ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Στο σκοτάδι το νησί μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Ίαν - Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Στο σκοτάδι η Κούβα μετά το πέρασμα του κυκλώνα
Στο σκοτάδι η Κούβα μετά το πέρασμα του κυκλώνα
ΑΡ

Τεράστιες καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες προκάλεσε στην Κούβα το πέρασμα του κυκλώνα Ιαν που βύθισε στο σκοτάδι το νησί της Καραϊβικής, πριν αρχίσει να κατευθύνεται προς τη Φλόριντα. 

Η Κούβα παρέμεινε στο σκοτάδι νωρίς την Τετάρτη (28/9), αφού ο κυκλώνας Ίαν «έριξε» το ηλεκτρικό της δίκτυο και κατέστρεψε μερικές από τις πιο σημαντικές φάρμες καπνού της χώρας πλήττοντας το δυτικό άκρο του νησιού. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες

Οι αρχές εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αποκαταστήσουν σταδιακά την ηλεκτροδότηση των 11 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ηλεκτρικής Ένωσης της Κούβας. Αρχικά, η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους στις δυτικές επαρχίες της Κούβας, αλλά αργότερα κατέρρευσε ολόκληρο το δίκτυο.

Ο Ίαν «χτύπησε» την Κούβα που παλεύει με μια οικονομική κρίση και αντιμετώπισε συχνές διακοπές ρεύματος τους τελευταίους μήνες. Έφτασε στην ξηρά ως καταιγίδα κατηγορίας 3 στο δυτικό άκρο του νησιού, καταστρέφοντας την επαρχία Pinar del Río, όπου καλλιεργείται μεγάλο μέρος του καπνού που χρησιμοποιείται για τα εμβληματικά πούρα της Κούβας.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν και άλλοι εγκατέλειψαν την περιοχή πριν από την άφιξη του Ίαν, που προκάλεσε πλημμύρες, κατέστρεψε σπίτια και γκρέμισε δέντρα. Οι άνεμοι του Ίαν κατέστρεψαν μια από τις πιο σημαντικές καπνοκαλλιέργειες της Κούβας στη Λα Ρομπάινα. «Ήταν αποκαλυπτικό, μια πραγματική καταστροφή», είπε ο Hirochi Robaina, ιδιοκτήτης της φάρμας που φέρει το όνομά του και που ο παππούς του έκανε γνωστό διεθνώς.

Η Robaina, επίσης ιδιοκτήτρια του παραγωγού πούρων Finca Robaina, δημοσίευσε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ξύλινες στέγες σπασμένες στο έδαφος, θερμοκήπια κατεστρεμμένα και βαγόνια αναποδογυρισμένα. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή.

«Το να βρίσκομαι στον τυφώνα ήταν τρομερό για μένα, αλλά είμαστε εδώ ζωντανοί», είπε ο Yusimí Palacios, κάτοικος του Pinar del Rio, ο οποίος ζήτησε από τις αρχές στέγη και στρώμα. Οι υπάλληλοι δημιούργησαν 55 καταφύγια και έλαβαν μέτρα για την προστασία των καλλιεργειών, ιδιαίτερα του καπνού.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Κούβα υπέστη «σημαντικές επιπτώσεις από ανέμους και καταιγίδες» όταν ο τυφώνας χτύπησε με κορυφαίους ανέμους με ταχύτητα 205 χλμ/ώρα.

Ο Ίαν αναμενόταν να γίνει ακόμη πιο δυνατός στον θερμό Κόλπο του Μεξικού, πλησιάζοντας τη νοτιοδυτική ακτή της Φλόριντα, όπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν. Καθώς το κέντρο της καταιγίδας άρχισε να μετακινείται στον Κόλπο, σκηνές καταστροφής εμφανίστηκαν στην Κούβα. Οι αρχές εξακολουθούσαν να αξιολογούν τις ζημιές στην παγκοσμίου φήμης ζώνη καπνού της.

Ο τοπικός κυβερνητικός σταθμός TelePinar ανέφερε σοβαρές ζημιές στο κεντρικό νοσοκομείο στην πόλη Πινάρ ντελ Ρίο, δημοσιεύοντας στο Twitter φωτογραφίες από κατεδαφισμένες οροφές και πεσμένα δέντρα. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν κατεστραμμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και κομμένους δρόμους στις επαρχίες Πινάρ ντελ Ρίο, Αρτεμίσα και Mαγιαμπέκε. Ένα νοσοκομείο στο Πινάλ ντελ Ρίο υπέστη ζημιές.