ΚΟΣΜΟΣ

Ευλογιά των πιθήκων: Φόβοι για εξάπλωση το καλοκαίρι - Ο χάρτης των κρουσμάτων

Ευλογιά των πιθήκων
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε χθες έκτακτη συνάντηση.
AP

Η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες - Υπερδιπλασιασμός κρουσμάτων στη Βρετανία - Οι χώρες που έχει διαδοθεί η νόσος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε χθες συνάντηση για να συζητηθεί η ευλογιά των πιθήκων, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού με e-mail στο Reuters, λέγοντας ότι η συνάντηση ήταν μια από τις πολλές που πραγματοποιούνται καθημερινά.

Η συνάντηση είναι των μελών της Στρατηγικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδα για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητα Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), επιβεβαίωσε.

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε παράλληλα σήμερα πως ανησυχεί ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

«Καθώς μπαίνουμε στη θερινή περίοδο στην ευρωπαϊκή περιοχή, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτήν τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς, τόνισε ο Κλούγκε.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 11 χώρες, μεταξύ των οποίων σε Βρετανία, Γερμανία, Αυστραλία, Ιταλία, Γαλλία, Καναδά και ΗΠΑ.

Ειδικότερα η Βρετανία που ανέφερε για πρώτη φορά κρούσματα, που εντοπίστηκαν από τις 6 Μαΐου, ανέβασε τον συνολικό αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν σε εννέα το απόγευμα της Τετάρτης. Ακόμα 11 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας Ην. Βασιλείου, σύμφωνα με τους Times.

Μέχρι στιγμής τα περισσότερα από τα εννέα περιστατικά έχουν εντοπιστεί στο Λονδίνο. Όλοι οι ασθενείς πλην του πρώτου που είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία όπου η νόσος είναι ενδημική, πιστεύεται ότι προσβλήθηκαν επί βρετανικού εδάφους, σε μια εξέλιξη που έχει χαρακτηριστεί «ασυνήθιστη».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο απότομος υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση της Βρετανίας ότι ο ιός που προκαλεί τη νόσο εξαπλώνεται στη χώρα χωρίς να ανιχνεύεται.

Ισπανία: 21 κρούσματα

Αυξάνονται τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων και στην Ισπανία.

Η χώρα της Ιβηρικής ανακοίνωσε σήμερα 14 ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 21, επεσήμαναν οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης. Στην Πορτογαλία έχουν εντοπιστεί πέντε κρούσματα.

Ιταλία: 3 τα κρούσματα

Το νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων της Ρώμης Λάτζαρο Σπαλαντσάνι και η περιφέρεια της ιταλικής πρωτεύουσας έκαναν γνωστό ότι συνολικά στη χώρα έχουν διαγνωστεί τρία κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων. Σύμφωνα με τους ιταλούς επιστήμονες, τα δύο νέα κρούσματα συνδέονται με τον «ασθενή μηδέν» που διαγνώσθηκε θετικός χθες, Πέμπτη, μετά την επιστροφή του από τα Κανάρια νησιά.

«Η μορφή αυτή χαρακτηρίζεται από ελαφρότερα συμπτώματα, σε σχέση με την παραδοσιακή ευλογιά. Δεν πρέπει να σημάνει συναγερμός, αλλά να δείξουμε προσοχή», δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Σπαλαντσάνι, ο Φραντσέσκο Βάια. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς δεν διατρέχουν κίνδυνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει προς το παρόν ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέος μαζικός εμβολιασμός.

Βέλγιο: 2 κρούσματα

Λίγο μετά την ανακοίνωση ότι στο Βέλγιο καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων ανακοινώθηκε και δεύτερο κρούσμα. Το δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκε στο Μπραμπάντ του Βελγίου, σύμφωνα με τον ιολόγο Μαρκ Βαν Ρανστ. “Δεύτερο κρούσμα διαγνώστηκε χθες (Πέμπτη) το βράδυ στο εργαστήριό μας στο Λουβέν σε δείγμα άνδρα από την περιφέρεια της Φλαμανδικής Μπραμπάντ”, ανέφερε ο Μαρκ Βαν Ρανστ. Το πρώτο κρούσμα είχε εντοπιστεί στην Αμβέρσα.

Αυστραλία: 2 κρούσματα

Δύο κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής στην Αυστραλία, ένα στη Μελβούρνη και ένα στο Σίδνεϊ. Οι 2 άνδρες ασθενείς περίπου 30 και 40 ετών, είναι ταξιδιώτες που επέστρεψαν πρόσφατα στην χώρα, παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και είναι σε απομόνωση.

Καναδάς: Δύο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, ανακοίνωσε χθες και η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά, ενώ οι αρχές του Κεμπέκ ερευνούν 17 ύποπτα κρούσματα.

«Σήμερα η επαρχία του Κεμπέκ ενημερώθηκε ότι δύο δείγματα που είχε λάβει το Εθνικό Μικροβιολογικό Εργαστήριο βρέθηκαν θετικά στην ευλογιά των πιθήκων. Αυτά είναι τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον Καναδά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC).

ΗΠΑ: Το πρώτο κρούσμα

Το πρώτο κρούσμα της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε χθες και στις Ηνωμένες Πολιτειές και πιο συγκεκριμένα στη Μασαχουσέτη. Ασθενής είναι ένας ενήλικος άντρας, που έχει τεθεί σε απομόνωση στο Γενικό Νοσοκομείο της βορειοανατολικής πολιτείας των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ωστόσο η ασθένεια μπορεί να έχει σοβαρή εξέλιξη. Παράλληλα, εργάζονται για τον εντοπισμό ατόμων που μπορεί να είχαν έρθει σε επαφή με τον ασθενή.

Γερμανία: Ένα κρούσμα

Η Γερμανία εντόπισε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, ανακοίνωσε σήμερα η ιατρική υπηρεσία των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Μόναχο εντόπισε πλέον αναμφισβήτητα τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων για πρώτη φορά στη Γερμανία στις 19 Μαΐου 2022 σε ασθενή με χαρακτηριστικά δερματικά έλκη», ανέφερε σε δήλωσή της η υπηρεσία για τον ασθενή που καταγράφηκε στη Βαυαρία.

Ένα κρούσμα στη Σουηδία

Ένα πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στη Σουηδία, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές χθες Πέμπτη.

«Ένα κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων επιβεβαιώθηκε σε ένα άτομο στην περιοχή της Στοκχόλμης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.

Το μολυσμένο άτομο «δεν είναι σοβαρά άρρωστο, αλλά έχει λάβει θεραπεία», εξηγεί η αρχή, λέγοντας ότι δεν γνωρίζουν ακόμη πού και πώς έγινε η μόλυνση. Η αρχή «ερευνά τώρα με τα περιφερειακά κέντρα ελέγχου λοιμώξεων για να ανακαλύψει εάν υπάρχουν περισσότερα κρούσματα στη Σουηδία», διευκρινίζει.

Γαλλία: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα

Ένα πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε χθες στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Γαλλίας. Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 29 ετών χωρίς προηγούμενο ταξιδιού σε χώρα όπου κυκλοφορεί ο ιός, διευκρίνισαν οι υγειονομικές αρχές.

Συναγερμός και στον ΕΟΔΥ

Σε εγρήγορση βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την ευλογιά των πιθήκων, παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί -μέχρι στιγμής- κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, όπως αναφέρει, ο EΟΔΥ.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για την ευλογιά των πιθήκων στο Newsbomb.gr τονίζοντας πως «είναι ιογενής νόσος και την γνωρίζουμε από το 1958. Πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια έξαρση στην Ευρώπη. Η συνήθης οδός μετάδοσης είναι από μολυσμένα ζώα που έχουν εισαχθεί από την Αφρική ή από τουρίστες που επέστρεφαν από διακοπές από την Αφρική. Στην Αφρική ο ιός είναι ενδημικός και παρατηρούνται κρούσματα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους εδώ και πολλά χρόνια».

Πώς σταμάτησε η μετάδοση του ιού στην Ευρώπη;

«Πιστεύεται ότι το εμβόλιο της ευλογιάς σταμάτησε αυτή την ασθένεια στην Ευρώπη. Αυτοί που είναι 50 ετών και πάνω είναι προστατευμένοι», ανέφερε ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, δεν είναι ένα μεταδοτικό νόσημα όπως είναι ο κορονοϊός, θέλει πολύ στενή επαφή προκειμένου να μεταδοθεί.

Πώς μεταδίδεται

«1. Από τα εξανθήματα

2. Από τα σωματικά υγρά, π.χ. μεγάλα σταγονίδια από το σώμα

3. Από τα κλινοσκεπάσματα ενός ασθενή με εξανθήματα»

Θα έχουμε κρούσματα στην Ελλάδα;

«Είναι πιθανό να δούμε κάποια κρούσματα στην Ελλάδα, πιθανότατα μέχρι το Σεπτέμβριο, εάν η επιδημία στην Ευρώπη συνεχίσει να εξαπλώνεται με την ίδια ένταση».

Τι πρέπει να προσέξουμε

«Πρέπει να προσέξουμε τα εξανθήματα που ξεκινούν από το κεφάλι και μέσα στο στόμα. Αυτά σιγά σιγά εξαπλώνονται σε όλο το σώμα, ακόμα και στα γεννητικά όργανα. Μόλις δούμε εξανθήματα επικοινωνούμε με τον γιατρό μας. Ο κύκλος της ασθένειας είναι 20 μέρες. Όσο υπάρχει εξάνθημα είναι μεταδοτική», σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων: Τι πρέπει να γνωρίζετε - Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων