Παρασκευή την Τρίπολη να «εγκρίνει την επανέναρξη των ανθρωπιστικών πτήσεων» οι οποίες έχουν ανασταλεί «εδώ και σχεδόν έναν χρόνο».

Η Λιβύη μετατράπηκε σε πλατφόρμα για τους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν διά θαλάσσης στην Ευρώπη αφότου επικράτησε χάος στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, μετά την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμοί του ΟΗΕ στηλιτεύουν συχνά τις τραγικές συνθήκες στα κέντρα κράτησης στη Λιβύη, επίσημα και μη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η κακοκαιρία «Αθηνά» σφυροκοπά τη χώρα - Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Τραγωδία στο Μπολσόι: Η στιγμή που ο χορευτής χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια της παράστασης (vid)

Ο σχεδιαστής του οίκου Balmain σόκαρε τον πλανήτη – Η φωτό που αποκάλυψε το φρικτό ατύχημα