ΚΟΣΜΟΣ

Kρίση στην Ουκρανία: Τα επτά πιθανά σενάρια εισβολής των Ρώσων σύμφωνα με τους Βρετανούς

Κλιμακώνεται η ένταση στην ανατολική Ουκρανία
Κλιμακώνεται η ένταση στην ανατολική Ουκρανία
ΑΡ

Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας προσδιορίζει τις επτά πιθανές οδούς εισβολής του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Σε μια απεικόνιση που βασίζεται σε δορυφορικές εικόνες και άλλες πηγές πληροφοριών, οι κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές της Βρετανίας δείχνουν για πρώτη φορά αναλυτικά πώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να στοχεύσει πρωτίστως την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, καθώς και τη βιομηχανική πόλη Ντνίπρο.

Στο χάρτη, που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό του Υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, φαίνονται τρεις πιθανοί δρόμοι εισβολής με στόχο το Κίεβο, ενώ τρεις ακόμη εμφανίζονται με στόχο τη Ντνίπρο. Μια έβδομη πιθανή οδός εισβολής δείχνει πώς οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να κινηθούν στην ηπειρωτική Ουκρανία μέσω της κατεχόμενης χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

Το Υπουργείο Άμυνας έγραψε στο Twitter: «Η Ρωσία διατηρεί μια σημαντική στρατιωτική παρουσία που μπορεί να πραγματοποιήσει εισβολή χωρίς περαιτέρω προειδοποίηση. Μπορεί ακόμα να επιλέξει να αποτρέψει τη σύγκρουση και να διατηρήσει την ειρήνη»

Στις πιθανές κινήσεις εδάφους «δεύτερης φάσης» όπως περιγράφονται στον χάρτη, οι
ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να κινούνται από την Κριμαία προς το στρατηγικά
σημαντικό λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας. Εμφανίζονται επίσης να κινούνται από το Ντνίπρο και στη δυτική Ουκρανία και προς την πόλη Βίνιτσια. Ο χάρτης προσδιορίζει τις κύριες περιοχές όπου συγκεντρώνονται επί του παρόντος οι ρωσικές δυνάμεις.

Δύο πιθανές διαδρομές εισβολής φαίνεται ότι προέρχονται από τη Λευκορωσία, όπου οι
ρωσικές δυνάμεις συμμετείχαν πρόσφατα σε κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις. Ο Πούτιν είναι ένας από τους λίγους συμμάχους της κυβέρνησης του Αλεξάντερ Λουκασένκο, του αποκαλούμενου και «τελευταίου δικτάτορα» της Ευρώπης.

Αμυντικές πηγές τόνισαν ότι ο χάρτης αντιπροσωπεύει μόνο ένα πιθανό σενάριο ρωσικής εισβολής, αλλά ότι δείχνει πώς η Ρωσία διατηρεί σημαντική στρατιωτική παρουσία γύρω από την Ουκρανία. Η Δύση απέρριψε για άλλη μια φορά τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι αποσύρει δυνάμεις του από τα σύνορα της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι ορισμένες μονάδες θα επιστρέψουν στις βάσεις μετά την
ολοκλήρωση των ασκήσεων», δημοσίευσε το Υπουργείο Εξωτερικών στο Twitter. «Δεν
είδαμε κανένα στοιχείο ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από τις ουκρανικές
συνοριακές περιοχές. Η Ρωσία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει εισβολή χωρίς περαιτέρω προειδοποίηση»

Βρετανία και ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι ενορχηστρώνει επιθέσεις στην Ουκρανία ως πρόσχημα για εισβολή. Την ίδια στιγμή η ένταση εξακολουθεί να αυξάνεται μεταξύ των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανάλυση: Οι μετασοβιετικές ωδίνες της Ρωσο-ουκρανικής αντιπαράθεσης και οι Έλληνες ομογενείς