ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Toυλάχιστον δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες απο το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Νανμαντόλ

Τουλάχιστον δύο νεκροί απο τον τυφώνα στην Ιαπωνία
Τουλάχιστον δύο νεκροί απο τον τυφώνα στην Ιαπωνία
Α.Ρ

Τα σωστικά συνεργεία στην Ιαπωνία προειδοποιούν για κατολισθήσεις λάσπης και πλημμύρες καθώς μια από τις μεγαλύτερες καταιγίδες των τελευταίων δεκαετιών πλήττει τη χώρα.

Ο τυφώνας Nanmadol σκότωσε τουλάχιστον δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 90, καθώς σάρωσε το νότιο νησί Kιούσου το πρωί της Κυριακής (18/9). Εννέα εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να απομακρυνθούν και περισσότερα από 350.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για βροχή έως και 400 χιλιοστά μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK ανέφερε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του βυθίστηκε σε πλημμύρες και ένας άλλος πέθανε αφού θάφτηκε σε κατολίσθηση. Ένα ακόμη άτομο εξακολουθεί να αγνοείται, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 87 έχουν τραυματιστεί.

Ο «σούπερ τυφώνας» έφερε ριπές έως και 234 χλμ./ώρα, καταστρέφοντας σπίτια και διακόπτοντας τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις. Ισοδυναμεί με τυφώνα κατηγορίας τεσσάρων ή πέντε. Στην πρωτεύουσα, Τόκιο, σημειώθηκε έντονη βροχόπτωση, με τη γραμμή του υπόγειου σιδηρόδρομου Tozai να αναστέλλεται λόγω πλημμύρας.

Τα δρομολόγια των τρένων, τα πορθμεία και εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ καταστήματα και επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο. Τοπικό βίντεο δείχνει στέγες κτιρίων και πινακίδες αναποδογυρισμένες και αυτοκίνητα να παρασύρονται απο ισχυρούς ανέμους.

Ο Πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα καθυστέρησε την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, όπου πρόκειται να δώσει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μέχρι την Τρίτη, για να παρακολουθήσει τις επιπτώσεις της καταιγίδας. Η ισχυρή καταιγίδα θα στραφεί ανατολικά και θα περάσει πάνω από το κύριο νησί Χονσού της Ιαπωνίας πριν αποδυναμωθεί μέχρι την Τετάρτη.

Οι επιστήμονες έχουν προβλέψει μια ενεργή εποχή τυφώνων φέτος, επηρεασμένη από το φυσικό φαινόμενο La Niña. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στον Ατλαντικό και την Καραϊβική ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη συχνότητα και την ένταση των τυφώνων.