ΚΟΣΜΟΣ

Neom: Το όραμα της Σαουδικής Αραβίας να γίνει «πράσινη» έχει έμπνευση από Ελλάδα

Neom: Το όραμα της Σαουδικής Αραβίας να γίνει «πράσινη» έχει έμπνευση από Ελλάδα
Η Σαουδική Αραβία επιχειρεί μια στροφή προς την «πράσινη ενέργεια» με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να ξεδιπλώνει το όραμα της Neom

Η Σαουδική Αραβία επιχειρεί μια στροφή προς την «πράσινη ενέργεια» με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να ξεδιπλώνει το όραμα της Neom

Μπορεί η Σαουδική Αραβία να είναι μια από τις κορυφαίες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες αλλά την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την κατασκευή μιας πόλης στη μέση της ερήμου στην οποία δεν θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα και για την οποία η τροφοδότηση με ενέργεια θα γίνεται 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο λόγος για το σχέδιο The Line το χρονοδιάγραμμα για το οποίο θέλει τους πρώτους κατοίκους να εγκαθίστανται στις αρχές του 2024.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αποκάλυψε για πρώτη φορά το σχέδιό του στις αρχές Ιανουαρίου εξηγώντας ότι θα πρόκειται για ένα σύνολο κατοικημένων περιοχών που θα εκτείνονται κατά μήκος μιας «σπονδυλικής στήλης» μήκους περίπου 170 χιλιομέτρων.

Το σχέδιο εδώ και μερικές εβδομάδες έχει αρχίσει πλέον να παίρνει «σάρκα και οστά» με τις μπουλντόζες και τα υπόλοιπα μηχανήματα να έχουν αρχίσει τις εκσκαφές στα βουνά προκειμένου να βάλουν τις βάσεις για τα τρία επίπεδα της γραμμικής αυτής πόλης: το πρώτο επίπεδο που θα βρίσκεται στην επιφάνεια θα είναι για τους πεζούς, το δεύτερο επίπεδο που θα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της γης θα είναι για τις μετακινήσεις και από κάτω του θα βρίσκεται το τρίτο επίπεδο που θα αφορά τα δίκτυα υποδομών.

«Μιλάμε για ένα έργο τεραστίων διαστάσεων» δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής του έργου, Νάντμι αλ Νασρ, εξηγώντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει ολοκληρωθεί «ούτε το 1%» της δουλειάς που πρέπει να γίνει για να υλοποιηθεί το σχέδιο The Line. Όπως εξήγησε η ιδέα που υπάρχει στο τραπέζι είναι η κατασκευή του έργου να μην ξεκινήσει από το ένα άκρο και να καταλήξει στο άλλο αυτής της ιδιότυπης γραμμής αλλά να ξεκινήσουν ταυτόχρονα εργασίες και στα δύο άκρα με στόχο να συναντηθούν τα συνεργεία κάπου στη μέση της τεραστίων διαστάσεων κατασκευής.

Το έργο The Line κατασκευάζεται σε μια έκταση που ξεκινά από τα βουνά της βορειοδυτικής Σαουδικής Αραβίας μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και συνολικά θα αποτελέσει την κατοικία περίπου 1 εκατομμυρίων ανθρώπων που θα επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα αυτόματο σύστημα μέσων μεταφοράς υψηλής ταχύτητας.

Ο Μοχάμεντ Μπιν ΣαλμάνAP PHOTO

Όπως ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο στόχος είναι τα σχολεία, τα εστιατόρια, τα καταστήματα και τα υπόλοιπα αξιοθέατα να βρίσκονται σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια με τη μεγαλύτερη απόσταση να μην χρειάζεται περισσότερα από 20 λεπτά για να καλυφθεί. Οι κατασκευαστές του έργου υποστηρίζουν, επίσης, ότι το γραμμικό σχήμα και οι υπόγειες δομές θα επιτρέψουν να παραμείνει ανέπαφο το 95% του φυσικού ανάγλυφου της περιοχής στην οποία κατασκευάζεται το The Line.

Πρόκειται για μια επένδυση που θα κυμανθεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, από τα 100 έως τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια με τους οικονομικούς αναλυτές του σχεδίου να υποστηρίζουν ότι θα δημιουργηθούν 380.000 νέες θέσεις εργασίας δίνοντας μια ώθηση σχεδόν 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας μέχρι το 2030.

«Γιατί θα πρέπει να θυσιάζουμε την φύση για χάρη της ανάπτυξης; Γιατί θα πρέπει να χάνουν τη ζωή τους 7 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος; Γιατί θα πρέπει να μετράμε 1 εκατομμύριο χαμένες ανθρώπινες ζωές σε τροχαία δυστυχήματα κάθε χρόνο;» είχε πει χαρακτηριστικά τον Ιανουάριο ο Μπιν Σαλμάν ανακοινώνοντας το «πράσινο» όραμά του.

Το όραμα της Neom με άρωμα Ελλάδας

Το The Line θεωρείται το πρώτο σκέλος ενός ευρύτερου προγράμματος που αφορά το χτίσιμο της Neom, μιας πόλης-κράτους αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα καλύπτει μια έκταση 26.000.000 τ.μ στην επαρχία Ταμπούκ που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας με την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Η λέξη Neom αποτελεί έναν συνδυασμό της ελληνικής λέξης «νέος» με την αραβική mustaqbal που μεταφράζεται σε «μέλλον» και κρύβει πίσω της το φιλόδοξο σχέδιο αφενός της ανεξαρτητοποίησης της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και αφετέρου της μετατροπής της σε μια μορφή «Silicon Valley» της Μέσης Ανατολής που θα περιλαμβάνει από πόλεις μέχρι ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικές ζώνες και τουριστικούς προορισμούς.

«Το Neom αποτελεί έναν επιταχυντή της ανθρώπινης προόδου και ένα όραμα για το πώς θα μπορούσε να φαντάζει το μέλλον. Θα αποτελέσει έναν προορισμό και ένα σπίτι για όλους όσοι έχουν μεγάλα όνειρα και θέλουν να είναι κομμάτι του νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, του νέου επιτυχημένου μοντέλου επιχειρείν και της επανίδρυσης του όρου προστασία του περιβάλλοντος» σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου. Στην πλήρη ανάπτυξη της Neom κανείς θα μπορεί να συναντήσει από drone ταξί μέχρι πάρκα αναψυχής σε στυλ Jurassic Park με ρομποτικούς δεινοσαύρους αλλά και τα περισσότερα βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Το γυμνό τοπίο της επαρχίας Ταμπούκ θα μεταμορφωθεί με τη χρήση μηχανημάτων που θα μπορούν να επηρεάζουν τις καιρικές συνθήκες, τον μεγαλύτερο κοραλλιογενή κήπο και ένα τεραστίων διαστάσεων τεχνητό φεγγάρι που θα ανάβει κάθε βράδυ. «Αν βρεθείτε σήμερα στην περιοχή που κατασκευάζεται η Neom θα δείτε πυρετό εργασιών με εργάτες να πηγαινοέρχονται και τις πρώτες περιοχές να έχουν ήδη αναπτυχθεί» δήλωσε ο αλ Νασρ στο Bloomberg προσθέτοντας ότι ήδη ζουν και εργάζονται εκεί περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι.

Με στόχο να γίνει η Neom η πρώτη ελεύθερη από διοξείδιο του άνθρακα περιοχή του πλανήτη, τα 16 δημοτικά διαμερίσματα της μητρόπολης αυτής θα βασίζονται σε ανεμογεννήτριες, ηλιακή ενέργεια και τεχνολογία αιχμής που θα μετατρέπει το νερό σε οξυγόνο και θα αξιοποιεί το υδρογόνο ως καύσιμο. Ωστόσο η προσπάθεια αυτή δεν ξεκίνησε ανέφελα με τον αλ Νασρ να εξηγεί ότι οι μηχανικοί προσπάθησαν να σχεδιάσουν μια πόλη με βάση μια τεχνολογία που ακόμα δεν υπάρχει.

Τα εμπόδια

Το αρχικό πλάνο ανέφερε ότι τα έργα θα έπρεπε να ξεκινήσουν το πρώτο τετράμηνο του 2021 όμως τα έργα ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό με το επόμενο βήμα να είναι να ανακηρυχθεί η Neom σε μια περιοχή στην οποία θα επικρατεί διαφορετικό νομικό πλαίσιο από αυτό που ισχύει στην υπόλοιπη Σαουδική Αραβία στόχος που αναμένεται να επιτευχθεί τους πρώτους μήνες του 2022.

Σύμφωνα με το Bloomberg το όραμα για τη Neom που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2017 αποτελεί το κορυφαίο σχέδιο του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για να μετατρέψει την απομακρυσμένη περιοχή στα νοτιοδυτικά της Σαουδικής Αραβίας κοντά στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας στα πλαίσια του ευρύτερου σχεδίου με τίτλο Vision 2030 μολονότι η επιχείρηση δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς καθώς η μεταφορά των ανθρώπων που ζούσαν μέχρι τότε εκεί εξελίχθηκε σχεδόν σε πόλεμο ενώ νέα εμπόδια αλλά και παραιτήσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου έφερε η κρίση με την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 κάνοντας πολλούς επενδυτές να απομακρύνονται από την προοπτική να δώσουν τα χρήματά τους στον Μπιν Σαλμάν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.