ΕΛΛΑΔΑ

Ανατροπή με τον Δακτύλιο της Αθήνας: Σε ποια οχήματα μπαίνει «μπλόκο»

Ξεκινά ο Δακτύλιος από τις 25 Οκτωβρίου
Ξεκινά ο Δακτύλιος από τις 25 Οκτωβρίου
Intime

Αλλαγές στις κατηγορίες οχημάτων που θα εισέρχονται ελεύθερα στον Δακτύλιο ανακοίνωσε ο Κώστας Καραμανλής 

Μόνο τα ηλεκτρικά οχήματα, και όχι όλα τα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, θα έχουν τελικά τη δυνατότητα για κατ’ εξαίρεση είσοδο στον Δακτύλιο όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

Έτσι η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία έφερε και την υπογραφή του εν λόγω υπουργείου ανατρέπεται πλήρως, καθώς θα αποκλείονται από την ελεύθερη είσοδο στον Δακτύλιο όσα οχήματα κινούνται με αέρια καύσιμα, είναι κατηγορίας Euro 5 και Euro 6 ή εντελώς καινούρια με ημερομηνία ταξινόμησης από 1η Ιανουαρίου 2021 και χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Πρόκειται για τις κατηγορίες οχημάτων που μέχρι σήμερα επιτρεπόταν η είσοδό τους στον Δακτύλιο και πλέον έφαγαν «κόκκινη κάρτα», την ώρα που το υπουργείο μελετά ήδη τη διεύρυνση του Δακτυλίου, όπως αποκάλυψε ο κ. Καραμανλής.

«Μέχρι σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά αυτοκίνητα τα οποία εξαιρούνται από το δακτύλιο. Αυτό θα λήξει. Ο μόνος τύπος αυτοκινήτων που θα εξαιρούνται θα είναι τα ηλεκτρικά, για αυτό θα το ονομάσουμε "καθαρός δακτύλιος"», δήλωσε ο υπουργός.

Έτσι, μπαίνει τέρμα, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, στις άλλες εξαιρέσεις και «παραθυράκια» στον δακτύλιο της Αθήνας, που ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση, ο «καθαρός δακτύλιος» θα βασίζεται, σε πρώτη φάση, στη λογική των μονών-ζυγών.

Το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Ανάσα για την Αθήνα», το οποίο και περιλαμβάνει τρία στάδια λήψης μέτρων: άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ξεκινήσει μελέτη για να επαναπροσδιοριστούν τα γεωγραφικά όρια του δακτυλίου, καθώς χρειάζεται αναπροσαρμογή ο σχεδιασμός του και ενδεχομένως να «ανοίξει» ο κύκλος του.

Η δεύτερη κίνηση που σχεδιάζεται, είναι η αναπροσαρμογή του ωραρίου τροφοδοσίας καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς επηρεάζει σημαντικά το επίπεδο της συμφόρησης στην πρωτεύουσα. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με την Ελληνική Αστυνομία, διότι, όπως υπογράμμισε, το μέτρο αυτό πρέπει να εφαρμοστεί κιόλας.

Το τρίτο μακροπρόθεσμο μέτρο του σχεδίου που ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής, αφορά στην αποδοχή μίας πρότασης του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων: Να δημιουργηθεί ένα Ενιαίο Παρατηρητήριο Μεταφορών στην Αττική, ένας θεσμοθετημένος ενιαίος φορέας, καθώς στο ζήτημα του κυκλοφοριακού στην πρωτεύουσα εμπλέκονται δήμοι, η περιφέρεια και δύο υπουργεία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Βιβλική καταστροφή στη Β. Εύβοια - «Δεν έμεινε τίποτα όρθιο», λέει ο δήμαρχος

Σαββατοκύριακο ελευθερίας για εμβολιασμένους - Διχάζουν τους πολίτες τα μέτρα

Ακρίβεια: «Εκτόξευση» σε ενέργεια, καύσιμα, μεταφορές- Πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις