ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Εικόνες βιβλικής καταστροφής από τον τυφώνα Ράι - Πάνω από 90 οι νεκροί

Καταστροφές απο τον τυφώνα Ράι που έπληξε τις Φιλιππίνες
Καταστροφές απο τον τυφώνα Ράι που έπληξε τις Φιλιππίνες
ΑP

Ο αριθμός των νεκρών από τον σούπερ-τυφώνα Ράι που έπληξε τις Φιλιππίνες ξεπέρασε τους 90, ενώ ολόκληρα χωριά σχεδόν «σβήστηκαν» απο τον χάρτη.

Ο τυφώνας Ράι «χτύπησε» τα νοτιοανατολικά νησιά των Φιλιππίνων, με ανέμους περίπου 195 χιλιομέτρων την ώρα. Περισσότεροι από 300 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ τα σωστικά συνεργεία περιγράφουν σκηνές που μοιάζουν με «εικόνες σφαγής». Οι αρχές δυσκολεύονται να προσδιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής, καθώς η επικοινωνία σε ορισμένες περιοχές έχει διακοπεί.

Τουλάχιστον 99 θάνατοι έχουν αναφερθεί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με φόβους ότι οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες μπορεί να έχουν στοιχίσει περισσότερες ζωές. Το πρακτορείο Associated Press ανέβασε τον απολογισμό σε 112 νεκρούς ή περισσότερους.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) έχει απευθύνει έκκληση έκτακτης ανάγκης ζητώντας 20 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα για τη χρηματοδότηση της βοήθειας. «Ομάδες έκτακτης ανάγκης του Ερυθρού Σταυρού αναφέρουν εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής στις παράκτιες περιοχές», δήλωσε ο πρόεδρος του τμήματος στις Φιλιππίνες, Ρίτσαρντ Γκόρντον.

«Σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία και κοινοτικά κτίρια έχουν γκρεμιστεί». Εθελοντές έσπευσαν στην περιοχή, προσφέροντας επείγουσα βοήθεια «για ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα», είπε.

Ο σουπερ τυφώνας Ράι είναι η πιο ισχυρή καταιγίδα που έπληξε φέτος τις Φιλιππίνες. Χιλιάδες στρατιωτικοί, λιμενικοί και πυροσβεστικοί υπάλληλοι έχουν αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές της χώρας για να βοηθήσουν στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε διεξήγαγε αεροπορική επιθεώρηση των περιοχών που καταστράφηκαν από την καταιγίδα. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους βοηθούς του δείχνουν εκτεταμένες ζημιές στα νησιά Siargao, Dinagat και Mindanao.

Η κυβερνήτης των νησιών δήλωσε στο Facebook ότι η περιοχή είχε «ισοπεδωθεί στο έδαφος» από τον τυφώνα. «Τα χωράφια και οι βάρκες των αγροτών και των ψαράδων μας έχουν αποδεκατιστεί», είπε στο μήνυμα που ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Rappler. «Έχουμε χάσει τα σπίτια μας. Οι τοίχοι και οι στέγες γκρεμίστηκαν και ισοπεδώθηκαν... Έχουμε μεγάλη ανάγκη για τρόφιμα και νερό». Πολλοί άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι από την καταιγίδα που είναι χειρότερη, από τη «Γιολάντα»

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους όταν εκείνη η καταιγίδα - γνωστή και ως τυφώνας Χαϊγιάν - έπληξε τη χώρα το 2013. Παραμένει η πιο θανατηφόρα θεομηνία της χώρας. Κατά μέσο όρο, περίπου 20 καταιγίδες και τυφώνες «χτυπούν» τις Φιλιππίνες κάθε χρόνο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Έφυγε από την Ελλάδα με τη σύζυγό του (video)

Πήλιο: 32χρονη κατήγγειλε βιασμό – Του ζήτησε βοήθεια γιατί είχε χαθεί

The Bachelor: Το πρώτο μήνυμα του Αλέξη Παππά και η αναφορά στην αγαπημένη του Αθηνά (photo)

Αθηνά New York: Το Instagram της νικήτριας του «The Bachelor» είναι… κόλαση (photos)