ΚΟΣΜΟΣ

Έλληνας περιγράφει την τρέλα στη Σανγκάη: Δεν βγήκαμε για 40 ώρες από το σπίτι για ένα κρούσμα

Έλληνας περιγράφει την τρέλα στη Σανγκάη: Δεν βγήκαμε για 40 ώρες από το σπίτι για ένα κρούσμα
Την εμπειρία του από το αυστηρό lockdown της Σανγκάης περιέγραψε κάτοικος της πόλης
AP PHOTO

Την εμπειρία του από το αυστηρό lockdown της Σανγκάης περιέγραψε κάτοικος της πόλης

Δεκαοχτώ ημέρες κλεισμένος στο διαμέρισμά του συμπληρώνει ο Έλληνας κάτοικος της Σανγκάης, Γιώργος Μαρκετάκης, ο οποίος περιέγραψε στον ANT1 τι έχει περάσει από την 1η Απριλίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαρκετάκης η περιπέτειά του ξεκίνησε επειδή βρέθηκε ένα κρούσμα στο συγκρότημα κατοικιών στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά του: «Από την 1η Απριλίου είμαστε κλεισμένοι στο διαμέρισμα, δεν μπορούσαμε να βγούμε από το διαμέρισμα για 40 ώρες, επειδή είχαμε ένα κρούσμα, μέχρι να το απομακρύνουν» είπε χαρακτηριστικά.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει την αντίδραση των αρχών για την πολιτική «zero covid» στη Σανγκάη, στην οποία ο ίδιος ζει τα τελευταία χρόνια, ο κ. Μαρκετάκης είπε «όταν εδώ και δύο χρόνια δεν έχεις κρούσματα και από τα 0 όταν πας στο 25.000 είναι πολλά κρούσματα».

Όπως εξήγησε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού «δεν είναι υποχρεωτικό εδώ πέρα, ειδικά οι ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί» προσθέτοντας ότι «σχεδόν όλα τα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά, προσπαθούν να κρατήσουν το μηδέν κρούσματα, το zero policy».

Ερωτηθείς, τέλος, για τις εικόνες από την Σανγκάη με τις δαγκάνες, τα ρομπότ, τις απομακρύνσεις πολιτών, εξήγησε ότι «κάποιες εικόνες ήταν στην αρχή, υπάρχει μεταξύ κουλτούρας διαφορά», προσθέτοντας πως «είναι πολύ συνηθισμένη η χρήση του ρομπότ εδώ».

Σανγκάη: Ανακοινώθηκαν οι τρεις πρώτοι θάνατοι από κορονοϊό

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν τη Μεγάλη Δευτέρα τους πρώτους τρεις θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 στη Σαγκάη αφότου επιβλήθηκε lockdown στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα, στα τέλη του Μαρτίου. Ο ασιατικός γίγαντας, όπου οι αρχές συνεχίζουν να εφαρμόζουν πολιτική «μηδέν κρουσμάτων» του νέου κορονοϊού, επισήμως έχει καταγράψει 4.641 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 αφότου ταυτοποιήθηκε ο SARS-CoV-2 στο έδαφός της, στην πόλη Γιουχάν, στα τέλη του 2019.

Σε ανακοίνωσή του που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο δήμος της Σαγκάης διευκρίνισε ότι οι τρεις ασθενείς που υπέκυψαν ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα.

Οι δύο προηγούμενοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στην Κίνα είχαν ανακοινωθεί στα μέσα του Μαρτίου στην επαρχία Τζιλίν (βορειοανατολικά), που γειτονεύει με τη Βόρεια Κορέα.

Στη Σαγκάη επιβεβαιώθηκαν 19.831 ασυμπτωματικά κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο, από 21.582 το Σάββατο, ενώ καταγράφηκαν 2.417 συμπτωματικοί ασθενείς, από 3.238 την προηγουμένη.

Διαβάστε επίσης:

Σανγκάη: Απόγνωση για το lockdown στο «Παρίσι της Ανατολής» - Αγωνία με τον κορονοϊό στον πλανήτη