ΚΟΣΜΟΣ

Το Newsbomb.gr στην Ουκρανία: Καραβάνια οι πρόσφυγες στην Λβιβ – Εικόνες που ραγίζουν την καρδιά

Ουκρανία πρόσφυγες
Συγκλονίζει το δράμα των προσφύγων από την Ουκρανία
ΝΙκος Χριστοφάκης@Newsbomb.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο απεσταλμένος του Newsbomb.gr Νίκος Χριστοφάκης καταγράφει εικόνες που δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο

Αποστολή Newsbomb.gr: Νίκος Χριστοφάκης

Μεγαλώνει συνεχώς το δράμα στην Ουκρανία τόσο στις περιοχές που δέχονται τα πυρά του ρωσικού στρατού όσο στις πόλεις που τείνουν να μετατραπούν σε τεράστια αυτοσχέδια κέντρα υποδοχής μεταναστών που καταφτάνουν κυνηγημένοι από τη φρίκη του πολέμου.

Μια τέτοια πόλη είναι και η Λβιβ όπου βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο απεσταλμένος του Newsbomb.gr στην Ουκρανία, Νίκος Χριστοφάκης, καταγράφοντας με το φωτογραφικό του φακό εικόνες που δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

Επίκεντρο του δράματος ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης που βρίσκεται στη δυτική Ουκρανία, θεωρητικά, δηλαδή, μακριά από το θέατρο των στρατιωτικών συγκρούσεων που μαίνονται με αγριότητα στο Κίεβο, στη βόρεια Ουκρανία, στο Χάρκοβο, στα ανατολικά, στη Μαριούπολη στα νοτιοανατολικά.

Εκεί, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο που καταγράφει ο απεσταλμένος του Newsbomb.gr στην Ουκρανία φτάνουν συνεχώς τρένα με χιλιάδες επιβάτες το καθένα, ανθρώπους, δηλαδή, που αναζητούν ένα καταφύγιο μακριά από τον πόλεμο.

Μανάδες με παιδιά, ηλικιωμένοι, κατοικίδια, όλοι μαζί φτάνουν στην Λβιβ με την ελπίδα ότι εκεί δεν θα τους χτυπήσει κάποιος πύραυλος, δεν θα τους πυροβολήσει κάποιος, δεν θα κινδυνεύσει η ζωή τους.

Όσο και αν προσπαθούν να είναι ψύχραιμοι έχοντας σε μια βαλίτσα και λίγα μπαγκάζια ό,τι μπόρεσαν να πάρουν από το σπιτικό τους, δεν αντέχουν και «σπάνε» ξεσπώντας σε κλάματα όταν συνειδητοποιούν την – πολύ δύσκολη – νέα πραγματικότητα που τους ξημέρωσε λόγω του πολέμου έχοντας μετατραπεί μέσα σε λίγες ημέρες σε πρόσφυγες.

Έξω από τον σταθμό ανθρωπιστικοί οργανισμοί, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, προσπαθούν να ανακουφίσουν την αγωνία για την επόμενη στιγμή αυτών των ανθρώπων μαγειρεύοντας ένα πιάτο φαγητό.

Από καιρού εις καιρόν, ωστόσο, ο ήχος μιας σειρήνας τους επαναφέρει στην άγρια πραγματικότητα του πολέμου καθώς η αεράμυνα ενεργοποιείται ακόμα και αν εντοπιστεί κάτι ύποπτο σε απόσταση 100χλμ. Όσοι πρόλαβαν και βρήκαν δωμάτιο σε ξενοδοχείο σπεύδουν στα καταφύγια, όσοι είναι στον σιδηροδρομικό σταθμό απλά ελπίζουν για το καλύτερο.

Η κάθοδος στο καταφύγιο

Οι εικόνες που κατέγραψε ο Νίκος Χριστοφάκης

Παράλληλα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ και η εικόνα στα σούπερ μάρκετ επιβεβαιώνει τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι Ουκρανοί.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες που κατέγραψε ο Νίκος Χριστοφάκης το πρωί της Παρασκευής

Διαβάστε επίσης:

To Newsbomb.gr στην Ουκρανία: Τα καταφύγια, τα άδεια ράφια και το δράμα στα σύνορα

Σχετικές ειδήσεις