ΚΟΣΜΟΣ

Το πιο σκληρό «κλικ» του Newsbomb.gr από τον πόλεμο στην Ουκρανία (vid)

αποστολή ουκρανία
Οι στιγμές αποχαιρετισμού στον σταθμό του Λβιβ ήταν οι πιο δυνατές που κατέγραψε ο φωτορεπόρτερ Νίκος Χριστοφάκης.
Νίκος Χριστοφάκης / Newsbomb.gr

Ο φωτορεπόρτερ του Newsbomb.gr, Νίκος Χριστοφάκης, φιλοξενήθηκε σε εκπομπή της ΕΡΤ μιλώντας για τη 10ήμερη παραμονή του στην εμπόλεμη Ουκρανία. Ποιο ήταν το πιο δύσκολο «καρέ» που απαθανάτισε ο φακός του και πώς βίωσε την εμπειρία της αποστολής στην «διακεκαυμένη» ζώνη.

Το Newsbomb.gr και ο φωτορεπόρτερ Νίκος Χριστοφάκης βρέθηκαν στην Ουκρανία, καταγράφοντας σε ένα μοναδικό οδοιπορικό πώς ο πόλεμος «γκρεμίζει» τις ζωές των ανθρώπων και φέρνει στην επιφάνεια μια νέα, ζοφερή, πραγματικότητα.

Στο διάστημα των δέκα ημερών της παραμονής του στην Ουκρανία, με συνεχή ρεπορτάζ και αποκλειστικές φωτογραφίες και βίντεο, ο φωτορεπόρτερ του Newsbomb.gr αποτύπωσε πλήρως το κλίμα που επικρατούσε στο Λβιβ. Μια πόλη που ήταν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την εμπόλεμη ζώνη, η οποία όμως άλλαξε άρδην την καθημερινότητά της λόγω του πολέμου…

Ο Νίκος Χριστοφάκης φιλοξενήθηκε το Σάββατο στην εκπομπή της ΕΡΤ «Με Νέα Ματιά», όπου μίλησε για την εμπειρία της αποστολής στην Ουκρανία για λογαριασμό του Newsbomb.gr και του CNN Greece. Μιλώντας για την περιπέτεια της άφιξης και της προσέγγισης του Λβιβ, από τα σύνορα της Πολωνίας, αλλά και για το πιο σκληρό «κλικ» που απαθανάτισε, ο φωτορεπόρτερ του Newsbomb.gr ανέλυσε όλα όσα βίωσε στη 10ήμερη παραμονή του στην Ουκρανία.

«Χρειαστήκαμε περίπου δυο 24ωρα για να φτάσουμε στο Λβιβ. Η διαδρομή δεν ήταν εύκολη. Κάθε είκοσι λεπτά περίπου υπήρχε έλεγχος, ζητούσαν τα χαρτιά, τον λόγο που έχουμε μπει στη χώρα. Ήταν μια δύσκολη κατάσταση για να τους πείσουμε ότι είμαστε όντως δημοσιογράφοι, παρότι είχαμε διαπιστεύσεις», ανέφερε ο Νίκος Χριστοφάκης.

«Στον σταθμό του Λβιβ είδαμε χιλιάδες κόσμου. Ο κάθε συρμός τρένου είχε πάνω από 2.000 άτομα, που έρχονταν από τη Μαριούπολη, την Οδησσό και άλλες εμπόλεμες περιοχές», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις εικόνες από το Πανεπιστήμιο του Λβιβ, όπου κατασκευάζονται σκοινιά για καμουφλάζ και λοιπά στρατιωτικά παρελκόμενα, εξήγησε: «Υπάρχουν πολλοί φοιτητές και πολλά Πανεπιστήμια στην πόλη. Όλα αυτά έχουν μετατραπεί σε εργαστήρια, βοηθούν τον στρατό της Ουκρανίας να φτιάχνει κάτι. Σε αυτό που μπήκαμε, έφτιαχναν σκοινιά για στρατιωτικό καμουφλάζ. Εκεί συμμετέχουν φοιτητές, μεγάλης ηλικίας πολίτες και όποιος άλλος θέλει να βοηθήσει».

Τέλος, αναφορικά με το πιο δύσκολο «κλικ» στη διάρκεια της αποστολής, απάντησε: «Ήμουν στο σημείο όπου έρχονταν οι πρόσφυγες από την εμπόλεμη ζώνη. Το πιο σκληρό «κλικ» ήταν να βλέπουμε τους άνδρες μαζί με την οικογένειά τους, τα παιδιά τους, τα κατοικίδιά τους, να τους αφήνουν στον σταθμό, να τους χαιρετάνε και να επιστρέφουν πίσω στον πόλεμο»…

Διαβάστε επίσης:

Ο τρόμος του πολέμου και οι ανθρώπινες ιστορίες - Οι 10 ημέρες του Newsbomb.gr στην Ουκρανία