ΚΟΣΜΟΣ

Σανγκάη: Απόγνωση για το lockdown στο «Παρίσι της Ανατολής» - Αγωνία με τον κορονοϊό στον πλανήτη

Σημείο μηδέν του κορονοϊού η Σανγκάη
Σημείο μηδέν του κορονοϊού η Σανγκάη
A.P

Η αποφασιστικότητα της Κίνας να εφαρμόσει πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων κορονοϊού» ωθεί τη Σανγκάη, το οικονομικό κέντρο της χώρας σε οριακό σημείο και κάνει τον πλανήτη να αναρωτιέται τι πραγματικά συμβαίνει

Ο 82χρονος Γιου Γουενμίνγκ, ένας 82χρονος άνδρας από τη Σαγκάη που βγήκε θετικός στον κορονοϊό, κάλεσε πριν απο λίγες ημέρες την τοπική επιτροπή βοήθειας της περιοχής του. «Έχω εξαντλήσει τα φάρμακά μου. Δεν έχω να φάω. Νιώθω απαίσια», είπε στον γραμματέα του κόμματος, Zανγκ Ζεν.

Ο τελευταίος άκουσε υπομονετικά, λέγοντας ότι είχε ήδη παραπέμψει την υπόθεση στους ανωτέρους του και ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. «Δηλαδή μου λες να περιμένω εδώ μέχρι να πεθάνω;» ρώτησε ο ηλικιωμένος Κινέζος.

Ο Ζανγκ απάντησε με μια θυμωμένη ατάκα, παραπονούμενος ότι και αυτός ήταν εντελώς ανίσχυρος απέναντι σε αυτή την κατάσταση: «Ανησυχώ κι εγώ. Είμαι κι εγώ θυμωμένος… Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα…Ούτε εγώ ξέρω τι να κάνω». Ο Ζανγκ αποκάλυψε ότι οι κλήσεις για βοήθεια είχαν συσσωρευτεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά ότι οι ανώτεροί του δεν ασχολούνται πλέον μαζί τους.

Αυτοκτονίες και κρατικά μυστικά

Σε οικονομικούς όρους, το ισοδύναμο του 40% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας εκτιμάται ότι βρίσκεται υπό κάποια μορφή lockdown. Στη Σαγκάη – μια μητρόπολη γνωστή για τo εμπόριο, τον πολυεθνικό της χαρακτήρα που αποκαλείται και «Παρίσι της Ανατολής» ένα δεκαπενθήμερο εγκλεισμού έχει προκαλέσει μια αίσθηση απελπισίας και απόγνωσης στα 25 εκατομμύρια των κατοίκων της.

Ελλείψεις τροφίμων, μετακινήσεις κατοίκων με τη βία σε κέντρα καραντίνας και αναφορές για αυτοκτονίες έχουν προκαλέσει μπαράζ επικρίσεων για την απάντηση του Πεκίνου στην κρίση. Στο διαδίκτυο πολλοί κάτοικοι δεν αμφισβητούν μόνο τον τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας, αλλά και το επίσημο αφήγημα του Πεκίνου που δίνει έμφαση στο συλλογικό καλό. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει την πλήρη εικόνα της πανδημίας και οτι κάτι κρύβεται πίσω από τις εικόνες δυστοπίας που κάνουν το γύρο του κόσμου.

Πλάνα από σπάνιες διαμαρτυρίες πολιτών ανεβαίνουν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αφαιρούνται άμεσα από τους λογοκριτές του Πεκίνου, αλλά επανεμφανίζονται σε δυτικές πλατφόρμες όπως το Twitter και το Facebook που είναι αποκλεισμένα στην Κίνα.

«Καθημερινά συμβαίνουν περιστατικά που οδηγούν τους κατοίκους στα όριά τους», έγραψε ένας κάτοικος της Σαγκάης την περασμένη εβδομάδα σε ένα ευρέως διαδεδομένο άρθρο του Weibo με τίτλο «Η υπομονή της Σαγκάης εξαντλείται»

Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι οι αρχές θα αλλάξουν πορεία. Θλιβερές ιστορίες εξουθενωμένων αξιωματούχων κυκλοφορούν ευρέως. Ανάμεσά τους μία ιστορία για έναν 55χρονο τοπικό υπάλληλο δημόσιας υγείας, τον Qian Wenxiong, ο οποίος λέγεται ότι αυτοκτόνησε στο γραφείο του λόγω της πίεσης που δεχόταν. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι πέθανε την Πέμπτη και η αστυνομία δεν διέψευσε τα φημολογούμενα αίτια.

Ο Χου Σιτζίν, πρώην συντάκτης της κρατικής ταμπλόιντ Global Times, είπε σε ένα σχόλιο ότι ο θάνατός του δείχνει ότι ο αγώνας κατά της Covid-19 στη Σαγκάη «γονατίζει» τους αξιωματούχους. Ωστόσο, επέμεινε ότι παρά την τραγωδία, η Σαγκάη «πρέπει να πετύχει την εκκαθάριση του κορονοϊού» προς όφελος της χώρας.

Τα λόγια του επαναλαμβάνονται τις τελευταίες ημέρες από τους ανώτερους ηγέτες της Κίνας. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στους αξιωματούχους του: «Είναι απαραίτητο να ξεπεραστούν οι παραλυτικές σκέψεις, η κούραση από τη μάχη κατά του ιού… και η χαλαρή νοοτροπία». Την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σουν Τσουνλάν επανέλαβε την ακλόνητη δέσμευση της κυβέρνησης για «μηδενική ανοχή απέναντι στην Covid-19».

Ωστόσο, οι εντάσεις μεταξύ της σκληρής γραμμής των αρχών και της διαμαρτυρίας των εξουθενωμένων πολιτών για την έλλειψη τροφίμων δημιουργεί ένα δίλημμα για το Πεκίνο, σύμφωνα με την καθηγήτρια Jane Duckett από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

«Η κρίση εφοδιασμού τροφίμων στη Σαγκάη ήταν ένα βασικό ζήτημα που εξέπληξε τους κατοίκους της Σαγκάης και τους οδήγησε να αμφισβητήσουν τη στρατηγική κατά του κορονοϊού», είπε. «Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς καλύτερη επιμελητεία σε προμήθειες τροφίμων και άλλων βασικών ειδών, υπάρχει πίεση για χαλάρωση των περιορισμών, αλλά η χαλάρωση πιθανότατα θα οδηγήσει στην εξάπλωση του ιού – και σκηνές όπως αυτές στο Χονγκ Κονγκ. Η διαμαρτυρία και η αστάθεια φαίνονται αναπόφευκτες σε κάθε περίπτωση».

Ο ανεπαρκής εμβολιασμός

Οι ειδικοί λένε ότι παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις προς το Πεκίνο να εγκαταλείψει την πολιτική της για την Covid-19, το αποσπασματικό ιστορικό του Πεκίνου στον εμβολιασμό του ευάλωτου πληθυσμού του -ιδίως στους ανθρώπους άνω των 60 ετών- θα αποτελούσε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για το ανεπαρκές σύστημα υγειονομικής περίθαλψής του.

Μέχρι τις 5 Απριλίου, περισσότεροι από 92 εκατομμύρια Κινέζοι πολίτες ηλικίας 65 ετών και άνω δεν είχαν ακόμη κάνει τρεις δόσεις εμβολίου, με αποτέλεσμα να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από σοβαρά συμπτώματα ή να πεθάνουν από τον ιό. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι 20,2 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω δεν έχουν επίσης εμβολιαστεί πλήρως. Αυτή η πραγματικότητα σε συνδυασμό με τη χρήση ενός συγκριτικά λιγότερο αποτελεσματικού εγχωριου εμβολίου, περιορίζει ακόμη περισσότερο τις μελλοντικές πολιτικές επιλογές της Κίνας.

«Η κινεζική ηγεσία έχει εγκλωβιστεί», είπε ο Yanzhong Huang, ανώτερος συνεργάτης στη δεξαμενή σκέψης Council on Foreign Relations που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. «Αλλά αντί να ζητά από όλο τον πληθυσμό –μικρούς και μεγάλους– να μείνουν στο σπίτι ταυτόχρονα, το Πεκίνο θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να πείσει τους ηλικιωμένους πολίτες του να λάβουν τρεις δόσεις εμβολίου και να τους διαθέσει πρώτα τα αντιικά χάπια. Θα πρέπει επίσης να εγκρίνει το εμβόλιο mRNA της BioNTech για κυκλοφορία σε εθνικό επίπεδο αμέσως».

Αλλά για την ηγεσία της Κίνας, η επιμονή στα μηδενικά κρούσματα κορονοϊού αφορά επίσης την επίδειξη της ανωτερότητας του πολιτικού συστήματος της Κίνας, πιστεύουν οι ειδικοί. Αυτό που συνέβη στη Σαγκάη και αλλού στη χώρα θα έχει επίσης πολιτικές συνέπειες εν όψει του 20ου εθνικού συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος αργότερα φέτος

Εικόνες χάους στα κέντρα απομόνωσης

Η Beibei και ο σύζυγός της μετέβησαν στο τεράστιο Εθνικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο στη Σαγκάη, αφού πέρασαν 10 ημέρες απομονωμένοι στο σπίτι μετά από θετικό τεστ. Η 2χρονη κόρη τους, που ήταν αρνητική, πήγε στον παππού της, ενώ σε καραντίνα μπήκε και η νταντά της. Το εκθεσιακό κέντρο έκτασης 420.000 τετραγωνικών μέτρων είναι περισσότερο γνωστό ως ο χώρος της μεγαλύτερης έκθεσης αυτοκινήτου στον κόσμο. Άλλοι χώροι καραντίνας περιλαμβάνουν προσωρινά προκατασκευασμένα κτίρια.

«Υπάρχουν άνθρωποι που βήχουν», είπε. «Αλλά δεν έχω ιδέα αν έχουν λαρυγγίτιδα ή Όμικρον». Το συνεδριακό κέντρο, με 50.000 κρεβάτια, είναι μία από τις περισσότερες από 100 εγκαταστάσεις καραντίνας που έχουν δημιουργηθεί στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Κίνας για όσους βρέθηκαν θετικοί στον ιό, αλλά έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα.

Οι πολίτες που απομονώνονται στα σπίτια τους με λιγοστά ή καθόλου τρόφιμα και φάρμακα ουρλιάζουν απελπισμένοι απο τα μπαλκόνια τους. Βίντεο που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν παγκόσμια κατακραυγή με τους δημοσιογράφους να προσπαθούν να επαληθεύσουν την αυθεντικότητά τους.

Το αυστηρό lockdown όμως είναι μέρος των επίσημων προσπαθειών για τον περιορισμό της μεγαλύτερης επιδημίας κορωνοϊού στην Κίνα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Αλλά δοκιμάζει επίσης την υπομονή των ανθρώπων που έχουν κουραστεί απο τη σκληρή πολιτική της Κίνας που στοχεύει να απομονώσει κάθε πιθανό κρούσμα.

Το μεγαλύτερο μέρος της Σαγκάης έκλεισε από τις 28 Μαρτίου και τα 25 εκατομμύρια των κατοίκων της έλαβαν εντολή να μείνουν σπίτι. Αυτό οδήγησε σε καταγγελίες για ελλείψεις τροφίμων και αυξανόμενες οικονομικές απώλειες.

Όποιος βγαίνει θετικός στον ιό αλλά παρουσιάζει ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα πρέπει να περάσει μια εβδομάδα σε εγκατάσταση καραντίνας. Η Beibei είπε ότι είχε βουλωμένη μύτη και για λίγο έχασε μέρος των αισθήσεων της γεύσης και της όσφρησης, αλλά αυτά τα συμπτώματα πέρασαν σε λίγες μέρες.

Την Κυριακή, η Κίνα ανέφερε 26.155 νέα κρούσματα, εκ των οποίων όλα εκτός από 3.529 δεν είχαν συμπτώματα. Η Σαγκάη αντιπροσώπευε το 95% του συνόλου των κρουσμάτων. Η πόλη έχει αναφέρει περισσότερα από 300.000 κρούσματα από το τέλος Μαρτίου, άρχισε ωστόσο να χαλαρώνει τους περιορισμούς την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Σανγκάη: «Μου λένε ότι είναι πολύ παράξενο αυτό που συμβαίνει» λέει ο καθηγητής Γαλιατσάτος

Σανγκάη: Αρπάζουν πολίτες με… δαγκάνες - Απομακρύνουν παιδιά από τις οικογένειές τους