ΚΟΣΜΟΣ

Τι κρύβεται πίσω από την αναζωπύρωση της σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν; Το σκηνικό της ανάφλεξης

Συγκρούσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν
Συγκρούσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν
ΑΡ

Αρμένιοι και Αζέροι στρατιώτες αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού κοντά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκαλώντας φόβους για κλιμάκωση παρόμοια με την κρίση του 2020. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τις αρχικές προκλήσεις. 

Δεκάδες στρατιώτες φέρεται να σκοτώθηκαν στις νέες μεθοριακές συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, στις χειρότερες μάχες που έχουν παρατηρηθεί από τότε που οι γειτονικές χώρες ενεπλάκησαν σε πόλεμο το 2020 για την αμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Μετά από αρκετές ώρες σκληρών συνοριακών συγκρούσεων τη νύχτα της Τρίτης, η Αρμενία κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες για βοήθεια, λέγοντας ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν προσπαθούσαν να προχωρήσουν στο έδαφός της. Ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν απαίτησε από τους παγκόσμιους ηγέτες «επαρκή αντίδραση» στις «επιθετικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν».

Η Ρωσία, ο στενότερος σύμμαχος της Αρμενίας, είπε ότι έπεισε τους ιστορικούς αντιπάλους να συμφωνήσουν σε μια ταχεία κατάπαυση του πυρός.

Πώς αναζωπυρώθηκε η ένταση ;

Η Αρμενία είπε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν εντατικούς βομβαρδισμούς, με δυνάμεις πυροβολικού και όπλα μεγάλου διαμετρήματος, εναντίον θέσεων του στρατού της Αρμενίας προς την κατεύθυνση των πόλεων Γκόρις, Σοτκ και Τζερμούκ λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία για «μεγάλης κλίμακας ανατρεπτικές ενέργειες» κοντά στις συνοριακές περιοχές Ντασκεσάν, Κελμπατζάρ και Λατσίν, προσθέτοντας ότι οι θέσεις του στρατού της «δέχθηκαν πυρ, μεταξύ άλλων από όλμους τάφρων».

Ο Eλνούρ Μαμάντοφ, υφυπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε: «Η Αρμενία βομβαρδίζει στρατιωτικές θέσεις του Αζερμπαϊτζάν εδώ και μερικές εβδομάδες. Οι βομβαρδισμοί έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες. Η Αρμενία έχει αρχίσει να συγκεντρώνει βαρύ οπλισμό κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι μια μεγάλης κλίμακας πρόκληση από τον στρατό της Αρμενίας εναντίον θέσεων του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και ο βομβαρδισμός εργαζομένων και πολιτικών υποδομών».

Σύμφωνα με τον Πασινιάν, 49 Αρμένιοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι 50 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τη νύχτα.

Πώς αντέδρασαν οι ηγέτες του κόσμου;

Η Τουρκία, στενός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, είπε στο Ερεβάν «να σταματήσει τις προκλήσεις του» κατά του Μπακού, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να γράφει στο Twitter ότι η χώρα θα πρέπει αντ 'αυτού να «εστιάσει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και τη συνεργασία» με τη γείτονά της.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί βαθιά για τις αναφορές για τις επιθέσεις και προέτρεψε «να τερματιστούν οι στρατιωτικές εχθροπραξίες αμέσως», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση». Η Ρωσία δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» από την έξαρση των μαχών.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι το μπλοκ είναι «έτοιμο να καταβάλει προσπάθειες για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Έχει επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός;

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι πέτυχε να μεσολαβήσει για μια εκεχειρία που ξεκίνησε στις 9 π.μ. ώρα Μόσχας. «Αναμένουμε ότι η συμφωνία που επετεύχθη ως αποτέλεσμα της ρωσικής μεσολάβησης για κατάπαυση του πυρός … θα γίνει πλήρως σεβαστή», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ποιο είναι το υπόβαθρο της σύγκρουσης;

Στο επίκεντρο της σύγκρουσης μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών βρίσκεται η αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου διεξήχθησαν δύο πόλεμοι τη δεκαετία του 1990 και πιο πρόσφατα, το 2020.

Ο θύλακας αναγνωρίζεται διεθνώς ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται από Αρμένιους που είτε θέλουν να αποσχιστούν είτε να ενταχθούν στην Αρμενία. Το Αζερμπαϊτζάν θεωρεί ότι οι Αρμένιοι κατέχουν παράνομα τη γη τους.

Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη σύγκρουση μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, μετά την απόσχιση των Αρμενίων αυτονομιστών από το Αζερμπαϊτζάν.Ο πόλεμος έξι εβδομάδων το 2020 για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ άφησε πίσω τουλάχιστον 6.500 νεκρούς και έληξε με μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Βάσει της συμφωνίας, η Αρμενία παραχώρησε περιοχές εδάφους που ήλεγχε για δεκαετίες και η Μόσχα ανέπτυξε περίπου 2.000 Ρώσους ειρηνευτές για να επιβλέπουν την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός.