ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Παίρνει κεφάλι ο Σουνάκ - Το κρυφό χαρτί του Τζόνσον

Βρετανία: Παίρνει κεφάλι ο Σουνάκ - Το κρυφό χαρτί του Τζόνσον
AP

Εκλογές στη Βρετανία: Ο Σουνάκ προηγείται και μπορεί από αύριο να είναι πρωθυπουργός εκτός κι αν ο Τζόνσον φτάσει τους 100 βουλευτές

Οι διεκδικητές της πρωθυπουργίας, για την αντικατάσταση της Λιζ Τρας, μετά τη δραματική παραίτησή της την Πέμπτη, αφού παρέμεινε στο αξίωμα για μόλις έξι εβδομάδες, έχουν επιδοθεί σε μία πραγματική κούρσα άσκησης επιρροής στο Συντηρητικό Κόμμα για αυτό το Σαββατοκύριακο, προκειμένου οι υποψηφιότητες να έχουν καταρτιστεί πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας τη Δευτέρα.

Η παραίτηση της Λιζ Τρας αναστάτωσε τους Συντηρητικούς, οι οποίοι μέχρι το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου θα γνωρίζουν τον νέο και τρίτο πρωθυπουργό της χώρας τους σε μόλις... έξι μήνες.

Όπως δείχνουν στοιχεία του BBC ο Ρίσι Σούνακ συγκεντρώνει την υποστήριξη από 146 βουλευτές ενώ ο Μπόρις Τζόνσον 57 και η Πένι Μόρντοντ μόλις 24. Αν ο Σουάκ παραμείνει ο μόνος υποψήφιος με τριψήφιο αριθμό υποστηρικτών τότε από το απόγευμα της Δευτέρας 24/10 θα θεωρείται πρωθυπουργός της Βρετανίας, χωρίς να χρειαστούν εσωκομματικές εκλογές.

Ο Μπόρις Τζόνσον απέχει μόλις 43 βουλευτές για να φτάσει τους 100, με την Daily Mail να θεωρεί ικανό τον πρώην πρωθυπουργό για να το καταφέρει και να οδηγήσει σε μονομαχία την 28η Οκτωβρίου.

Οι υποστηρικτές των Τζόνσον και Σουνάκ

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι υποστήριξε τον Μπόρις Τζόνσον στην εσωκομματική κούρσα διεκδίκησης της πρωθυπουργίας.

«Γνωρίζω ότι ο Μπόρις έμαθε τα μαθήματά του από την παραμονή στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και θα διασφαλίσει ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του βρίσκονται οι ανάγκες της χώρας, από την πρώτη ημέρα”, ανέφερε ο Κλέβερλι σε μία ανάρτησή του στο Twitter.

«Θα τον υποστηρίξω για την επιστροφή του στον ρόλο του πρωθυπουργού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Σουέλα Μπρέιβερμαν πρώην υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, η οποία παραιτήθηκε μία ημέρα πριν από την παραίτηση της Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία, εξέφρασε την υποστήριξη της στο πρόσωπο του Ρίσι Σούνακ για τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας, όπως ανέφερε η ίδια σε ένα σημερινό άρθρο της στην εφημερίδα “Τhe Telegraph”.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην υπουργός Άμυνας Πένι Μόρντοντ ήταν η πρώτη υποψήφια που δήλωσε επίσημα την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη διαδικασία ανάδειξης του επόμενου αρχηγού του Συντηρητικού κόμματος, αλλά ο Τζόνσον και ο Ρίσι Σούνακ, που κάποτε ήταν ο υπουργός του επί των Οικονομικών, θεωρούνται οι βασικοί δυνητικοί αντίπαλοί της ενόψει της ψηφοφορίας της επόμενης εβδομάδας.