ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας: Η σημασία της για την πορεία του πολέμου και η ενδεχόμενη απάντηση

Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας: Η σημασία της για την πορεία του πολέμου και η ενδεχόμενη απάντηση
GETTY IMAGES/Anadolu Agency / Contributor

Η έκρηξη και οι ζημιές που αυτή προκάλεσε στη γέφυρα του Κερτς, στην Κριμαία, μπορεί να αποτελέσουν κομβικής σημασίας γεγονός για την εξέλιξη του πολέμου. Η σημασία τους για την Ουκρανία και η ενδεχόμενη απάντηση της Ρωσίας σύμφωνα με την ανάλυση του Guardian.

Με μήκος σχεδόν 20 χιλιόμετρα και ψηλότερη ακόμα και από το Άγαλμα της Ελευθερίας η γέφυρα του Κερτς στην κατακτημένη από τους Ρώσους Κριμέα ήταν το «διαμάντι στο στέμμα» των έργων υποδομής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα ρωσικά ΜΜΕ άλλωστε την χαρακτήριζαν «κατασκευαστικό θαύμα».

Την εγκαινίασε ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάιο του 2018, οδηγώντας ένα πορτοκαλί Kamaz, θέλοντας να δείξει πόσο σημαντική ήταν για εκείνον. «Σε διαφορετικές ιστορικά εποχές, ακόμα και την εποχή των τσάρων, ο κόσμος ονειρευόταν αυτή τη γέφυρα. Επέστρεψαν σ' αυτή την ιδέα το '30, το '40, το '50. Και τελικά, με τη δουλειά και το ταλέντο σας, το θαύμα έγινε πραγματικότητα» ανέφερε στην ομιλία των εγκαινίων ο Ρώσος πρόεδρος.

Η γέφυρα θεωρούνταν από όλους εξαιρετικά φρουρούμενη, από την αρχή κιόλας της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» όπως την ονομάζουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία. Ήταν τόσο μεγάλης σημασίας για τη Μόσχα, ώστε να προειδοποιήσει με σοβαρά αντίποινα αν στοχοποιούνταν.

Κι όμως χτυπήθηκε

Το πρωί του Σαββάτου όμως και υπό συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες, μια μεγάλη έκρηξη προκάλεσε φωτιά αλλά και κατάρρευση τμημάτων της γέφυρας στο στενό του Κερτς. Εντύπωση προκαλεί ακόμα το γεγονός ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα το φορτηγό που φέρεται να εξερράγη συνέπεσε με βαγόνια τραίνου στη σιδηροδρομική γραμμή παράλληλα με τον αυτοκινητόδρομο που περιείχε καύσιμα, πυροδοτώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση που μετά την έκρηξη προκάλεσε και μεγάλη φωτιά.

Η σημασία του χτυπήματος στη γέφυρα του Κερτς θα γίνει ξεκάθαρη τις επόμενες ώρες και μέρες, όταν η Μόσχα θα επιλέξει πως θα απαντήσει σ' αυτήν. Άλλωστε έχει προειδοποιήσει πολύ καιρό νωρίτερα πως αν η γέφυρα χτυπηθεί θα υπάρξουν αντίποινα.

Αμέσως μετά την επίθεση, πολλοί αναλυτές σημείωναν με νόημα ότι η στιγμή της έκρηξης έρχεται μια μόλις ημέρα μετά τα 70α γενέθλια του Βλαντίμιρ Πούτιν και την ώρα που ο ρωσικός στρατός δέχεται σοβαρά πλήγματα στο πεδίο της μάχης. Όλα αυτά λίγες μόλις ημέρες αφού ο Ρώσος πρόεδρος έβαλε και πάλι στην κουβέντα τα πυρηνικά την ώρα που ανακοίνωνε την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών που ο ρωσικός στρατός κατέλαβε στην Ουκρανία.

Τρεις οι νεκροί, βρέθηκαν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του φορτηγού

Οι ρωσικές αρχές «τρέχουν» για να βρουν ποιος ευθύνεται για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας. Σύμφωνα με τα αρχεία τους αλλά και την καταγραφή του φορτηγού που εξερράγη και νωρίτερα φαίνεται πως είχε σταματήσει για έλεγχο τον οποίο και... πέρασε, ο ιδιοκτήτης του φορτηγού μένει στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα η Αστυνομία βρίσκεται σύμφωνα με το Ria Novosti ήδη στο σπίτι του ιδιοκτήτη και ψάχνει για στοιχεία. Ακόμα εξονυχιστικά ερευνάται και η πορεία που ακολούθησε το φορτηγό πριν φτάσει στη γέφυρα.

Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, οι ρωσικές αρχές που ερευνούν το συμβάν στη γέφυρα είχαν περισυλλέξει τρια πτώματα από το νερό, ενώ υποστήριζαν πως πρόκειται για τους επιβάτες αυτοκινήτου που κινούνταν δίπλα από το φορτηγό που προκάλεσε την έκρηξη.

Η σημασία της έκρηξης είναι συμβολική αλλά και επιχειρησιακή

Όμως η έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς δεν έχει μεγαλύτερη σημασία συμβολικά απ' ό,τι επιχειρησιακά. Η γέφυρα είναι κομβικής σημασίας για την τροφοδοσία των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στην Κριμαία αλλά και σε άλλες περιοχές στα νότια της Ουκρανίας όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν συμπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες την ίδια ώρα που η βασική γραμμή τροφοδίας από τη Ρωσία, μεταξύ των οποίων και η σιδηροδρομική γραμμή από το Μελιτοπόλ, δέχεται πίεση από τον ουκρανικό στρατό.

Η έκρηξη όμως «ταρακούνησε» και τους κατοίκους της Κριμαίας οι οποίοι -με τα νέα να γίνονται γνωστά – έτρεξαν στα βενζινάδικα για να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους.

Και παρά το γεγονός πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι τροφοδοσίας της Κριμαίας, όπως για παράδειγμα από τα λιμάνια της, η ζημιά στη γέφυρα μοιάζεται ιδιαίτερα σημαντική σε μια περιοχή την οποία η Ρωσία θεωρούσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να χτυπήσουν.

Αυτή η σιγουριά ανατράπηκε τους τελευταίους μήνες. Κι αυτό καθώς μεσολάβησε η επίθεση στη βάση του Σακί τον Αύγουστο, που οδήγησε πολλούς Ρώσους τουρίστες στην Κριμαία να ακυρώσουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στη «βάση» τους, με τις ουρές που σχηματίστηκαν από τη μαζική έξοδο στη γέφυρα να εκτείνονται σε ολόκληρα χιλιόμετρα.

Πώς θα απαντήσει η Μόσχα;

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα απαντήσει η Μόσχα, όμως πρόκειται για ένα ερώτημα που προέκυπτε και έπειτα από την αντεπίθεση των Ουκρανών που φέρεται να έχει οδηγήσει τους Ρώσους σε πρωτοφανή υποχώρηση από την αρχή του πολέμου.

Τον Απρίλιο, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην Ρώσος πρόεδρος και πρωθυπουργός και πλέον αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, είχε δηλώσει: «Ένας από τους Ουκρανούς στρατηγούς μίλησε για την ανάγκη να χτυπηθεί η γέφυρα της Κριμαίας. Ελπίζω να καταλαβαίνει ποια θα είναι τα αντίποινα για κάτι τέτοιο».

Ουκρανοί φωτογραφίζονται με φόντο απεικόνιση της έκρηξης στη γέφυρα

Το Κίεβο αν και δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα, με πανηγυρικές δηλώσεις αξιωματούχων προσπαθεί και θα προσπαθήσει και στη συνέχεια να εμφανίσει τη συγκεκριμένη έκρηξη και τη ζημιά που επέφερε στη γέφυρα σαν ένα σημάδι όχι μόνο πως δεν φοβάται τον Πούτιν και την απειλή για χρήση πυρηνικών αλλά και πως πιστεύει πως κερδίζει τον πόλεμο.

Σχετικές ειδήσεις