ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στο Μεξικό: Ένοπλοι δολοφόνησαν μέρα μεσημέρι 18 ανθρώπους - Ανάμεσά τους ο δήμαρχος

Mακελειό στο Μεξικό
Mακελειό στο Μεξικό

Ένοπλοι σκότωσαν τον δήμαρχο μιας μικρής πόλης στο νοτιοδυτικό Μεξικό και τουλάχιστον 17 άλλους, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι.

Τουλάχιστον δεκαοκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους ο δήμαρχος της κοινότητας Σαν Μιγκέλ Τοτολάπαν, στην πολιτεία Γκερέρο δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης ενόπλων.

Η αστυνομία λέει ότι ένοπλοι εισέβαλαν στο δημαρχείο στις 14:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) την Τετάρτη (5/10). Φωτογραφίες στο διαδίκτυο δείχνουν το κτήριο γεμάτο με τρύπες από σφαίρες. Το κόμμα του δημάρχου Conrado Mendoza Almeda, PRD, καταδίκασε την «άνανδρη» δολοφονία του και ζήτησε δικαιοσύνη.

Η επίθεση αποδίδεται στην εγκληματική συμμορία Los Tequileros. Αστυνομικοί και υπάλληλοι του συμβουλίου σκοτώθηκαν επίσης στη σφαγή, με τις εικόνες των αιμόφυρτων σορών πεσμένων στο έδαφος να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πατέρας του Mendoza Almeda, ο πρώην δήμαρχος Juan Mendoza Acosta, σκοτώθηκε επίσης -στο σπίτι του- πριν η επίθεση μεταφερθεί στο δημαρχείο. Ένας αυτοκινητόδρομος στην πολιτεία Γκερέρο όπου βρίσκεται η κοινότητα φέρεται να αποκλείστηκε για λίγο από μεγάλα οχήματα για να αποτρέψουν τις δυνάμεις ασφαλείας να εισέλθουν στην πόλη.

Ακόμη και για τα βίαια δεδομένα της πολιτείας Γκερέρο, αυτή ήταν μια συγκλονιστική επίθεση, αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στο Μεξικό, Γουίλ Γκραντ. Το Σαν Μιγκέλ Τοτολαπάν βρίσκεται στην καρδιά μιας περιοχής που μαστίζεται απο τον πόλεμο ανάμεσα στα καρτέλ ναρκωτικών.

Ο γενικός εισαγγελέας του Γκερέρο είπε ότι εκτός από τα 18 άτομα που σκοτώθηκαν, άλλα τρία τραυματίστηκαν. Μετά την επίθεση, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει μονάδες στρατού και ναυτικού στην περιοχή για να εντοπίσουν τους ένοπλους.

Ο κυβερνήτης του Γκερέρο Έβελιν Σαλγκάδο Πινέντα έγραψε στο Twitter ότι λυπάται βαθιά για τους θανάτους. Λίγο πριν την επίθεση, φερόμενα μέλη της οργάνωσης Los Tequileros δημοσίευσαν ένα βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα ανακοινώνοντας την επιστροφή τους στην περιοχή, όπου πολεμούσαν μια αντίπαλη συμμορία ναρκωτικών.

Η εγκληματική ομάδα κατέστρεψε την πολιτεία Γκερέρο μεταξύ 2015 και 2017 - και ήταν γνωστή για τις απειλές των δημάρχων της περιοχής - έως ότου δολοφονήθηκε ο αρχηγός της, Raybel Jacobo de Almonte. Ο De Almonte ήταν γνωστός ως El Tequilero - ο πότης της τεκίλα - και η συμμορία του πήρε το όνομά του από αυτόν.