ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Κίνδυνος για μαζικά μπλακάουτ στο Τόκιο λόγω καύσωνα - Οδηγίες και συστάσεις στους πολίτες

Ο καύσωνας φέρνει μπλακάουτ στο Τόκιο
Ο καύσωνας φέρνει μπλακάουτ στο Τόκιο
ΑΡ

Η Ιαπωνία ζητά από τους κατοίκους του Τόκιο να εξοικονομήσουν ενέργεια, καθώς ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός «γονατίζει» το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της πόλης

Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή του Τόκιο θα περιοριστεί σήμερα Δευτέρα (27/6), καλώντας τους ανθρώπους να εξοικονομήσουν ενέργεια καθώς η καλοκαιρινή ζέστη πλήττει την πρωτεύουσα.

Στο Τόκιο και σε οκτώ κοντινούς νομούς στην ανατολική Ιαπωνία, η παραγωγική ικανότητα θα μειωθεί έως και 3,7% για μισή ώρα το απόγευμα της Δευτέρας έως τις 5 μ.μ., σύμφωνα με εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (METI).

Το υπουργείο προέτρεψε τους χρήστες να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος μεταξύ 3 μ.μ. και 6 μ.μ. για να αποφευχθεί μια πιθανή κατάρρευση στο δίκτυο. «Παρακαλούμε εξοικονομήστε όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια, πχ σβήνοντας τα φώτα που δεν χρησιμοποιούνται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Το υπουργείο συνέστησε επίσης προσοχή για την αποφυγή θερμοπληξίας με κατάλληλη χρήση κλιματιστικού.

Από την Κυριακή το απόγευμα, 46 άνθρωποι στο Τόκιο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα θερμοπληξίας, μετέδωσε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK. Ξεχωριστά, ένας 94χρονος άνδρας στην πόλη Kawagoe, 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) βορειοδυτικά του Τόκιο, πέθανε από θερμοπληξία αφού εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο μη κλιματιζόμενο δωμάτιό του το Σάββατο, ανέφερε το NHK.

Η πόλη Isezaki, 85 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Τόκιο, σημείωσε την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιαπωνία την εποχή αυτή, ξεπερνώντας τους 40 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας είναι περιορισμένη με πολλούς από τους πυρηνικούς σταθμούς της να παραμένουν κλειστοί μετά το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα του 2011, ενώ οι γηρασμένοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί κλείνουν σταδιακά για να πετύχει η χώρα τον στόχο της να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης πιθανή έλλειψη ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.