ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

ΚΑΙΡΟΣ

Η κακοκαιρία «Αθηνά» σφυροκοπά τη χώρα - Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία «Αθηνά»
Κακοκαιρία «Αθηνά»
Intimenews/Βασίλης Κωνσταντόπουλος

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες

Ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες, με την κακοκαιρία «Αθηνά» να δείχνει ήδη τα... δόντια της στην πυρόπληκτη Εύβοια, η οποία από το πρωί του Σαββάτου πλήττεται από έντονες βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν και πάλι κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά, με τα φαινόμενα, από τις μεσημεριανές ώρες και έπειτα, να είναι τοπικά ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις να συνοδεύονται από αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Μάλιστα, τοπικά το χαλάζι ενδέχεται να έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος.

Πρόσκαιρες καταιγίδες θα εκδηλωθούν μετά το μεσημέρι στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας, ενώ στις περιοχές που θα δεχθούν σημαντικές ποσότητες βροχής συμπεριλαμβάνεται η Βόρεια Εύβοια.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη υετού (βροχές/καταιγίδες) έως τις βραδινές ώρες του Κυριακής.

Περιοχές που αναμένονται μεγάλα ύψη βροχόπτωσης μέσα στην ημέρα
Περιοχές που αναμένονται μεγάλα ύψη βροχόπτωσης μέσα στην ημέραMeteo

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι του Σαββάτου, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για την Κυριακή με βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα Κυριακή (10-10-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα
επηρεάσουν από τις μεσημβρινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, τη
Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), την ανατολική Θεσσαλία και τις
Σποράδες και βαθμιαία την Ήπειρο, τη δυτική Στερέα και τη δυτική
Πελοπόννησο.

2. Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (11-10-2021) οι ισχυρές βροχές
και καταιγίδες που θα εξακολουθήσουν στις προαναφερθείσες περιοχές,
θα επεκταθούν στην κεντρική Στερεά και τη δυτική Θεσσαλία. Τα
φαινόμενα θα εξασθενήσουν μέχρι το μεσημέρι στα δυτικά και τα
κεντρικά και μέχρι το απόγευμα και στη Μακεδονία.

3. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός στη χώρα
θα παρουσιάσει και νέα επιδείνωση στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας από την Πέμπτη

H κακοκαιρία «Αθηνά» θα συνεχίσει δίνει μεγάλα ύψη βροχής έως και αύριο, Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου του OPEN Κλέαρχου Μαρουσάκη. Μάλιστα, από την Πέμπτη, έπειτα από πρόσκαιρη βελτίωση, έρχεται νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας.

«Πρόσκαιρη εξασθένιση των έντονων φαινομένων αναμένουμε το διήμερο Τρίτη - Τετάρτη με τα τελευταία στοιχεία όμως να θέλουν νέο πολύ ισχυρό κύμα κακοκαιρίας από την Πέμπτη και μετά που δυστυχώς θα επηρεάσει και περιοχές που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Στον τελευταίο χάρτη μας αποτυπώνεται μια πρώτη εκτίμηση για τις βροχοπτώσεις που αναμένουμε από Πέμπτη και μετά», αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος σε ανάρτησή του.

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Μεγάλες καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια από τις πλημμύρες

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε στην Βόρεια Εύβοια και ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο Αγία Άννα - Αχλάδι - Κοτσικιά, η χθεσινοβραδινή καταιγίδα που έπληξε την περιοχή, προκαλώντας έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Τα χωριά που αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν, σύμφωνα και με τον περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό, η Κοτσικιά, τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, ενώ πολύ σημαντικές ζημιές υπέστησαν οι παραλίες της Αγίας Άννας, του Αχλαδίου και της Κοτσικίας.

Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ο κ. Σπανός, από τις πλημμύρες έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, ενώ μεγάλη είναι η κινητοποίηση τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και της πυροσβεστικής.

«Μέχρι χθες το βράδυ οι ζημιές ήταν περιορισμένες και ελεγχόμενες, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας και ειδικά μέχρι τις 2:30 είχαμε πάρα πολύ έντονη βροχόπτωση η οποία σωρευτικά με τη βροχή που είχε πέσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, έφερε σε ορισμένα μέρη πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα» δήλωσε μιλώντας στο OPEN ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. «Η Κοτσικιά, τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι πλημμύρισαν, όπως και η παραλία της Αγίας Άννας και πολύ περισσότερο η παραλία Αχλαδίου» τόνισε και συμπλήρωσε πως έχει προκληθεί πολύ μεγάλη ζημιά σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές. «Έχουμε σπίτια πλημμυρισμένα, περισσότερα από 100 υπόγεια, δρόμους, πλατείες, παιδικές χαρές».

Ο κ. Σπανός χαρακτήρισε το χθεσινό φαινόμενο «πολύ μεγάλο» και ανέφερε πως από τις 20 Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ παράλληλα και τα δασαρχεία δούλευαν στις ορεινές κοίτες και πάνω στο βουνό για τα κορμοδέματα και τα φράγματα. «Αλλά αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο», συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης και τόνισε «Είπαμε πολλές φορές ότι παίζουμε με το χρόνο. Έχουμε βγάλει έναν πολύ μεγάλο στόλο να κάνει τις πρώτες απαραίτητες ενέργειες για να μειώσουμε τις πιθανότητες και να κερδίσουμε μέρες».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Βιβλική καταστροφή στη Β. Εύβοια - «Δεν έμεινε τίποτα όρθιο», λέει ο δήμαρχος

Ανατροπή με τον Δακτύλιο της Αθήνας: Σε ποια οχήματα μπαίνει «μπλόκο»

Ο σχεδιαστής του οίκου Balmain σόκαρε τον πλανήτη – Η φωτό που αποκάλυψε το φρικτό ατύχημα