ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Παραιτείται ο Μπόρις Τζόνσον – Συντάσσεται η επιστολή στην Ντάουνινγκ Στριτ

Μπόρις Τζόνσον
Στα «σκοινιά» ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Leon Neal/Pool Photo via AP, File

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να παραιτηθεί εν τέλει από τη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Καταρρέει ο Μπόρις Τζόνσον και παρά το γεγονός ότι μέχρι πριν από μερικές ώρες παρουσιαζόταν άτεγκτος και αποφασισμένος να μην παραιτηθεί από τη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού, εν τέλει αυτό θα συμβεί όπως αναφέρει πληθώρα βρετανικών και διεθνών media. Το BBC, το Bloomberg και μια σειρά από άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία υποστηρίζουν ότι μέσα στην ημέρα ο Μπόρις Τζόνσον θα γνωστοποιήσει επίσημα την παραίτησή του.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα βρετανικά δίκτυα, ήδη το προσωπικό στο «Νο10» της Ντάουνινγκ Στριτ ετοιμάζει την επιστολή παραίτησης του Βρετανού πρωθυπουργού. Μέχρι στιγμής περισσότερα από 50 στελέχη της κυβέρνησης Τζόνσον έχουν παραιτηθεί, από υπουργούς μέχρι απλούς υπαλλήλους, και όλοι έχουν απαιτήσει την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως υπάρχουν ρεπορτάζ τα οποία αναφέρουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού αλλά από αυτή του προέδρου των Συντηρητικών. Σε κάθε περίπτωση, η βρετανική κυβέρνηση βιώνει ένα απανωτό μπαράζ «τριγμών» το τελευταίο 24ωρο με τις παραιτήσεις να πέφτουν «βροχή» και να στήνουν στον τοίχο τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε πως ο Μπόρις Τζόνσον θα απευθυνθεί στους πολίτες της Βρετανίας αργότερα την Πέμπτη (7/7). Σύμφωνα με όσα μετέδωσε πριν από λίγο το BBC, ο Τζόνσον αναμένεται να μείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι την εκλογή του επόμενου, το Φθινόπωρο.

Βρετανία: Το «πυρηνικό όπλο» που μπορεί να πυροδοτήσει ο Τζόνσον για να σωθεί

Με αυτά τα δεδομένα, πληθαίνουν τα σενάρια για τους τρόπους που μπορεί να επιλέξει ο Τζόνσον για να διασωθεί πολιτικά στη θέση του πρωθυπουργού με το χειρότερο, αυτό που αποκαλείται «πυρηνικό όπλο», να είναι αυτό που περιλαμβάνει και εμπλοκή της βασίλισσας Ελισάβετ.

Αυτό που λένε, δηλαδή, συνεργάτες του Τζόνσον είναι ότι δεν αποκλείεται να ζητήσει συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ προκειμένου να της ζητήσει να επιτρέψει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δυνάμει του Dissolution and Calling of Parliament Act που ψηφίστηκε φέτος και επιτρέπει τη διάλυση της Βουλής από τη βασίλισσα «κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού».

Όπως, όμως, παρατηρούν ακόμα και βουλευτές του κόμματος του Μπόρις Τζόνσον αν ο Βρετανός πρωθυπουργός καταφύγει σε αυτή τη λύση τότε ρισκάρει το ενδεχόμενο μεγάλης συνταγματικής κρίσης σε περίπτωση κατά την οποία η βασίλισσα Ελισάβετ απορρίψει το αίτημά του.