ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μάχη με το χρόνο για να σωθούν οι εγκλωβισμένοι στο βομβαρδισμένο θέατρο της Μαριούπολης

To  θέατρο της Μαριούπολης
To θέατρο της Μαριούπολης
ΑΡ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχη με το χρόνο για να απεγκλωβιστούν από το βομβαρδισμένο θέατρο της Μαριούπολης έως και 1.300 Ουκρανοί δίνουν οι διασώστες στην πολιορκημένη πόλη. Ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά

Εκατοντάδες άνθρωποι -γυναίκες και βρέφη ανάμεσά τους- παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια του βομβαρδισμένου θεάτρου της Μαριούπολης, καθώς οι ειδικές δυνάμεις της Τσετσενίας μάχονται σπίτι με σπίτι και ο δήμαρχος προειδοποιεί ότι «δεν υπάρχει πλέον κέντρο της πόλης κέντρο» λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι υποσχέθηκε χθες το βράδυ να συνεχίσει την αποστολή διάσωσης μετά τον «απόλυτο τρόμο», καθώς οι προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίζονται από τους συνεχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Τα θύματα αναγκάστηκαν χθες (18/3) να περάσουν τρίτη νύχτα εγκλωβισμένα στο υπόγειο του κατεστραμμένου Θεάτρου που χτυπήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις την Τετάρτη. Οι προοπτικές επιβίωσής τους γίνονται όλο και πιο ζοφερές μέρα με τη μέρα, καθώς στερεύουν οι προμήθειες και τα ρωσικά στρατεύματα φέρεται να πυροβολούν ενάντια στους διασώστες που προσπαθούν να σκάψουν στα ερείπια.

Χθες το βράδυ ένας τοπικός βουλευτής είπε ότι όσοι βρίσκονταν μέσα αναγκάστηκαν να σκάψουν μέσα από τα συντρίμμια επειδή οι προσπάθειες διάσωσης είχαν αποτραπεί από τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές.

«Εκατοντάδες κάτοικοι της Μαριούπολης εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Παρά τους βομβαρδισμούς, παρά τις δυσκολίες, θα συνεχίσουμε το έργο διάσωσης», είπε ο Ζελένσκι.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν φτάσει τώρα στο κέντρο της πόλης και οι άμαχοι παραμένουν κρυμμένοι σε αποθήκες, ενώ στους δρόμους μαίνονται άγριες οδομαχίες. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκo δήλωσε: «Οι μάχες με τανκς και πολυβόλα συνεχίζονται. Δεν έχει μείνει κέντρο της πόλης. Δεν υπάρχει ένα μικρό κομμάτι γης στην πόλη που να μην έχει σημάδια πολέμου ».

Οι καταστροφικές απώλειες σε ολόκληρη την Ουκρανία έχουν πυροδοτήσει μια οδυνηρή διαμαρτυρία στο Λβιβ, όπου 109 άδεια καροτσάκια ήταν τοποθετημένα σε επίσημες σειρές για να σηματοδοτήσουν τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης:

Το «ευχαριστώ» των Ουκρανών στην Ελλάδα για την ανακατασκευή του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη