ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο της Ρωσίας στην Ουκρανία: Παραδώστε μας τη Μαριούπολη μέχρι τα ξημερώματα

Τελεσίγραφο της Ρωσίας στην Ουκρανία: Παραδώστε μας τη Μαριούπολη μέχρι τα ξημερώματα
Άμεση παράδοση της Μαριούπολης ζήτησε η Ρωσία
AP IMAGES

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα ζήτησε την άμεση παράδοση της Μαριούπολης δίνοντας τελεσίγραφο με διορία λίγων ωρών.

Η Ρωσία σκληραίνει την στάση της σχετικά με την πολιορκία της Μαριούπολης καθώς απέστειλε τελεσίγραφο στην Ουκρανία ζητώντας την άμεση παράδοση της πόλης έως τα ξημερώματα της Δευτέρας (21/03).

Την είδηση μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA και απομένει να δούμε αφενός την απάντηση του Κιέβου και αφετέρου την ρωσική αντίδραση σε περίπτωση που αυτή θα είναι αρνητική.

Παράλληλα, αποφασίστηκε το άνοιγμα νέων ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Μαριούπολη στις 10 το πρωί τοπική ώρα με λήξη δυο ώρες αργότερα.

Το δράμα της πολιορκημένης Μαριούπολης - Η «πόλη θα σβηστεί απο προσώπου Γης»

Το συνεχιζόμενο δράμα της Μαριούπολης κάνει το γύρο του κόσμου. Συνεχείς βομβαρδισμοί, πτώματα στους δρόμους, μαζικοί τάφοι και μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Τα παιδιά θάβονται σε χαρακώματα, οι κάτοικοι αναζητούν φαγητό και νερό και τα νοσοκομεία βομβαρδίζονται καθώς τα ρωσικά στρατεύματα απομακρύνουν κάθε ίχνος ζωής απο το νότιο λιμάνι των 430.000 κατοίκων που έγινε σύμβολο φρίκης αλλά και αντίστασης

Ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε στο BBC ότι πάνω από το 80% των κατοικιών έχει μερικώς ή ολοκληρωτικά καταστραφεί, ενώ ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι καταδίκασε τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα «μείνουν στην ιστορία» ως υπεύθυνες για «εγκλήματα πολέμου».

Μία σχολή καλών τεχνών όπου είχαν βρει καταφύγιο 400 άμαχοι -στην πλειοψηφία τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι- βομβαρδίστηκε σήμερα το πρωί (20/3) στη Μαριούπολη. Είχε προηγηθεί στις 16 Mαρτίου ο βομβαρδισμός ενός θεάτρου, στο υπόγειο του οποίου έμεναν εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν χάσει τα σπίτια τους.

Μέσα από τα ερείπια του θεάτρου της Μαριούπολης, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 130 άνθρωποι, λόγω του διαρκούς σφυροκοπήματος ωστόσο,οι διασώστες δυσκολεύονται να συνεχίσουν το έργο τους.

Οι έντονες οδομαχίες εμπόδισαν τις προσπάθειες απελευθέρωσης εκατοντάδων επιζώντων που παραμένουν παγιδευμένοι, καθώς οι Ουκρανοί μάχονται με τις ρωσικές δυνάμεις μέσα στη στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι του ουκρανικού Νότου. Η δράση της οπισθοφυλακής της Ουκρανίας στη Μαριούπολη είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ολοένα και πιο συμβολική της ευρύτερης σύγκρουσης, με τη ρωσική επίθεση φαινομενικά να έχει σταματήσει σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Σε μια ημέρα ισχνών κερδών στο πεδίο της μάχης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ουκρανία παραδέχτηκε ότι μετά από σκληρές μάχες στη Μαριούπολη έχασε για πρώτη φορά την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, ένα δυνητικά σημαντικό έπαθλο για τη Ρωσία.

Οι οδομαχίες μαίνονταν το Σάββατο στο λιμάνι, μεγάλο μέρος τους ισοπεδώθηκε μετά από εβδομάδες βομβαρδισμών από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο πιο αξιοσημείωτος στόχος παραμένει το κεντρικό δημοτικό θέατρο της Μαριούπολη. Εκατοντάδες εξακολουθούν να αγνοούνται με περισσότερους από 1.000 επιζώντες να πιστεύεται ότι παραμένουν παγιδευμένοι στο κτήριο.

Οι πληροφορίες για τον τον αριθμό των αμάχων είναι ακόμη συγκεχυμένες. Ένας αξιωματικός της αστυνομίας στη Μαριούπολη είπε ότι η πολιορκημένη πόλη θα «αφανιστεί από προσώπου γης» και προέτρεψε τους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας να στείλουν ένα σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία, σύμφωνα με βίντεο που επικυρώθηκε από το Associated Press.

Η σημασία της Μαριούπολης

Αν η γεωγραφία καθοδηγεί το πεπρωμένο μιας πόλης, η Μαριούπολη βρισκόταν στον δρόμο της επιτυχίας, με τα ακμάζοντα εργοστάσια σιδήρου και χάλυβα, ένα λιμάνι βαθέων υδάτων και την υψηλή παγκόσμια ζήτηση και για τα δύο. Ακόμη και οι σκοτεινές εβδομάδες του 2014, όταν η πόλη παραλίγο να πέσει στα χέρια των αυτονομιστών που υποστηρίζονταν από τη Ρωσία, η πόλη άντεξε.

Σήμερα η Μαριούπολη έγινε σύμβολο καταστροφής αλλά και ελπίδας. Αν «πέσει», η Μόσχα θα αποκτούσε τον έλεγχο σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ουκρανίας και θα δημιουργούσε έναν χερσαίο διάδρομο ανάμεσα στην Κριμαία τη χερσόνησο που προσάρτησε παράνομα το 2014 και των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο.

Η κατάληψη του λιμανιού θα παραχωρούσε στους Ρώσους ολόκληρη τη βόρεια ακτή της Αζοφικής Θάλασσας, αποκόπτοντας την Ουκρανία από μία σημαντική οδό προς τη Μαύρη Θάλασσα

Η σύνδεση της Κριμαίας με την ηπειρωτική Ρωσία μέσω των περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες θα διευκόλυνε πολύ τη Ρωσία να μεταφέρει αγαθά και ανθρώπους από και προς την Κριμαία. Η Ρωσία επιθυμούσε κάτι τέτοιο από το 2014, όταν ξεκίνησε η σύγκρουση στα ανατολικά, γράφει το BBC. Επί του παρόντος, η χερσόνησος συνδέεται με τη Ρωσία μέσω μιας ενιαίας γέφυρας, που χτίστηκε με μεγάλα έξοδα μετά τη ρωσική προσάρτηση.

Ανθρωπιστική κρίση στη Μαριούπολη

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι αδυνατεί να προσεγγίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στην πόλης.

Ο Τζέικομπ Κερν, συντονιστής έκτακτης ανάγκης του WFP, περιέγραψε την τακτική της Ρωσίας να αποτρέπει τις επείγουσες προμήθειες τροφίμων στη Μαριούπολη ως «απαράδεκτη τον 21ο αιώνα». Ο Ουκρανός βουλευτής Ντμίτρο Γκουρίν περιέγραψε τις συνθήκες στην πόλη ως «μεσαιωνικές».

Οι δρόμοι γύρω απο την πόλη είναι ναρκοθετημένοι και το λιμάνι αποκλεισμένο. Τα τρόφιμα τελειώνουν και οι Ρώσοι διέκοψαν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες. Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει διακοπεί και το νερό είναι ελάχιστο, με τους κατοίκους να λιώνουν το χιόνι για να πιουν. Μερικοί γονείς έχουν αφήσει ακόμη και τα νεογέννητά τους στο νοσοκομείο, ελπίζοντας ίσως να τους δώσουν μια ευκαιρία να ζήσουν σε ένα μέρος με ρεύμα και νερό.

Οι άνθρωποι καίνε υπολείμματα επίπλων για να ζεστάνουν τα χέρια τους στο παγωμένο κρύο και να μαγειρέψουν το ελάχιστο φαγητό που υπάρχει ακόμα. Οι ίδιες οι αυτοσχέδιες φωτιές καίνε χάρη σε υλικά που υπάρχουν σε αφθονία: τούβλα και θραύσματα μετάλλου σκορπισμένα στους δρόμους από κατεστραμμένα κτήρια.

Ο θάνατος είναι παντού. Τοπικοί αξιωματούχοι έχουν καταμετρήσει περισσότερους από 2.500 θανάτους στην πολιορκία, αλλά πολλά πτώματα δεν μπορούν να μετρηθούν λόγω των ατελείωτων βομβαρδισμών. Οι αρχές καλούν ττις οικογένειες να αφήνουν τους νεκρούς τους έξω στους δρόμους γιατί είναι πολύ επικίνδυνο να γίνονται κηδείες.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν είναι πια η Μαριούπολη, είναι μια κόλαση», λένε οι Ουκρανοί

Σχετικές ειδήσεις