ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Η πολιορκία της Μαριούπολης είναι πράξη τρόμου που θα μνημονεύεται για αιώνες»

O Bολοντίμιρ Ζελένσκι
O Bολοντίμιρ Ζελένσκι
ΑP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση στη Μαριούπολη είναι «πράξη τρόμου που θα μνημονεύεται για αιώνες» είπε στο νέο του μήνυμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Facebook νωρίς την Κυριακή, ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε ότι η Μαριούπολη -η οποία εξακολουθεί να πολιορκείται απο τις ρωσικές δυνάμεις- θα μείνει στην ιστορία ως παράδειγμα εγκλημάτων πολέμου.

«Το να το κάνεις σε μια ειρηνική πόλη, αυτό που έκαναν οι κατακτητές, είναι ένας τρόμος που θα θυμόμαστε στους επόμενους αιώνες» τόνισε. Απευθυνόμενος στους Ουκρανούς είπε ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία «δεν ήταν απλές ή ευχάριστες, αλλά είναι απαραίτητες».

Η Ρωσία όμως συνεχίζει να «στέλνει τον λαό της για σφαγή», όπως περιέγραψε μια μάχη κοντά στην Τσορνομπάγιεβκα στο νότο, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις κράτησαν τις θέσεις τους και έξι φορές επιτέθηκαν όπως είπε στους Ρώσους.

«Σε μέρη όπου έγιναν ιδιαίτερα σκληρές μάχες, τα σώματα των Ρώσων στρατιωτών απλώς συσσωρεύονται κατά μήκος της γραμμής άμυνάς μας», είπε. «Και κανείς δεν συλλέγει αυτά τα πτώματα». «Η Ουκρανία πάντα αναζητούσε μια ειρηνική λύση», είπε. «Επιπλέον, μας ενδιαφέρει η ειρήνη τώρα».

Η Ουκρανία απαγόρευσε 11 φιλορωσικά κόμματα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς στις δραστηριότητες 11 φιλορωσικών πολιτικών κομμάτων στη χώρα. Ανάμεσά τους και η Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης, ένα από τα μεγαλύτερα φιλορωσικά κόμματα που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Άλλα περιορισμένα κόμματα που κατονόμασε ήταν το Μπλοκ της Αντιπολίτευσης, το Κόμμα της Σαρία, το Δικό μας, η Αριστερή Αντιπολίτευση, η Ένωση των Αριστερών Δυνάμεων, το Κράτος, το Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ουκρανίας, οι Σοσιαλιστές και το Μπλοκ Vladimir Saldo.

Διαβάστε επίσης:

Νέο μήνυμα Ζελένσκι προς την Ελβετία: Απαραίτητο το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων

Έγινε και αυτό: Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι... φιγούρα LEGO!