ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Πόλεμος Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια
Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια.
twitter

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια και στοχεύουν με τις ρουκέτες τους την τοποθεσία, δήλωσε ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει τον κατεστραμμένο σταθμό του Τσερνόμπιλ σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βόρεια του Κιέβου, το οποίο βρίσκεται εκτός λειτουργίας, προκαλώντας διαδικτυακές εικασίες ότι μετά το τραγικό δυστύχημα του 1986 θα μπορούσε να είναι και πάλι η πηγή ενός επικίνδυνου ραδιενεργού περιστατικού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο για τους 15 ενεργούς ατομικούς αντιδραστήρες της Ουκρανίας παρά για το… παροπλισμένο Τσερνόμπιλ.

newclear.jpg
Στον πίνακα οι πορτοκαλί κουκίδες δείχνουν τις θέσεις των 15 ενεργών αντιδραστήρων.Πηγή: Bloomberg

Παροπλισμένο εργοστάσιο

«Το Τσερνόμπιλ παραμένει γνωστό σε όλο τον κόσμο λόγω της κλίμακας του θανατηφόρου δυστυχήματος το οποίο οδήγησε σε πολλούς θανάτους. Σήμερα το παροπλισμένο εργοστάσιο βρίσκεται στην καρδιά μιας τεράστιας ζώνης αποκλεισμού και μια προστατευτική σαρκοφάγος περικλείει τους τέσσερις αντιδραστήρες», αναφέρει το Bloomberg.

Και προσθέτει: «Το Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε μια στρατηγική θέση που χρησιμοποιείται από τις ρωσικές δυνάμεις που κινούνται νότια από τη Λευκορωσία προς την ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο. Οι ρωσικές δυνάμεις εκεί “δεν μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή ακόμη κι αν χρησιμοποιούν τα ισχυρότερα δυνατά εκρηκτικά”, έγραψε η Ντάνα Ντράμποβα, επικεφαλής του κρατικού γραφείου πυρηνικής ασφάλειας της Τσεχικής Δημοκρατίας».

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνομπίλ

Την ίδια στιγμή η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφονται στο Τσερνομπίλ δεν θεωρούνται επικίνδυνα για το κοινό.

Η ραδιενέργεια που μετρήθηκε έφτανε τα 9,46 μικροσίβερτ την ώρα και θεωρείται «χαμηλή». Ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην επηρεαστεί και να μην διαταραχθεί κατά κανένα τρόπο η ασφαλής λειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της ζώνης αυτής.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης ανέφερε ότι οι κρίσιμες υποδομές του πυρηνικού σταθμού δεν έχουν υποστεί ζημιές και οι εργασίες συντήρησής του συνεχίζονται κανονικά.

Η γειτονική Πολωνία ανέφερε επίσης ότι δεν έχει καταγράψει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφός της.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι κατέγραψαν «ανησυχητικά» επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνομπίλ, το οποίο την Πέμπτη έπεσε στα χέρια των Ρώσων. Ο Αλεξάντερ Γκριγκόραχ, ο αναπληρωτής διευθυντής της ουκρανικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για θέματα ασφαλείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, διευκρίνισε όμως ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αύξηση των δεικτών «επειδή όλο το προσωπικό απομακρύνθηκε» από τον σταθμό.

Οι 15 εν ενεργεία πυρηνικοί αντιδραστήρες

Ο πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος – σύμφωνα με το Bloomberg - είναι οι στρατιωτικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να διαταράξουν κάποιο από τους 15 αντιδραστήρες της σοβιετικής εποχής παραμένουν ενεργοί μέχρι σήμερα.

«Μερικά από τα εργοστάσια αυτά αφορούν παλαιάς τεχνολογίας σταθμούς που δεν θα επιτρεπόταν να λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για λόγους ασφαλείας. Οι αντιδραστήρες είναι γεμισμένοι με ​​πυρηνικό καύσιμο που έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει μια περιφερειακή πυρκαγιά σε ηπειρωτικό εφιάλτη εάν ένας αδέσποτος πύραυλος, οβίδα ή πράξη δολιοφθοράς δημιουργούσε ένα περιστατικό ασφαλείας».

Το δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο Τζέιμς Άκτον, πυρηνικός αναλυτής του Ιδρύματος Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη, έγραψε σε έκθεσή του την Πέμπτη ότι οι επιθέσεις στην υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την πυρηνική ασφάλεια. Οι αντιδραστήρες απαιτούν σταθερές προμήθειες ηλεκτρισμού και νερού, τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο από στρατιωτική δράση. Και μετά υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανάλυση: Πόσο αντέχει να πολεμάει ο Πούτιν στην Ουκρανία - «Πονοκέφαλος» τα 15 δισ. την ημέρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το τάγμα θανάτου του Πούτιν - Ποιοι είναι οι 10.000 Τσετσένοι κομάντο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμη τέσσερις Έλληνες ομογενείς νεκροί - Έξι συνολικά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε όλη τη χώρα - Οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr