ΚΟΣΜΟΣ

Σανγκάη: Ουρές για ψώνια και ταξίδια μετά την «ελευθερία» - Διάχυτος ο φόβος για νέο lockdown

Aέρας ελευθερίας στη Σανγκάη
Aέρας ελευθερίας στη Σανγκάη

Οι κάτοικοι της Σανγκάης απολαμβάνουν την ελευθερία τους μετά από δύο μήνες καραντίνας. Την ευτυχία τους επισκιάζει ο φόβος ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να επιστρέψουν

Μία νοοτροπία «αποκάλυψης», και ένα «όργιο» σπατάλης και μετακινήσεων επικρατεί στη Σανγκάη, μετά το τέλος του lockdown.

Για την 26χρονη Δάφνη, οι δύο τελευταίοι μήνες έμοιαζαν σαν «ένα εμπύρετο όνειρο» οπως χαρακτηριστικά λέει. Η υπεύθυνη μάρκετινγκ από την Ταϊβάν ζει στη Σαγκάη εδώ και χρόνια, αλλά ποτέ δεν είχε βιώσει κάτι παρόμοιο. Μαζί με περίπου 25 εκατομμύρια γείτονες, πέρασε τις τελευταίες 76 ημέρες σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσα στο διαμέρισμά της στο όνομα της «μηδενικής ανοχής» της Κίνας απέναντι στον κορονοϊό.

Την Τετάρτη (1/6) οι περισσότεροι κάτοικοι της μητρόπολης ήταν επιτέλους ελεύθεροι. «Ακριβώς όπως το lockdown στην αρχή, έτσι και το ξεκλείδωμα ήρθε ξαφνικά», λέει. «Όλοι νιώθουν ένα αίσθημα έκστασης και δυσπιστίας και πολλές κοινότητες πυροδότησαν κροτίδες και πυροτεχνήματα».

Aπολαμβάνουν την ελευθερία τους όσο κρατήσει

Την ίδια στιγμή όμως βιώνουν άγχος οτι η νέα κατάσταση θα μπορούσε να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή. Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι το «άνοιγμα» γίνεται υπό όρους και μέσα σε μια ημέρα ορισμένοι δρόμοι φέρεται να περιφράχτηκαν ξανά μετά από ένα και μόνο θετικό κρούσμα.

«Αυτή η ανησυχία δεν εμπόδισε πολλούς να απολαμβάνουν τη ζωή και λόγω αυτής της νοοτροπίας της αποκάλυψης, κάθε μέρα μοιάζει σαν να είναι η τελευταία μέρα», λέει η Δάφνη. Σε όλη τη Σαγκάη οι άνθρωποι απολάμβαναν τη νέα ελευθερία τους, όσο κρατήσει. Μερικοί έκαναν ουρές στα αγαπημένα τους καταστήματα τροφίμων και καταστήματα ειδών πολυτελείας σε ενα φαινόμενο μαζικής κατανάλωσης.

Κάτοικοι της Σανγκάης επισκέπτονται εμπορικό κέντροΑ.Ρ

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Hongqiao ήταν γεμάτος από ανθρώπους που ήθελαν να φύγουν αφού παγιδεύτηκαν στην πόλη μετά το πρόωρο lockdown. Άλλοι απλά έκαναν βόλτες, απολαμβάνοντας τη χαρά του να βρίσκεται κανείς έξω

«Στις 0:00 π.μ. της 1ης Ιουνίου η Σανγκάη τερμάτισε το lockdown. Ουρλιάζαμε ενώ οδηγούσαμε στο δρόμο και πήγαμε να φάμε κεμπάπ, να πιούμε ένα ποτό και να δούμε τον ποταμό», έγραψε ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κινηματογράφησε το ξέφρενο πάρτι των φίλων του στην πόλη.

Υπήρξαν όμως και προβλήματα. Ένα viral βίντεο έδειξε τους παγιδευμένους επισκέπτες στη Σανγκάη να σταματούν στα σημεία ελέγχου των αυτοκινητοδρόμων και να επιστρέφουν σπίτι τους, μόνο και μόνο όταν οι φοβισμένοι υπάλληληλοι στα διόδια έκλειναν τα παράθυρα όταν άκουγαν από πού προέρχονταν.

Τεράστιες ουρές για τεστ

Την Παρασκευή, υπήρξαν αναφορές για μεγάλες και απογοητευτικές ουρές σε σταθμούς διεξαγωγής τεστ. Η Σανγκάη ειναι μία απο τις πόλεις που καθιέρωσε τα τεστ ρουτίνας των κατοίκων, απαιτώντας από αυτούς αρνητικά αποτελέσματα κάθε 72 ώρες για να διατηρήσουν τον «πράσινο» υγειονομικό κώδικα που επιτρέπει την ελευθερία κινήσεων.

Τα εστιατόρια εξακολουθούν να είναι κλειστά για φαγητό επί τόπου. Το τίμημα του lockdown στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι ακόμη σαφες, αλλά τα βασικά στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι λιανικές πωλήσεις και η παραγωγή μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 40-65% κατά τη διάρκεια της δίμηνης διακοπής λειτουργίας.

Aέρας ελευθερίας αλλά και...φόβος για νέο lockdown στη ΣανγκάηΑ.Ρ

Τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο, το οποίο απέφυγε να κλείσει πλήρως θεσπίζοντας lockdown σε επίπεδο κοινότητας, κλείσιμο των δημόσιων συγκοινωνιών και εργασία κατ'οικον. Δηλώσεις και ομιλίες από αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατέστησαν σαφές ότι η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική της, παρά την αυξημένη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον.

Η εφημερίδα People's Daily του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος δημοσίευσε ένα σχόλιο την Πέμπτη στο οποίο ανέφερε ότι η πολιτική μηδενικού Covid ήταν η πλέον κατάλληλη για την κατάσταση της Κίνας και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Σχετικές ειδήσεις