ΚΟΣΜΟΣ

«Ξέφυγε» ο Ακάρ: Αν χρειαστεί, να αλλάξουν Σύνταγμα Σουηδία και Φινλανδία

Χουλουσί Ακάρ
Τελεσίγραφο προς Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, στέλνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ
AP

«Δεν είναι δυνατόν να εγκρίνουμε και να πούμε "ναι" στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αν δεν σταματήσουν να υποστηρίζουν και να έχουν σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ

Τελεσίγραφο προς Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, στέλνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ζητώντας να αλλάξει αν χρειαστεί ακόμα και το σύνταγμα των δυο σκανδιναβικών χωρών προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Άγκυρας.

«Τούς λέμε κόψτε τις σχέσεις με την τρομοκρατία. Και μας προκαλούν… Σαν να μας κουνάνε το δάχτυλο ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες πήγαν και άπλωσαν την αφίσα του τρομοκράτη... Μα τι λογική είναι αυτή; Σαν να μας λένε "κάνουμε ο τι θέλουμε". Τότε κι εμείς θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.

«Δεν είναι δυνατόν να εγκρίνουμε και να πούμε "ναι" στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αν δεν σταματήσουν να υποστηρίζουν και να έχουν σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Θέλουμε ξεκάθαρα βήματα, νόμους, κι αν χρειαστεί Σύνταγμα… Θέλουμε πράξεις. Επίσης, στις συνομιλίες έχουμε και πει και τη θέση μας για άρση του άτυπου εμπάργκο (όπλα)» ανέφερε προκλητικά ο Χουλουσί Ακάρ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμφωνία με τη Φινλανδία και την Τουρκία προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, άφησε πάντως νωρίτερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, παρά το «ανατολιτικό παζάρι», στο οποίο επιδίδεται η Άγκυρα ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ.